Gündem Suçlular görse suç işlemez! İstanbul Bölge Kriminal Polis Laboratuvarı kapılarını POSTA’ya açtı

Suçlular görse suç işlemez! İstanbul Bölge Kriminal Polis Laboratuvarı kapılarını POSTA’ya açtı

Paylaş
Suçlular görse suç işlemez! İstanbul Bölge Kriminal Polis Laboratuvarı kapılarını POSTA’ya açtı

İstanbul Bölge Kriminal Polis Laboratuvarı'nda soruşturma birimlerinden gelen bulgular son model teknolojik cihazlarla incelenerek faili meçhul olaylar aydınlatılıyor. 2022’nin başından bu yana 270 bin bulgu incelendi, 500 bin analiz gerçekleştirildi ve 65 bin uzmanlık raporu düzenlendi.

Cem Kerpiççiler / Posta - İstanbul Bölge Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı’na bağlı bölgesel olarak hizmet veriyor. İstanbul’la birlikte Düzce, Edirne, Kırklareli, Kocaeli, Sakarya ve Tekirdağ’da meydana gelen adli olaylara ait bulgular inceleniyor. Raporlar hazırlanarak soruşturma ve kovuşturma süreçlerine katkıda bulunuluyor.

22 MİLYON NÜFUSA HİZMET VERİYOR

İstanbul Bölge Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürü Ali Baykal, bünyelerinde Balistik İnceleme, Belge İnceleme, Biyolojik İnceleme, Kimyasal İnceleme ve İz İnceleme Şube Müdürlükleri’nin bulunduğunu belirterek, “22.227.000 nüfusa hizmet veriyoruz. Ateşli ve ateşsiz silahların karıştığı olaylara ait bulgular, Balistik İnceleme Şube Müdürlüğünde adli analiz metotları kullanılarak inceleniyor” dedi. Belge İnceleme Şube Müdürlüğü’nde, çek, senet gibi değerli belgeler ile kimlik ve pasaport gibi resmi niteliği olan belgelerin orijinalliği, belge üzerindeki el yazısı ve imzaların aidiyet belirleme çalışmaları yapılıyor.

Haberin Devamı

TEK BİR İZ YETER

Suça konu olan alet izlerinin, araç lastik ve ayakkabı izlerinin, araç tescil plakaları üzerindeki mühür izlerinin ve motorlu araçlar ile silahlar üzerinde bulunan tanımlayıcı seri numaralarının bilimsel yöntemlerle incelenerek uzmanlık raporu hazırlayan birimimiz ise İz İnceleme Şube Müdürlüğü.

270 BİN BULGU İNCELENDİ

Kimyasal İnceleme Şube Müdürlüğü’nde ise uyuşturucu maddelerin miktar ve tür analizi, patlayıcı maddeler ile ilgili analizler, yanıcı madde ve yangın kalıntıları analizi, atış artıkları ve giysiler üzerinde atış mesafesi tayini ile boya ve lif karşılaştırma analizleri gerçekleştiriliyor. Ali Baykal, 2021’de bilimsel ve güvenilir yöntemlerle, 372 bin bulgu incelendiğini belirterek 940 bin analiz gerçekleştirilerek 74 bin 980 uzmanlık raporu düzenlendiğini ifade etti. Baykal, “2022’nin başından itibaren ise yaklaşık 270 bin bulgu incelenerek, 500 bin analiz gerçekleştirilmiş olup, 65 bin uzmanlık raporu düzenlendiğini belirtti. Hizmet verilen alanlarda 18 inceleme metodunun uluslararası geçerliliğe sahip TS EN ISO/IEC 17025:2017 kalite standardına uygunluğuTürk Akreditasyon Kurumunca onaylanmış olup, inceleme ve analizler prosedürlere uygun olarak titizlikle yapılıyor” dedi.

Son bir yılda incelenen 1576 şüpheliden 402’sinin ilgili olay ile, 152’sinin de faili meçhul olaylar ile ilişkisi DNA analizleri ile kuruldu. Bu hususlar soruşturma birimlerine raporlandı. 2021’de Balistik İnceleme Şube Müdürlüğü’nde de son bir yılda 1200 civarında bulgunun irtibatı sağlandı.

İstanbul Bölge Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürü Ali Baykal, 199 amir ve memur görev yaptığını belirterek, 51 kadın personelinin olduğunu söyledi. Baykal, “Laboratuvar Müdürlüğümüzün personel ihtiyacı Kriminal Daire Başkanlığı’nca belirlenen ilgili alan mezunlarından teşkilatımızda aktif görev yapmakta olan Emniyet Hizmetleri Sınıfı personeller ve Polis Akademisi eğitim birimlerinden mezun olacaklar arasından belirlenen adayların Personel Daire Başkanlığından talep edilmesiyle karşılanmaktadır” dedi.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

‘İYİ MALZEME İLE İYİ YEMEK YAPILIR’

“Bölge Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürlüklerimizi dünyaca ünlü bir restoran zincirine benzetirsek, Olay Yeri İnceleme Şubeleri de bu restorana malzeme tedarik ederek en güzel yemeklerin yapılmasını sağlayan önemli bir birimdir” diyen Baykal, en güzel ve seçkin yemeklerin en iyi seçilmiş gıdalar ile yapılabileceğine dikkat çekerek Olay Yeri İnceleme Şubelerinin yaptığı hizmetlerle, müdürlüğün yaptığı hizmetlerin bir bütünün tamamlayıcısı olduğunu ifade etti. Baykal, “Olay yerinin sistemli olarak incelenmesi, bulguların titizlikle toplanması, muhafaza edilmesi, özelliklerine göre paketlenmesi, delil zincirine ve mevzuata uygun şekilde laboratuvar müdürlüklerimize gönderilmesi işlemlerini yerine getiren Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlükleri, bulguların incelenerek delil niteliği kazanmasında büyük öneme sahiptir. Aynı şekilde Bölge Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürlüklerimiz, bulguları uluslararası standart ve kalitede titizlikle inceleyerek hazırladıkları Uzmanlık Raporları ile, delilden faile ulaşma ilkesi çerçevesinde, soruşturmalara yön vermektedir. Kriminal Daire Başkanlığı, her iki biriminde yönetim, tedarik ve eğitim faaliyetlerini koordine ederek, bilimsel ve teknolojik çalışmaların yurt genelinde uygulanmasını sağlamaktadır” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

TEKNOLOJİK GELİŞMELERDEN FAYDALANILIYOR

Ali Baykal, son dönemde çalışmalarını kolaylaştıran teknolojik gelişmelere ilişkin ise şunları söyledi: “İçişleri Bakanımızın ve Genel Müdürümüzün destekleriyle, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı arasında imzalanan protokoller çerçevesinde silah kovan görüntü analiz ve tanıma sistemlerinin (Balistika) ile Faili Meçhul DNA Veri Arşivi entegrasyonu gerçekleştirildi. Bu sayede Balistik İnceleme ve Biyolojik İnceleme alanlarında yurt genelinde tarama yapılarak incelenen bulguların karşılıklı sorgulanması sağlandı. ”

‘DELİLE GÜVEN DEVLETE GÜVENDİR’

Baykal, Tübitak UZAY Enstitüsü ile geliştirilen BALİSTİKA sisteminin günümüz teknolojisine uygun ve verimli hale getirilmesi için faaliyetlere başlandığını belirterek 2 yıl içerisinde geliştirilecek yeni sistemin faaliyete geçmesi planlandığını anlattı. Ali Baykal, “Tübitak KAMAG projesi ile yerli DNA analiz sarf malzemelerinin üretilmesi projesi başarıyla tamamlanmış oldu. İlk etapta uluslararası standartlara ve adli analizlere uygun olarak geliştirilen DNA saflaştırma kitleri Bölge Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürlüklerimizde kullanılmaya başlandı. Kriminal Daire Başkanlığı’nın "Delile olan güven, devlete olan güvendir." misyonu ile çağın getirdiği bilimsel metotlar ve ileri teknolojiyi tamamen objektif olarak kullanarak, insan haklarına uygun, uluslararası standart ve kaliteden ödün vermeden hizmetlerimizin yürütülmesine devam edilecektir” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

BİYOLOJİK İNCELEME NASIL YAPILIYOR?

Biyolojik örnekler üzerinde birbirini takip edilen aşamalarla analizler gerçekleştiriliyor. Öncelikle bulgu üzerinde bulunan örneğin tanımlanması yapılarak, kan, tükürük, meni vb. olduğu belirleniyor. Akabinde örnekler üzerinden saf olarak DNA’nın elde edilmesi çalışmaları gerçekleştiriliyor. Elde edilen DNA örnekleri üzerinde bulunan, uluslararası kabul gören ve sadece kimliklendirmeye yönelik gen bölgelerinin PCR( Polimeraz Zincir Reaksiyonu) yöntemi çoğaltılması ve görüntülenmesi işlemleri yapılıyor. Olay yeri bulgularından elde edilen DNA profilleri ile şahıslardan (mağdur, maktul, yaralı vb.) elde edilen DNA profilleri karşılaştırılıyor. DNA profilleri sadece rakamsal değerler tablosu olup, incelenen kişiler hakkında tıbbi, ırksal ve fiziksel özelliklere ilişkin bilgiler içermiyor. Ayrıca elde edilen sonuçlar, DNA veri arşivinde taranarak tüm sonuçlar raporlanıyor.

Ali Baykal, görev süresince yaşadığı en ilginç biyolojik incelemeyi şu sözlerle anlattı:

KAN İZİ OLAYI AYDINLATTI

“2000li yılların ortasında bir cinayet olayı ile ilgili olarak daha önce incelenen şüphelinin ikametinin, soruşturmacı birim tarafından o dönem sadece laboratuvar içinde kullanılan teknikler ile bir yıl sonra tekrar incelenmesi talep edildi. İncelemeyi yapmak için laboratuvardan görevlendirilen personelin aradan geçen zaman nedeni ile yeniden bulgu elde edilmesi konusunda çok umutlu olmadığını hatırlıyorum. Ancak evin bodrum katında yapılan incelemede, üzeri boyanmış olmasına rağmen, belli belirsiz bir kan izi tespit edildi. Uygun tekniklerle boyanın alt katmanlarından alınan örnekten yapılan DNA analizleri neticesinde, maktulün DNA profili elde edildi. Böylece olayın gerçekleştiği yerin, şüphelinin ikametinin bodrumu olduğu tespit edilerek olayın aydınlatılması sağlanmıştı. Akabinde ise sadece laboratuvarda uygulanan bu tekniklerin olay yerinde de uygulanmasına başlandı.”