Gündem Polonya Avrupa Birliği ülkesi mi? Nerede? Polonya’nın nüfusu ne kadar?

Polonya Avrupa Birliği ülkesi mi? Nerede? Polonya’nın nüfusu ne kadar?

Paylaş
Polonya Avrupa Birliği ülkesi mi? Nerede? Polonya’nın nüfusu ne kadar?

Polonya’ya düşen füze tüm dünyanın gözünün bölgeye çevrilmesine neden oldu. Şubat ayında başlayan Rusya Ukrayna savaşı nedeniyle dünyada gerginlik devam ederken, yaşanan bu olay gerginliğin de artmasına neden oldu. Haberlerin ardından pek çok kişi de ‘Polonya Avrupa Birliği ülkesi mi?’ Nerede? ‘Polonya’nın nüfusu ne kadar?’ araştırması yapmaya başladı…

Polonya’ya 15 Kasım gecesi düşen Rus yapımı füzelerin Ukrayna’ya ait olduğu çıktı. İki kişinin öldüğü olay paniğe neden olurken Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, ülkesinin NATO üyesi olduğunu anımsatarak, NATO’nun 4. maddesini harekete geçirme seçeneğinin gündemde olduğunu söyledi. Açıklamanın ardından Polonya’nın Avrupa Birliği üyesi olup olmadığı da merak konusu oldu.

Haberin Devamı

POLONYA AVRUPA BİRLİĞİ ÜLKESİ Mİ?

Polonya 1 Mayıs 2004 tarihinden bu yana Avrupa Birliği (AB) üyesidir. Bununla birlikte Polonya dönüşümlü olarak yapılan AB Konseyi Başkanlığı görevini bir defa 2011 yılında üstlenmiştir.

Aynı zamanda 21 Aralık 2007 tarihinden itibaren de Schengen Bölgesi üyeleri arasında yer almaktadır.

POLONYA NEREDE?

Polonya bir orta Avrupa ülkesi olup komşuları, batıda Almanya, güneyde Çek Cumhuriyeti ve Slovakya, doğuda Ukrayna ve Beyaz Rusya ve kuzeyde Litvanya ile Rus toprağı olan Kaliningrad’dır. Polonya’nın Baltık Denizine uzun bir kıyısı bulunur ve kuzeyde yer alan ovalık bölgeler çoğunluktadır. Güneyde, Karpat Dağları Slovakya ile bir doruk çizgisi şeklinde doğal sınır oluşturur.

POLONYA’NIN NÜFUSU NE KADAR?

Polonya’nın nüfusu 2015 yılında yapılan sayıma göre 38 milyon 5 bin 614’tür.

Haberin Devamı

2014 itibariyle Polonya ekonomisinin en önemli sektörleri, toptan ve perakende ticaret, taşımacılık, konaklama ve gıda hizmetleri (%27.1) ve sanayi (%25.1) ile, kamu yönetimi, savunma, eğitim, sağlık ve sosyal hizmet faaliyetleri (%14.3) şeklindeydi.

Polonya’nın ana ihracat ortakları Almanya, Birleşik Krallık ve Çek Cumhuriyeti iken, ana ithalat ortakları ise Almanya, Rusya ve Çin’dir.