Gündem Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Bodnar: İnsanlık koridorunu Türkiye araladı

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Bodnar: İnsanlık koridorunu Türkiye araladı

Paylaş
Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Bodnar: İnsanlık koridorunu Türkiye araladı

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, POSTA’ya konuştu. Türkiye’nin arabuluculuğunda Ukrayna ve Rusya arasında oluşturulma ihtimali doğan insani koridor hakkında bilgi veren Vasly Bodnar, barış formülünün detaylarını anlattı.

Cem Kerpiççiler / Posta - Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Türkiye'nin yaşanan sürecin başından bu yana barış ve arabuluculuk için büyük emek verdiğini belirterek şunları söyledi: "Türkiye'nin Ukrayna'ya insani yardımı çok önemli. Baştan bu yana toprak bütünlüğümüzü koruyor. Türkiye'nin arabuluculuğu barış için çok kıymetli. Türkiye iki tarafı müzakere tarafına oturtan tek ülke. Şu anda barışa ulaşamamamızın tek sorumlusu Rusya'dır. Türkiye; 'Tahıl Anlaşması'nda, esir değişiminde çok kıymetli işlere imza attı. Sayın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tüm süreçte kilit rol oynadı. Siyasi ağırlığı, Ukrayna ve Rusya temsilcileri ile yakın temasta olması ile sonuç alındı."

Haberin Devamı

KİMSE PES EDİN DEMESİN

İnsanlık Koridoru'nun yolunu Tayyip Erdoğan'ın açtığına dikkat çeken Bodnar, "Biz İnsanlık Koridoru'nu yarın bile açabilir üstümüze düşeni yapabiliriz. Bu konudaki gelişmeler Rusya'da düğümleniyor. Taleplerimizi Türkiye, Rusya'ya iletti. Biz bekliyoruz" şeklinde konuştu. Savaşın Rusya'nın imparatorluğunu yeniden oluşturma çabası nedeniyle çıktığını savunan Bodnar, "Rusya daha önce de Suriye'de, Moldova'da Gürcistan'da, Çeçenistan'da işlediği uluslararası suçların bedelini ödemedi. Bu nedenle 'kötü'lükleri dünyaya yayıldı. Biz barışsever bir ülkeyiz. Fakat topraklarımıza kim saldırırsa gereken cevabı alır. Ya Rusya'nın baskısında ölecektik ya da mücadele edecektik. Biz mücadeleyi seçtik. Zaferi biz kazanacağız. Yaşanan bunca olaydan sonra kimse bize pes etmemimizi söylemesin" dedi.

Haberin Devamı

RUSYA ŞİMDİDEN YENİLDİ

10 maddeden oluşan 'Barış Formülü'nün önemini hatırlatan Vasyl Bodnar, "Biz diğer ülkeleri de bu platforma dahil ederek dünyayı etkileyecek gıda ve enerji gibi konuları da içeren bir formül hazırladık. Türkiye'ye minnettarız. Global güvenliğin tesis edilmesine önem veren ülkelerle birlikte olarak barışa yürümek istiyoruz. Kağıtta kalan bir formül olmasın istedik. Barış Zirvesi'nde gündeme geleceğini düşünüyorum" dedi. Rusya'nın şimdiden savaşı kaybettiğini iddia eden Bodnar, "Biz sadece toprak bütünlüğümüzü savunuyoruz. Rusya yaşadığı izolasyon, yaptırımlar, entelektüel insanlarının ülkesini terk etmesiyle zaten yenildi. Ukrayna halkı ise zafere daha sıkı sarılsın. Ülkenin inşası konusunda birlik olsun. Biz kazanacağız" şeklinde konuştu.