Gündem Sevgililer Günü'nü unutanlara kötü haber! Yargıtay kararı tartışma yarattı: Boşanma sebebi mi?

Sevgililer Günü'nü unutanlara kötü haber! Yargıtay kararı tartışma yarattı: Boşanma sebebi mi?

Paylaş
Sevgililer Günü'nü unutanlara kötü haber! Yargıtay kararı tartışma yarattı: Boşanma sebebi mi?

Evliliklerde çiftler doğum günü, evlilik yıldönümü ya da 14 Şubat Sevgililer Günü gibi özel günleri unutabiliyor. Bu durum da çiftler arasında sorun yaşanmasına sebep olabiliyor. Son günlerce sosyal medyada "Özel günlerde hediye almamak boşanma sebebi midir?" tartışması gündemde. Evli çiftlerin en çok merak ettiği bu sorunun yanıtını Avukat Melike Emirmahmutoğlu Açıkalın ve Avukat Zeynep Gizem Süren'e Posta.com.tr okurları için sorduk. Hediye almamak boşanma sebebi mi? İşte yanıtı...

Aydan Durak/ Posta.com.tr| Evliliklerin temeli karşılıklı değer verme, sevgi, saygı ve hoşgörü üzerine kuruludur. Evliliklerde çiftler sevgi görmek, fark edilmek ve onaylanmak ister. Özel günlerin hatırlanması da bu sebeple önemlidir. Ancak evli çiftler doğum günü, yıl dönümü ya da sevgililer günü gibi özel günleri unutabiliyor. Siz de özel günleri unutanlardansanız kötü bir haberimiz var.

Haberin Devamı

Çünkü Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, ‘evlilik yıldönümü’ ve ‘doğum günü’ gibi özel günlerin unutulması, eşlerin düğün-dernek, gezi, konser gibi sosyal ortamlarda birbirlerini ‘yalnız’ bırakmasını boşanma sebebi saydı.  2016 yılında Yargıtay'ın aldığı bu karar tekrar sosyal medyada gündeme geldi. Avukat Melike Emirmahmutoğlu Açıkalın, ve Avukat Zeynep Gizem Süren merak edilen bu konuyu detaylarıyla açıkladı.

"EVLİLİK BİRLİĞİNİN TEMELİNİ SARSAN DAVRANIŞ"

Avukat Melike Emirmahmutoğlu Açıkalın, Yargıtay'ın geçtiğimiz yıllarda aldığı bu kararın sosyal medyada gündeme gelmesiyle bir anda evli çiftlerin en çok merak ettiği hukuki konu olduğunun altını ve şu açıklamayı yaptı.

"Kararı inceleyince kadının kusurlu olduğunu; ancak ona ilgisiz davranan, özel günleri hatırlamayan ve "düğün dernek" gibi sosyal ortamlarda yalnız bırakan erkeğin de kusurlu olduğunu, kocasına bu sebeplerden karşı dava açan kadının da haklı olduğunu söylüyor. Öyle ki kocanın bu davranışlarını Türk Medeni Kanun'nun 166. Maddesinde düzenlenen "Evlilik birliğini temelinden sarsan" davranış kapsamında niteliyor. Aslında konu sevgililer gününde hediye almakla kolaya indirgense de, eşinizi özel günlerde hatırlamamanın, yalnız ve ilgisiz hissettirmenin gerçek boşanma sebebi olduğunu hatırlatmış olalım."

Haberin Devamı

"YARGITAY'IN BU KARARI EMSAL TEŞKİL EDİYOR"

Avukat Zeynep Gizem Süren ise, "Özel günlerde hediye almamak boşanma sebebi midir?" tartışmasına şöyle açıklık getirdi;

Kendisine hediye alınmayanı sürpriz yapılmayan eşin kendini kötü hissedebileceğini söyleyen Avukat Zeynep Gizem Süren, "Özel günlerin hatırlanmaması çiftler arasında bir takım çatışmaların körüklenmesine sebep olabilir. Sevgililer günün yaklaştığı bu günlerde çiftlerin birbirlerine hediye alması ve birlikte güzel vakit geçirmesi beklenir. Ancak merak edilen sorulardan birisi eşlerin bu günleri önemsememesi veya kutlamayı unutması, özel planlar yapmaması evli çiftler arasında boşanma sebebi olup olmayacağıdır." dedi.

"Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 4 Ekim 2016 tarihli verdiği kararında, boşanmaya sebebiyet veren kusurların değerlendirmesinde; eşine karşı ilgisiz olmanın, sürekli özel günlerde ve sosyal ortamlarda eşini yalnız bırakmanın kusurlu davranış bir davranış olduğunu kabul etmiştir .Yargıtay'ın emsal teşkil eden bu kararında geçen, özel günler ibaresinden anlaşılması gereken, "evlilik yıl dönümü, doğum günü, yılbaşı, sevgililer günü, bayram vb." günler olarak açıklanmaktayken, sosyalortamlar ifadesinden de "düğün, yurt içi ve yurt dışı gezileri, açılışlar, belirli aile toplanmaları vb."nin anlaşılması gerektiği ifade edilmiştir."

Haberin Devamı


"EKONOMİK SEBEPLER SÖZ KONUSUYLA KABUL EDİLMEYEBİLİR"

Ancak Yargıtay'ın bu kararıyla bir veya birkaç kez yaşanan bir davranıştan değil, tekrarlanan sürekli hale gelmiş muthat bir davranıştan dolayı evlilik birliğinin temelinden sarsılabileceğini vurguladığının altını çizen Avukat Zeynep Gizem Süren, "Yani, bu davranışlarının tekrarlanmasında ısrarcı olan tarafın boşanmaya sebebiyet veren kusurlu kişi olduğuna karar vermiştir. Ancak, evlilik birliğinden beklenen tüm sorumlulukları yerine getiren eşin, ekonomik koşullarının yetersiz oluşu, geçim sıkıntısı yaşanması, yada hastalık halinin bulunması gibi haller söz konusu olduğunda özel günlerin hatırlanmadığı iddiasına dayanılarak boşanma davasının açılması hakkaniyetli olmadığı gibi Yargıtay'a göre de kabul görmemektedir." dedi. 

Haberin Devamı

SOSYAL MEDYA BUNA MECBUR BIRAKIYOR

Uzman Klinik Psikolog Derya Yalçınkaya ise her insanın eşinden psikolojik beklentisi olduğunun altını çizerek belirli bir güne tüketim nesnesi olarak bakılmaması gerektiğini vurguladı.

"Özel günler önemlidir. Ancak burada karşınızdaki insanın ihtiyacına odaklı olarak bakmalısınız. Yani kendinizi mecbur hissetmemelisiniz. Partneriniz eğer özel günleri önemsiyorsa onu mutlu etmek için küçük adımlar atabilirsiniz. Sosyal medya özel günler söz konusu olduğunda insanları mecbur bırakıyor. Bu sebeple çiftlerin ortak noktada buluşmasını daha sağlıklı buluyorum. Bugünü nesneleştirmeden ihtiyaç odaklı baktığınızda ilişkiniz için yapabileceğiniz pek çok şey var"

Haberin Devamı