Porsiyon

Porsiyon Haberleri

Son dakika porsiyon haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan porsiyon gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan porsiyon haber sayfamızda...
Basit bir zehirlenme deyip geçmeyin! Hastaneye yatmanıza neden olabilir

Basit bir zehirlenme deyip geçmeyin! Hastaneye yatmanıza neden olabilir

25.07.2024
Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, basit bir gıda zehirlenmesinin hastaneye yatmaya sebebiyet verebileceğini belirterek, derin dondurucudan çıkarılan yemeğin tekrar derin dondurucuya girmemesi gerektiğini söyledi.
İnsülin direnci

İnsülin direnci

22.07.2024
Hayatınız boyunca sizin veya etrafınızdaki kişilerden bazılarının bir diyet serüveni olmuştur. Çoğu zaman “Su içsem yarıyor”, “Ekmek yemiyorum ama kilo alıyorum”, “Canım sık sık tatlı yemek istiyor”, “Yemek yedikten sonra bana bir uyku basıyor”, “Bir türlü doymak bilmiyorum” cümlelerine maruz kalmışızdır. Yaşanan bu sorunların bir sorumlusu olabilir. İşte bu sorumlu insülin direnci!
Akdeniz sentezi...

Akdeniz sentezi...

21.07.2024
Geçtiğimiz hafta Kıbrıs’ta arkadaşım Veli Bayraktar şef ile Elexus Otel’de yaptığımız Şeflerin Düeti programından bahsetmek isterim. Akdeniz mutfağı tarihçesi oldukça eski.
Uzmanı açıkladı: Sağlıklı beslenme için öğünlerinizden eksik etmeyin!

Uzmanı açıkladı: Sağlıklı beslenme için öğünlerinizden eksik etmeyin!

18.07.2024
Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, besin değeri açısından faydalı ve düşük kalorili olması sebebiyle genellikle sağlıklı beslenme ilkesini benimsemiş, spor ve diyet yapan kişilerce tercih edilen yulaf ile ilgili bilgi verdi.
Kalbi koruyup kolesterolü düşürüyor ama dikkat! 1 tabak aşure kalorisi 3 dilim ekmek, 1 köfte ve 1 meyveye denk!

Kalbi koruyup kolesterolü düşürüyor ama dikkat! 1 tabak aşure kalorisi 3 dilim ekmek, 1 köfte ve 1 meyveye denk!

16.07.2024
Geleneksel lezzetimiz olan aşure, Muharem ayı ile birlikte yeniden sofralarımızdaki yerini alıyor. Aşurenin lezzetine varırken hazırlanmasından tüketimine kadar olan tüm aşamalarla ilgili Diyetisyen Gamze Çakaloğlu, merak edilen soruları yanıtlayarak önerilerde bulundu. Aşurenin kalp sağlığı koruduğunu, kolestrolü düşürücü etkisi olduğunu ifade eden Çakaloğlu, zayıflama diyeti yapanların yarım porsiyon tüketmesi gerektiğini dile getirdi.
Farkında olmadan alınan kaloriler

Farkında olmadan alınan kaloriler

15.07.2024
Geçen hafta bu konuya giriş yapmıştık ama tekrar hatırlatmak istiyorum. Kilo verirken negatif enerji (kalori) dengesi sağlamak bu işin temelidir. Bunu yapamazsanız zayıflamak mümkün değildir. Negatif kalori dengesi yaratırken bize önemsizmiş gibi gözüken bazı ayrıntıların ne kadar önemli olabileceği konusuna giriş yapmıştık. Bu hafta da devam edelim bakalım…
Saç tava, bir yol yemeği ve benim ilk yemeğim

Saç tava, bir yol yemeği ve benim ilk yemeğim

14.07.2024
Eskiden uçakla yolculuklar bu kadar revaçta değilken, uzun yollar, bir yandan da yol kenarındaki restoranların yolcularla lezzetlerini buluşturduğu alanlardı. Sadece otobüslerin durak noktası olarak
Dondurma bağışıklığı güçlendiriyor! Tek koşul katkısız olması

