TCG Anadolu ilk tatbikatına çıkıyor
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın son üyesi TCG Anadolu DENİZKURDU-I tatbikatı çerçevesinde ilk gövde gösterine hazırlanıyor. İstanbul ve İzmir Limanları’nda ziyaretçiler için demir atan TCG Anadolu bu sefer ilk tatbikatıyla nefesleri kesecek.
İHA
Her yıl fiili olarak icra edilen DENİZKURDU-I tatbikatı bu yıl 1-4 Haziran ve 6-12 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Tatbikatta TCG Anadolu’nun yanı sıra 107 su üstü gemisi, 9 denizaltı, 56 hava unsuru, amfibi deniz piyade birlikleri, SAT-SAS timleri ve kıyı birlikleri de katılım gösterecek.
Tatbikatta ayrıca Kara Kuvvetleri Komutanlığından taarruz, genel maksat ve ağır yük helikopterleri katılacak. Hava Kuvvetleri Komutanlığından ise taarruz, genel maksat, ihbar ve kontrol, hedef çekme ve elektronik test uçakları, faaliyet gösterecek.
Tatbikata Sahil Güvenlik Komutanlığı da katılacak. Bu çerçevede tatbikata sahil güvenlik botları ve sahil güvenlik helikopteri, olmak üzere toplam 113 su üstü gemisi, 9 denizaltı, 59 uçak, 35 helikopter, 19 insansız hava aracı ile kamu kurumları da dahil yaklaşık 18 bin personelin katılması planlanıyor.
Tatbikatta 1-4 Haziran tarihleri arasında “Temel Deniz Eğitimleri” ve “Fiili Silah Atışları”, 5 Haziran tarihinde 76 gemi tarafından “Liman Ziyaretleri”, 6-9 Haziran tarihleri arasında kurgulanmış senaryoyla birlikte “Çok Tehditli Ortamda Harekât” eğitimleri icra edilecek.
Dünyanın ilk silahlı insansız hava aracı (SİHA) gemisi ve Türkiye'nin en büyük askeri gemisi olan TCG Anadolu, Çanakkale Boğazı’ndan geçişi sırasında Şehitler Abidesi ile şehitleri ve Çanakkale halkını selamladı.
Milli Savunma Bakanlığı, TCG Anadolu’nun Şehitler Abidesi’ni selamladığı ve 1915 Çanakkale Köprüsü'nün altından geçtiği anları sosyal medya hesaplarından, “TCG ANADOLU çok maksatlı amfibi gemimiz, İstanbul’a intikal seyri kapsamında Çanakkale Boğazı’nda halkımızı ve Çanakkale Şehitler Abidesi'ni selamladı” notuyla paylaştı.
94 ARAÇ TAŞIYABİLİYOR
Dünyanın ilk SİHA gemisi olan TCG Anadolu'nun uçuş güvertesinde 10 helikopter veya 11 SİHA konuşlandırılabilirken, hangarda ise 19 helikopter veya 30 SİHA taşınabiliyor. Gemideki silah sistemleri, savaş yönetim sistemi, elektronik harp sistemleri, kızılötesi arama ve takip sistemi, elektro-optik arama sistemi, lazer ikaz sistemi, torpido savunma sistemi, radarlar, muhabere sistemleri, seyir sistemleri, bilgi dağıtım sistemleri yerli ve milli imkanlarla geliştirildi. Gemi, gerektiğinde doğal afet yardım görevleri çerçevesinde de kullanılabilecek. Bünyesinde yer alan tam teşekküllü hastane ve ameliyathane imkanları sayesinde doğal afet yardımı, insani yardım ve mülteci tahliye harekatlarında tıbbi destek sunabilecek. TCG Anadolu, 231 metre uzunluğa ve 32 metre genişliğe sahip bulunuyor. Tam yük deplasmanı en fazla 27 bin 436 ton olan gemi, bu haliyle en az 20,5 knot azami sürat ve 16 knot ekonomik süratle görev yapabiliyor. Ekonomik sürati ile tam yükte en az 9 bin deniz mili seyir siasına sahip olan TCG Anadolu'nun içindeki su alabilen havuza her biri 1 tank taşıyan 4 mekanize çıkarma gemisi girebiliyor. Gemi, araç güvertelerinde 13 tank, 27 zırhlı amfibi hücum aracı (ZAHA), 6 zırhlı personel taşıyıcı, 33 muhtelif araç, 15 römork olmak üzere toplamda 94 araç taşıyabiliyor. Gemi bin 223 personele ev sahipliği yapacak.
- Bakan Bayraktar açıkladı: 8 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacını Sakarya'dan karşılayacağız
- Altın fiyatlarında son dakika: FED kararı öncesi piyasalar coştu, İslam Memiş'ten gram altın için tarih ve uyarı geldi
- Kiracılar dikkat: Tahliye taahhütnamesi ile ilgili dikkat çeken karar!
- İphone'u yurtdışından getirmek cazip mi?
- 'İş'te en faydalı taktikler