Gündem Prof. Dr. Sadettin Hülagü kimdir, kaç yaşında ve nereli? Yeni Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Sadettin Hülagü’nün hayatı ve kariyeri

Prof. Dr. Sadettin Hülagü kimdir, kaç yaşında ve nereli? Yeni Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Sadettin Hülagü’nün hayatı ve kariyeri

Paylaş
Prof. Dr. Sadettin Hülagü kimdir, kaç yaşında ve nereli? Yeni Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Sadettin Hülagü’nün hayatı ve kariyeri

Prof. Dr. Sadettin Hülagü, yeni Cumhurbaşkanı Başdanışmanı oldu. Görevlendirme ile ilgili karar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla 13 Aralık’ta Resmi Gazete’de yayımlandı. Peki, Prof. Dr. Sadettin Hülagü kimdir, kaç yaşında ve nereli? İşte Yeni Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Sadettin Hülagü’nün hayatı ve kariyeri hakkında bilgiler…

Prof. Dr. Sadettin Hülagü, sağlık alanında yaptığı çalışmalarla adından sıkça söz ettirdi. 1981 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden mezun olan başarılı isim yurt dışında pek çok ülkede eğitimlere katıldı, Türkiye'de ilk defa Çift Balonlu Enteroskopi uygulamasını hayata geçirdi ve 2009 yılında Kocaeli'de yılın sağlıkçısı seçildi. İşte Yeni Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Sadettin Hülagü’nün başarılarla dolu hayatı ve kariyerine dair detaylar…

Haberin Devamı

SADETTİN HÜLAGÜ KİMDİR?

Prof. Dr. Sadettin Hülagü, 1959 yılında Erzurum'da dünyaya geldi. İlkokul ve ortaokulu Erzurum Karayazı'da 1972 yılında tamamladı. 1974 yılında TÜBİTAK Türkiye Kimya yarışmasında Doğu Anadolu bölgesini temsilen Türkiye üçüncülük ödülünü kazandı ve 1975 yılında Erzurum Lisesi'nden mezun oldu.

Sadettin Hülagü, 1981 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. 1982-1984 yılları arasında Hava Uzay Tababeti ve Uçuş Doktorluğu kursunu bitirdi ve Uçuş Doktorluğu ve Paraşüt uzmanlığı aldı.

1990-1992 yılları arasında GATA Haydarpaşa Askeri Hastanesi Gastroenteroloji Bilim Dalı ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde Gastroenteroloji yan dal uzmanlığından mezun olan Hülagü, 1995 yılında Doçent Doktor unvanını aldı.

Haberin Devamı

1996 yılında Kocaeli Üniversitesi İç Hastalıkları ABD Başkanlığı'na atanan Sadettin Hülagü, burada Gastroenteroloji Bilim Dalı'nı kurdu.

1998-1999 yılları arasında Amerika Oklahoma eyaleti Baptist Medical Center-Intergris Liver Unitte Karaciğer transplantasyonu ve terapotik endoskopi üzerine eğitim aldı.

Sadettin Hülagü 2000 yılında Profesörlüğe atandı. 2005 yılında Almanya Wiesbaden Üniversitesi'nde DBE hayvan model kursuna katılan uzman isim 2006 yılında Japonya'da Utsinomiya eyaletinde Jichi Medical Üniversitesi'nde Çift Balonlu Enteroskopi (DBE) ve Endoskopik Submukozal Diseksiyon (ESD) konusunda 3 ay süreyle eğitim aldı.

Türkiye'de ilk defa Çift Balonlu Enteroskopi uygulamasını başlatan ve eğitimler veren Prof. Dr. Sadettin Hülagü, 2009 yılında Sivil Toplum Kuruluşları ve Kocaeli Gazetesi tarafından Kocaeli'de yılın sağlıkçısı seçildi.

İtalya'da Modena Üniversitesi'nde Kolonjioskop konusunda Prof. Dr. Rita ile birlikte çalışmalar yaptı. Bu konuda Türkiye'de ilk kez SpyGlas kolonjioskop ile karaciğer, safra yolları ve pankreasın endoskopi görüntülenmesi ve tedavisini gerçekleştirdi.

2011 yılında Almanya Tubingen Üniversitesi'nde ve Amerika'da Chicago DDW'da hayvan modelleri üzerinde ESD kursuna katılıp uzmanlık sertifikası aldı.

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nde Körfez ilçesindeki evinin yıkılması sonucu kızıyla 8 saat göçük altında kalan Prof. Dr. Sadettin Hülagü, enkazdan yaralı halde çıkarıldı. Tedavisinin ardından bölgedeki prefabriklerde hekim olarak görev yaptı.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Marmara Depremi'nde binalarının yüzde 40'ı yıkılan, kalanları ise hasar gören, 12 personelin hayatını kaybettiği KOÜ'ye 18 Kasım 2014'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından rektör olarak atandı.