Gündem Uzman isim 'Farklı alanlara da yayılabilir' diyerek yorumladı! 'Türkiye BM'nin yapamadığını yaptı'

Uzman isim 'Farklı alanlara da yayılabilir' diyerek yorumladı! 'Türkiye BM'nin yapamadığını yaptı'

Paylaş
Uzman isim 'Farklı alanlara da yayılabilir' diyerek yorumladı! 'Türkiye BM'nin yapamadığını yaptı'

İsrail’in 7 Ekim’den beri ambargo altına aldığı Gazze’de işlediği savaş suçlarına tüm dünya tanık olmaya devam ediyor. Dünyanın gözü kulağı bölgeden gelen haberlerdeyken Türkiye’den İsrail’in zulmüne ‘dur’ dercesine bir hamle geldi. Türkiye, İsrail ile ticareti tamamen durdurma kararı aldı. Doç. Dr. Emete Gözügüzelli, Posta’ya yaptığı açıklamada Türkiye’nin BM’nin 5 daimi üyesinin yapamadığını yaptığının altını çizdi.

ÖMER FARUK EKİNCİ / POSTA.COM.TR | Türkiye’nin İsrail’e yönelik boykot kararının etkileri dünyanın gündemine oturdu. İki ülke arasındaki ticaret 2023’te 6,8 milyar dolar değerindeydi ve bunun yüzde 76’sı Türkiye’nin ihracat payıydı.

Haberin Devamı

İSRAİL MEDYASI: ZOR DURUMDA BIRAKILDIK

The Times of Israel gazetesinde yer alan haberde, ihracat ve ithalatın durdurulmasının firmaları zor durumda bırakacağı belirtildi.

İsrailli ithalatçıların bir kısmının daha uzun ve daha maliyetli nakliye rotası olan Slovenya gibi üçüncü ülkeler üzerinden dolaylı nakliye yolları arayışında olduğu, bazılarının ise Türk tedarikçileri Avrupa ve ABD'deki çok daha pahalı firmalarla değiştirmek zorunda kalacağı kaydedildi.

BAKAN FİDAN: İSRAİL'E KARŞI AÇILAN DAVAYA MÜDAHİL OLACAĞIZ

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Endonezya Dışişleri Marsudi ile ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Fidan 'Buradan ilk kez duyurmak istiyorum. Güney Afrika'nın Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail'e karşı açtığı davaya müdahil olma kararı verdik' dedi.

Haberin Devamı

"İSRAİL'İN YAPTIRIM GÜCÜ YOK"

Türkiye’nin İsrail ile ticareti durdurması ile ilgili Posta.com.tr’ye açıklamalarda bulunan Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi KKTC/Lefkoşa Hukuk Fakültesi Uluslararası Hukuk Ana Bilim Dalı Öğretim üyesi Doç. Dr. Emete Gözügüzelli, İsrail’in bu yaptırımlar karşısında Türkiye’ye karşılık verebilecek bir yaptırım gücünün bulunmadığını söyleyerek buna benzer bir girişimin Türkiye’ye karşı yapılmasının ihtimalinin olmadığının altını çizdi.

ABD’de devam eden öğrenci protestolarını işaret eden Doç. Dr. Gözügüzelli, dünya kamuoyunda İsrail’in git gide haksız pozisyona düştüğünü ve Netanyahu hükümetinin artık köşeye sıkışmış durumda olduğunu söyledi.

Doç. Dr. Gözügüzelli, Türkiye’nin yapacağı hamlelerin tüm gidişatı etkileyebilecek düzeyde olduğuna dikkat çekip yaptırımların önümüzdeki dönemde farklı alanlara da yayılabileceğinin işaretini vererek şöyle konuştu:

Türkiye şu an sadece kendi ticaretini durdurdu ancak ilerleyen dönemlerde İstanbul ve Çanakkale boğazlarından geçen ve İsrail’e giden gemilere de yasak getirme ihtimali bulunuyor.

Türkiye’nin İsrail ile ticareti durdurmasının dünya kamuoyunda büyük ses getirdiğini söyleyen Doç. Dr. Gözügüzelli, gerek Orta Doğu medyasında gerek Batı medyasında Türkiye’nin bölgesel bir güç olarak ifade edildiğini ve İsrail’in elinin zorlandığının yazıldığını belirtti.

"İSRAİL ADIM ATAMAYACAK HALE GELECEK"

Alınan karar ile birlikte Netanyahu hükümetinin üzerinde baskılayıcı bir güç oluşturulduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Gözügüzelli, “Bu güç, ticari anlamda ortaya konulan sınırlarda İsrail’i yavaşlatacak, İsrail’i bulunduğu pozisyonu zayıflatacak ve savaşın yayılması stratejisinin önüne geçecektir” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

“Netanyahu’nun Türkiye’ye karşı bir adım atması mümkün değil” diyen Doç. Dr. Gözügüzelli, “İsrail hükümeti hali hazırda kendi içindeki muhalefet sebebiyle büyük bir zorluk içerisinde. İsrail, daha da adım atamaz hale gelecek” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin artık sadece bölgesel bir güç değil, küresel güç statüsünde çok yönlü sahada ve diplomatik alanda faaliyet gösterdiğini belirten Doç. Dr. Gözügüzelli, şöyle konuştu:

Türkiye’nin aldığı yaptırım kararları, diğer devletler tarafından örnek alınması açısından oldukça önemli.

“TÜRKİYE BM’NİN YAPAMADIĞINI YAPAR KONUMA GELDİ”

Türkiye’nin başından beri kararlı bir şekilde Filistin halkına insani yardımın ulaşması ve bölgede barışın sağlanması konusunda büyük bir efor sarf ettiğini söyleyen Doç. Dr. Gözügüzelli, “Türkiye, uluslararası barış ve güvenliği tesisi konusunda 5 daimi üye ülkenin uluslararası sistemde yapamadığını yapar konuma gelmiştir. Dünyanın gözüne baka baka savaş suçlarının, soykırım suçlarının işlendiği bir ortamda ekonomik yaptırımlar dünyanın diğer devletlerin uygulamaya başladığı siyasi ilişkileri kesme adımlarının Türkiye öncülüğünde başladığını görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı