Porsiyon

Porsiyon Haberleri

Son dakika porsiyon haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan porsiyon gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan porsiyon haber sayfamızda...
Kurban Bayramı sonrası detoks

Kurban Bayramı sonrası detoks

24.06.2024
Sevdiklerimizle kalabalık sofralarda geçirdiğimiz, keyifli yemekler yediğimiz bir Kurban Bayramı geride kaldı. Ya da belki de bu bayram uzaklara seyahat etmeyi seçtiniz ve bol yürümeli olsa da aynı zamanda bol yemeli içmeli geçen bir tatilden döndünüz. Bu süreci sınırsız yeme içme ile geçirdiyseniz bayram sonrası beslenme düzenine dikkat ederek durumu toparlayabilirsiniz.
Yaz aylarının incisi: Meze

Yaz aylarının incisi: Meze

23.06.2024
Kökeni Yunanca ‘mise’ kelimesine dayanan ‘meze’ kelimesi aslında küçük parçalar halinde kesilmiş veya hazırlanmış yiyecekler demektir. Özellikle Antik Yunan’da şölenlerin vazgeçilmez unsuru olan, t
Diyetisyenden Kurban Bayramı uyarısı! “Eti kendi suyunda pişirin”

Diyetisyenden Kurban Bayramı uyarısı! “Eti kendi suyunda pişirin”

17.06.2024
Kurban Bayramı’nda kesim sonrası etin 24 saat bekletildikten sonra tüketilmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Rengin Özbey, vatandaşlara kızartma, kavurma ya da mangal yerine haşlama ve fırında pişirme yöntemini tercih etmeleri gerektiği uyarısında bulundu.
Kurban Bayram'ında anne adaylarına beslenme önerileri

Kurban Bayram'ında anne adaylarına beslenme önerileri

17.06.2024
Kurban Bayram'ında et tüketiminin artmasıyla birlikte anne adaylarının özellikle Toksoplazma riskine karşı dikkatli olması gerektiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Önder Sakin, “Vücutlarında Toksoplazma paraziti bulunduran bazı hayvanların etlerinin çiğ ya da az pişmiş olarak yenmesi ile insana bulaşabilen enfeksiyon hem anne adayı hem de bebek sağlığı açısından olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle daha önce Toksoplazma geçirmemiş olan hamilelerin çiğ ete temas etmemesi, etleri iyi pişmiş olarak tüketmesi gerekir. Az pişmiş etlerde Toksoplazma dışında Salmonella, Brusella ve tenya gibi enfeksiyon riskleri de bulunmaktadır. Diğer yandan etlerin çok yüksek ısılarda uzun süre pişirilmesi de ette protein kaybına neden olmaktadır. Bu sebeple etlerin haşlama şeklinde pişirilerek tüketilmesini önermekteyiz" diye konuştu.
Kurban Bayramı'nda beslenme

Kurban Bayramı'nda beslenme

17.06.2024
Bayramlar, tüm aileyi bir araya getiren, sevgi ve mutluluk ile özdeşleşen, uzun sofraların kurulduğu özel günlerdir. Bir arada olmanın verdiği sevinç sofraların içeriğine fazlasıyla yansıdığında yoğun ve yüksek kalorili öğünlere sebep olabilir. Özellikle Kurban Bayramı’nda kırmızı et tüketiminin yanında bir de işin içine tatlılar, limonata gibi şekerli içecekler ve yüksek kafein de girince bazı sağlık sorunları görülebilir. Ülkemizde özellikle Kurban Bayramı’nda, kırmızı etin tüketim miktarı ve sıklığı da artmaktadır. Hayvansal kaynaklı proteinlerin, doymuş yağ ve kolesterol içeriği yüksek olduğundan, bu dönemde tüketim miktarına dikkat edilmelidir. Aynı zamanda kurban etlerini pişirirken ve saklarken çok özen gösterilmelidir.
Uzman isimden kurban eti uyarısı: Bekletmeden tüketmeyin

Uzman isimden kurban eti uyarısı: Bekletmeden tüketmeyin

16.06.2024
Yeni kesilen kurban etinin sert bir yapıya sahip olduğu için pişirme ve sindirimde sorunlar oluşturabileceğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mustafa Yaşan, “Bu nedenle özellikle mide ve bağırsak rahatsızlıkları bulunanların eti hemen tüketmemesi önerilir. Buzdolabında birkaç gün boyunca saklanan kurban eti, daha sonra ızgara ya da haşlama gibi sağlıklı pişirme yöntemleri ile tüketilmesi önerilir” dedi.
Et tüketimine dikkat! Diyetisyen önerdi: Kurban Bayramı boyunca bunları kesinlikle yapmayın

Et tüketimine dikkat! Diyetisyen önerdi: Kurban Bayramı boyunca bunları kesinlikle yapmayın

16.06.2024
Kurban Bayramı’nda sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda uyarılarda bulunan Diyetisyen Orhan Okşar, kurban etinin tüketilmeden 24 saat bekletilmesi uyarısı yaptı.
Türkiye'nin en kapsamlı festivali 'Çevrefest'

Türkiye'nin en kapsamlı festivali 'Çevrefest'

16.06.2024
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı; Türkiye’nin en büyük ve en geniş katılımlı çevre etkinliği ÇEVREFEST’i 6-9 Haziran tarihleri arasında Ankara Başkent Millet Bahçesi’nde düzenledi...
Kurban Bayramı için uzmanından dikkat çeken uyarı!