Dondurma bağışıklığı güçlendiriyor! Tek koşul katkısız olması

9.07.2024
Yaz sıcaklarının vazgeçilmezi dondurmanın sağlığa faydalarına dikkat çeken Uzman Diyetisyen Betül Yurdakul, “Kalsiyum ve protein deposu olan dondurmada A vitamini, B vitamini, K vitamini, fosfor gibi vitamin ve mineraller bulunur. Katkı maddesi içermeyen dondurma, içeriğindeki proteinler sayesinde bağışıklığı desteklemeye yardımcı olabilir” dedi.
Uzmanı açıkladı: Katkısız dondurma bağışıklığı güçlendiriyor

Uzmanı açıkladı: Katkısız dondurma bağışıklığı güçlendiriyor

9.07.2024
Uzman Diyetisyen Betül Yurdakul, yaz aylarında sıklıkla tükettiğimiz dondurmanın faydaları hakkında açıklamalarda bulundu. Dondurmanın kasların gelişiminin yanı sıra bağışıklığı desteklediğinin, regl dönemi semptomlarını hafiflettiğinin ve zayıflamaya yardımcı özelliği olduğunun altını çizen Uzm. Dyt. Yurdakul, özellikle soğuk zinciri kırılmış veya paketi açılmış, süt tozu katkısı içeren dondurmaların tüketilmemesi gerektiğini söyledi.
Farkında olmadan alınan kaloriler serisi

Farkında olmadan alınan kaloriler serisi

8.07.2024
Geçen hafta tatildeydim. Gürcistan'ın kırsal kesimlerinde dolaşıp dağlarında trekking (doğa yürüyüşü) yaptık. Tabii ki Gürcü yemekleri ve şaraplarının da bolca tadına bakıldı. Yeme içme kısmı bol ve keyifli olunca elbette konu eninde sonunda “Kilo aldık, bu kiloları dönüşte nasıl vereceğiz” kısmına geliyor. Herkesin hayat düzeni ve beslenme alışkanlıkları farklı elbette. Kimi aralıklı oruç yapıyor, kimi günde 3-4 öğün besleniyor, kimisi Akdeniz tipi kimisi ketojenik vs...
Kör tadım nedir?

Kör tadım nedir?

7.07.2024
Kör tadım dünyada yaygın olarak kullanılan bir metottur. Yapılan araştırmalarda ürünlerin ambalajlarının, ya da ürünlerle ilgili yapılan iletişim çalışmalarının lezzet algısını yönlendirebildiği bilinmektedir.
Olimpiyatlar'da günde 11 bin baget 3 milyon muz

Olimpiyatlar'da günde 11 bin baget 3 milyon muz

7.07.2024
2024 Paris Yaz Olimpiyatları 26 Temmuz-11 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek. 206 ülkeden 10 bin 500 sporcu, toplam 329 etkinliğe katılacak.
Artan sıcaklıklarda sağlıklı beslenmek mümkün! Yaz aylarında nasıl beslenmek gerekir, sıcak havalarda ne yenir?

Artan sıcaklıklarda sağlıklı beslenmek mümkün! Yaz aylarında nasıl beslenmek gerekir, sıcak havalarda ne yenir?

6.07.2024
Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte pek çok kişinin beslenme düzeni değişmeye başladı! Bu durumun sağlık üzerinde olumsuz etkilerinin olduğuna değinen Dr. Hüseyin Sarıkaya, sıcak havalarda beslenme düzenine dikkat çekti. Peki, sıcak havalarda nasıl beslenilir? Yaz aylarında beslenme düzeni nasıl olmalıdır? İşte tüm detaylar...
Sıcak havalarda kalp hastalarının dikkat etmesi gerekenler

Sıcak havalarda kalp hastalarının dikkat etmesi gerekenler

3.07.2024
Kardiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Gürkan Karaca, sıcak havalarda kalp hastalarının dikkat etmesi gerekenler hakkında açıklamalarda bulundu.
Gastronomi sohbetlerimiz Hollanda'da

