Gündem Öğretmenlik için YÖK'ten dikkat çeken karar! Uzman isimden flaş çağrı

Öğretmenlik için YÖK'ten dikkat çeken karar! Uzman isimden flaş çağrı

Paylaş
Öğretmenlik için YÖK'ten dikkat çeken karar! Uzman isimden flaş çağrı

YÖK'ün pedagojik formasyon kararına göre, Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi'nde okuyanlar da öğretmen olabilecek. Üniversite sınavında ilk 10 bine girmeyi başaran adayla, açıköğretimden mezun olan adayın aynı hakka sahip olacağına dikkat çeken uzman isim, izlenmesi gereken yol haritasını açıkladı.

Büşra Özbelli / Posta.com.tr YÖK pedagojik formasyona ilişkin detayları geçtiğimiz günlerde belirledi. Aldığı kararı üniversitelere bildirdi. Buna göre, açıköğretim ve uzaktan eğitim programlarında öğrenim gören öğrenciler Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programına ve Öğretmenlik Mesleği Tezsiz Yüksek Lisans programına katılabilecek. Pedagojik formasyon online verilebilecek.

Haberin Devamı

Pedagojik formasyon eğitimi dersleri, seçmeli dersler kapsamında olacak. Pedagojik formasyon derslerini alan öğrencilerin ders transkripti içinde bu dersler, 'pedagojik formasyon' dersi olarak gösterilecek ve mezuniyet ortalamalarına dahil edilecek. Ayrıca diplomaların arka yüzüne 'pedagojik formasyon eğitimini tamamlamıştır.' ifadesi yazılacak.  

Öte yandan pedagojik formasyon eğitimi kapsamındaki seçmeli derslerin örgün eğitimdeki üniversite öğrencilerine üçüncü yarıyıldan itibaren verilmesi kararlaştırıldı.

Posta.com.tr'ye açıklamalarda bulunan Eğitim Uzmanı İlhan Sevin, "Normalde üniversite sınavında başarı sıralaması getirilmişti. Yani siz eğitim fakültesini tercih ettiğiniz zaman, Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği, Türkçe öğretmenliği, kimya öğretmenliği gibi bölümler için sınavda ilk 300 bin içinde olmanız gerekiyordu. Maksimum sınırı buydu. Burada amaç daha başarılı öğrencileri eğitim fakültelerine almaktı" dedi.

Haberin Devamı

"Açık ve uzaktan eğitim öğrencilerine formasyon verilmesi ise 300 bin başarı sınırlaması kuralına uymayan bir karar" diyen İlhan Sevin, "Baraj puanı da kaldırıldığı için sınavda 1 milyonuncu olsanız bile felsefe, sosyoloji gibi programları açıköğretimden bitirip formasyon alıp öğretmen adayı olabiliyorsunuz, Diyelim ki KPSS'den de başarı oldunuz, sözlü olarak sınavı geçtiniz, öğretmen olarak atanabiliyorsunuz" ifadelerini kullandı.

"EĞİTİM FAKÜLTESİ MEZUNLARINA ÖNCELİK VERİLMELİ"

Konuyla ilgili izlenmesi gereken yol haritasından bahseden İlhan Sevin, "Atanma konusunda eğitim fakültesi mezunlarına öncelik verilmesi gerekiyor. Çünkü eğitim fakültesinden mezun olmak 'ben öğretmen olmak istiyorum' anlamına geliyor" ifadelerini kullandı.

İlhan Sevin, YÖK'ün  yeni kararının 300 bin başarı sıralaması kriterine uymayacağı için karışıklığa neden olabileceğini dile getirdi.

Öğrencileri bir yandan uzman öğretmenliğe, yüksek lisansa ve doktoraya teşvik ediyoruz. 300.000 başarı sınırlaması koyuyoruz. Diğer taraftan da açıköğretimle öğretmenlik yolunu açıyoruz. Kafamızı karıştıran bir durum.

Haberin Devamı