Kurban Bayramı için uzmanından dikkat çeken uyarı!

15.06.2024
Sofraların Kurban Bayramı nedeniyle zengin ve et ağırlıklı olması nedeniyle insan sağlığının önemine dikkat çeken diyetisyenler, vücuttaki sindirimin hızlanması için sağlıklı beslenme önerisinde bulundu.
Bayramda aşırı et tüketimi kalp krizi riskini arttırıyor!

Bayramda aşırı et tüketimi kalp krizi riskini arttırıyor!

14.06.2024
Kurban bayramında etin aşırı tüketilmemesi gerektiğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Doğaç Okşen, “Kırmızı etin bağırsak bakterileri ile etkileşimi sonrası trimetilamin N-oksit (TMNO) denilen bir yan ürün ortaya çıkmaktadır. TMNO, damar duvarlarına kolesterol birikimini artırır ve pıhtılaşma hücrelerini teşvik ederek inme, kalp krizi gibi risklerde artışa yol açar. Kırmızı eti aşırı tüketmek, vücutta inflamasyon (yangı) artışına yol açar ve böylece kalp damarlarında plak birikimi hızlanır ve birikmiş plakların pıhtılaşma riskinde artış görülür" dedi.
Kurban bayramı için anne adaylarına uyarı

Kurban bayramı için anne adaylarına uyarı

13.06.2024
Kurban bayramında et tüketiminin artmasıyla birlikte anne adaylarının özellikle Toksoplazma riskine karşı dikkatli olması gerektiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Önder Sakin, “Vücutlarında Toksoplazma paraziti bulunduran bazı hayvanların etlerinin çiğ ya da az pişmiş olarak yenmesi ile insana bulaşabilen enfeksiyon hem anne adayı hem de bebek sağlığı açısından olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle daha önce Toksoplazma geçirmemiş olan hamilelerin çiğ ete temas etmemesi, etleri iyi pişmiş olarak tüketmesi gerekir. Az pişmiş etlerde Toksoplazma dışında Salmonella, Brusella ve tenya gibi enfeksiyon riskleri de bulunmaktadır. Diğer yandan etlerin çok yüksek ısılarda uzun süre pişirilmesi de ette protein kaybına neden olmaktadır. Bu sebeple etlerin haşlama şeklinde pişirilerek tüketilmesini önermekteyiz" diye konuştu.
Bayrama kadar bel ve basen bölgenizi eritin! 1 haftada 5 kilo verdiriyor: Sabah akşam bardak bardak için, metabolizmayı makine gibi çalıştırıyor, vücutta yağdan eser bırakmıyor

Bayrama kadar bel ve basen bölgenizi eritin! 1 haftada 5 kilo verdiriyor: Sabah akşam bardak bardak için, metabolizmayı makine gibi çalıştırıyor, vücutta yağdan eser bırakmıyor

13.06.2024
Sağlıklı beslenme, kilo kaybında temel bir rol oynuyor. Dengeli bir diyette sebzeler, meyveler, tam tahıllar ve protein kaynaklarına yer vererek fazla kilolardan kısa sürede kurtulabilirsiniz. Rafine şekerlerden, işlenmiş gıdalardan ve doymuş yağlardan kaçınmak önemli. Porsiyon kontrolü ve düzenli egzersizle birleştirildiği zaman sağlıklı beslenme zayıflamaya yardımcı oluyor. Tam da bu noktada bazı besinleri özellikle tüketmek gerekiyor. Bu gıdalar, hızlı bir şekilde kilo vermeye destek oluyor. Peki, bu besinler hangileri? Zayıflamaya nasıl yardımcı oluyor?
Kurban Bayramı öncesi uzmanından demir eksikliği olanlara tavsiye: Özellikle küçükbaş tüketenler dikkat!

Kurban Bayramı öncesi uzmanından demir eksikliği olanlara tavsiye: Özellikle küçükbaş tüketenler dikkat!

12.06.2024
Kurban Bayramına günler kala Gıda Mühendisi Dr. Hilal Demirkesen Bıçak’tan et tüketimine ilişkin altın değerinde tavsiyeler geldi. Bayram sofralarının vazgeçilmezi kavurmayla ilgili doğru bilinen yanlışları aktaran Demirkesen Bıçak, demir eksikliği sorunu yaşayanların eti nasıl tüketmesi gerektiğini anlattı.
Bayramda kilo almamak için nelere dikkat edilmeli?