Gastronomi sohbetlerimiz Hollanda'da

30.06.2024
Sevgili okurlarım, bildiğiniz üzere hemen her fırsat bulduğumda yurt dışındaki hemşehrilerimizle bir araya gelmeye çalışıyoruz hem de Türk gastronomisini dünyaya anlatıyoruz. Bir yandan da uzun süredir ülkesinden uzak kalan gurbetçi dostlarımızla sohbet imkanı buluyorum. Geçtiğimiz hafta Amsterdam’da Anatolia Festijn’de ‘Esnaf ve Denizden’ kitap imzası yaptık. Özellikle gelen ve yanımızda olan tüm dostlara yürekten teşekkürler.
Kararında tüketilirse tansiyonu terazi gibi dengeliyor! Uzmanı açık açık önerdi

Kararında tüketilirse tansiyonu terazi gibi dengeliyor! Uzmanı açık açık önerdi

28.06.2024
Yaz sıcaklarında sık tercih edilen meyvelerden kavun ve karpuzun yüksek şeker içerikleri nedeniyle kararında tüketilmesi gerektiğini dile getiren Diyetisyen Melike Aslıhan Kara, “Karpuz, potasyum ve magnezyum içeriği sayesinde tansiyonu dengeler. Tıpkı domates gibi likopeni yüksek bir meyve olması, kansere karşı karpuzu güçlü bir savaşçı kılar. Ancak diyabet hastaları tarafından doktor önerisiyle çok kontrollü tüketilmelidir” dedi.
Uzmanı uyardı: Sıcaklık arttıkça zehirlenme vakaları da artıyor!

Uzmanı uyardı: Sıcaklık arttıkça zehirlenme vakaları da artıyor!

27.06.2024
Dr. Yasin Yılmaz sıcak havalarda besinlerin bozulma riski arttığından besin kaynaklı zehirlenmelerin sık görüldüğünü bildirdi. Dikkat edilmesi gerekenlere dair uyardı.
Uzmanı açıkladı: Yaz mevsiminde tüketilen karpuz tansiyona iyi geliyor

Uzmanı açıkladı: Yaz mevsiminde tüketilen karpuz tansiyona iyi geliyor

25.06.2024
Yaz sıcaklarında sık tercih edilen meyvelerden kavun ve karpuzun yüksek şeker içerikleri nedeniyle kararında tüketilmesi gerektiğini dile getiren Diyetisyen Melike Aslıhan Kara, “Karpuz, potasyum ve magnezyum içeriği sayesinde tansiyonu dengeler. Tıpkı domates gibi likopeni yüksek bir meyve olması, kansere karşı karpuzu güçlü bir savaşçı kılar. Ancak diyabet hastaları tarafından doktor önerisiyle çok kontrollü tüketilmelidir” dedi.
Malatya’nın sarı altınında hasat başladı! Yazın yüksek sıcaklıklarda tek tek toplanıyor: Metabolizmayı ateşe veriyor, kabızlığın kökünü kazıyor, kemikleri beton gibi güçlendiriyor

Malatya’nın sarı altınında hasat başladı! Yazın yüksek sıcaklıklarda tek tek toplanıyor: Metabolizmayı ateşe veriyor, kabızlığın kökünü kazıyor, kemikleri beton gibi güçlendiriyor

25.06.2024
Sağlıklı bir vücuda sahip olmanın en iyi yolu, doğal yollarla yetişen gıdalarla beslenmek oluyor. Porsiyon kontrolü dahilinde çeşitli meyveleri tüketmek, gün içerisinde ihtiyaç duyulan vitamin ve minerallerin alınmasını sağlarken bazı hastalıkların tedavi edilmesine de yardımcı oluyor. Tam da bu noktada beslenme düzeninde yer verebileceğiniz öyle bir meyve var ki vücudu anında C vitamini deposuna çeviriyor. Metabolizmayı hızlandırıp kilo vermeyi sağlarken kemik sağlığı için de sayısız fayda sağlıyor. Peki, hangi meyveyi düzenli olarak tüketmek gerekiyor? Faydaları nelerdir?
Kurban Bayramı sonrası detoks

Kurban Bayramı sonrası detoks

24.06.2024
Sevdiklerimizle kalabalık sofralarda geçirdiğimiz, keyifli yemekler yediğimiz bir Kurban Bayramı geride kaldı. Ya da belki de bu bayram uzaklara seyahat etmeyi seçtiniz ve bol yürümeli olsa da aynı zamanda bol yemeli içmeli geçen bir tatilden döndünüz. Bu süreci sınırsız yeme içme ile geçirdiyseniz bayram sonrası beslenme düzenine dikkat ederek durumu toparlayabilirsiniz.
Yaz aylarının incisi: Meze

Yaz aylarının incisi: Meze

23.06.2024
Kökeni Yunanca ‘mise’ kelimesine dayanan ‘meze’ kelimesi aslında küçük parçalar halinde kesilmiş veya hazırlanmış yiyecekler demektir. Özellikle Antik Yunan’da şölenlerin vazgeçilmez unsuru olan, t
Diyetisyenden Kurban Bayramı uyarısı! “Eti kendi suyunda pişirin”

Diyetisyenden Kurban Bayramı uyarısı! “Eti kendi suyunda pişirin”

17.06.2024
Kurban Bayramı’nda kesim sonrası etin 24 saat bekletildikten sonra tüketilmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Rengin Özbey, vatandaşlara kızartma, kavurma ya da mangal yerine haşlama ve fırında pişirme yöntemini tercih etmeleri gerektiği uyarısında bulundu.
Kurban Bayram'ında anne adaylarına beslenme önerileri

Kurban Bayram'ında anne adaylarına beslenme önerileri

17.06.2024
Kurban Bayram'ında et tüketiminin artmasıyla birlikte anne adaylarının özellikle Toksoplazma riskine karşı dikkatli olması gerektiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Önder Sakin, “Vücutlarında Toksoplazma paraziti bulunduran bazı hayvanların etlerinin çiğ ya da az pişmiş olarak yenmesi ile insana bulaşabilen enfeksiyon hem anne adayı hem de bebek sağlığı açısından olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle daha önce Toksoplazma geçirmemiş olan hamilelerin çiğ ete temas etmemesi, etleri iyi pişmiş olarak tüketmesi gerekir. Az pişmiş etlerde Toksoplazma dışında Salmonella, Brusella ve tenya gibi enfeksiyon riskleri de bulunmaktadır. Diğer yandan etlerin çok yüksek ısılarda uzun süre pişirilmesi de ette protein kaybına neden olmaktadır. Bu sebeple etlerin haşlama şeklinde pişirilerek tüketilmesini önermekteyiz" diye konuştu.
Kurban Bayramı'nda beslenme

Kurban Bayramı'nda beslenme

17.06.2024
Bayramlar, tüm aileyi bir araya getiren, sevgi ve mutluluk ile özdeşleşen, uzun sofraların kurulduğu özel günlerdir. Bir arada olmanın verdiği sevinç sofraların içeriğine fazlasıyla yansıdığında yoğun ve yüksek kalorili öğünlere sebep olabilir. Özellikle Kurban Bayramı’nda kırmızı et tüketiminin yanında bir de işin içine tatlılar, limonata gibi şekerli içecekler ve yüksek kafein de girince bazı sağlık sorunları görülebilir. Ülkemizde özellikle Kurban Bayramı’nda, kırmızı etin tüketim miktarı ve sıklığı da artmaktadır. Hayvansal kaynaklı proteinlerin, doymuş yağ ve kolesterol içeriği yüksek olduğundan, bu dönemde tüketim miktarına dikkat edilmelidir. Aynı zamanda kurban etlerini pişirirken ve saklarken çok özen gösterilmelidir.
Uzman isimden kurban eti uyarısı: Bekletmeden tüketmeyin

Uzman isimden kurban eti uyarısı: Bekletmeden tüketmeyin

16.06.2024
Yeni kesilen kurban etinin sert bir yapıya sahip olduğu için pişirme ve sindirimde sorunlar oluşturabileceğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mustafa Yaşan, “Bu nedenle özellikle mide ve bağırsak rahatsızlıkları bulunanların eti hemen tüketmemesi önerilir. Buzdolabında birkaç gün boyunca saklanan kurban eti, daha sonra ızgara ya da haşlama gibi sağlıklı pişirme yöntemleri ile tüketilmesi önerilir” dedi.