Bayramda kilo almamak için nelere dikkat edilmeli?

11.06.2024
Diyetisyen Emine Ayvaz kurban bayramında et ve tatlı tüketiminin artmasıyla mide bağırsak sorunları ile birlikte kısa zamanda kilo alımının yaşanabileceğini dikkat çekti. Hızlı kilo alımına karşı yapılması gerekenleri anlattı;
4 günlük bayramda kilo alımına karşı dikkatli olun!

4 günlük bayramda kilo alımına karşı dikkatli olun!

11.06.2024
Diyetisyen Emine Ayvaz kurban bayramında hızlı kilo alımına karşı uyarılarda bulundu.
Beslenme ve Diyet Uzmanından bayram uyarısı: “Kurban eti kesilir kesilmez tüketilmemeli”

Beslenme ve Diyet Uzmanından bayram uyarısı: “Kurban eti kesilir kesilmez tüketilmemeli”

11.06.2024
Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Saygı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gülcan Yıldız, ‘bayramda nasıl beslenilmeli’ konusunda vatandaşları uyardı. “Her zaman olması gerektiği gibi Kurban Bayramı’nda da dengeli ve sağlıklı beslenmek çok önemlidir” diyen Yıldız, kurban etinin kesilir kesilmez tüketilmemesi, 1 gün dinlendirilip uygun pişirme yöntemiyle tüketilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Gastronomide yeni kalp atışları

Gastronomide yeni kalp atışları

9.06.2024
Yapay zeka ile farklı bir boyut kazanan sektörlerden biri de gastronomi olacak. Pandemi sırasında öğrenilen çaresiz yalnızlık ve kişiselleşme trendi, sonrasında oluşan yapay,
Diyette en çok yapılan hatalar

Diyette en çok yapılan hatalar

3.06.2024
Hemen hemen herkes mucizevi şekilde hızlı zayıflamak istiyor. Ve maalesef bu uğurda hızlı zayıflamaya çalışırken kendisine uygun olmayan ve çoğu zaman sağlıksız diyetlere yöneliyor. Unutmayın ki zayıflamanın bir mucizesi veya sihirli değneği yok. Yaşınız, boyunuz, cinsiyetiniz, fiziksel aktiviteniz, hayat tarzınıza uygun ve bir diyetisyen tarafından size özel hazırlanmış bir sağlıklı beslenme programı sizin için en doğru ve sağlıklı yöntem olacaktır.
Lezzetin zarafeti: Sessiz lüks

Lezzetin zarafeti: Sessiz lüks

2.06.2024
Sevgili okurlarım gastronomi dünyası sürekli olarak değişiyor ve gelişiyor. Bu değişimlerin arasında son dönemde dikkat çeken bir trend var; sessiz lüks. Geleneksel olarak lüks restoran deneyimi, pahalı dekorasyonlar, görkemli sunumlar ve gösterişli atmosferlerle ilişkilendirilirken, sessiz lüks trendi bu kavramı daha sade, zarif ve içsel bir düzeye taşıyor. Sessiz lüks, fazla gösterişten uzaklaşarak daha sade ve sakin bir atmosfer yaratmayı hedefler. Restoranların dekorasyonunda, yiyeceklerin sunumunda ve hatta hizmet tarzında daha basit ama zarif bir yaklaşım benimsenir.
Kilo vermekle ilgili doğru bilinen yanlışlar: Öğün atlayıp karbonhidrattan uzak durarak kilo vereceğini düşünmek yanlış

Kilo vermekle ilgili doğru bilinen yanlışlar: Öğün atlayıp karbonhidrattan uzak durarak kilo vereceğini düşünmek yanlış

30.05.2024
Yaza girmeye hazırlanırken pek çok kişi de kilo verme telaşına kapıldı. Çeşitli kilo verme yöntemlerini denemeden önce mutlaka uzmana başvurulması gerektiğini belirten Diyetisyen Ezginur Aksipahi, “Öğün atlayarak, karbonhidrattan uzak durarak, geceleri aç uyumaya çalışarak kilo verilebileceğini düşünmek yanlıştır” dedi.
Sarımsağın faydaları...

Sarımsağın faydaları...

26.05.2024
Biliyorum, hemen hepiniz sarımsak konusuna biraz temkinli yaklaşıyorsunuz. Elbette çiğ olarak ve zamansız tüketilen sarımsak, yaydığı o keskin kokuyla pek de öveceğimiz bir şey gibi gelmiyor.
Padişah sofralarının vazgeçilmezi Hakkari balı

Padişah sofralarının vazgeçilmezi Hakkari balı

19.05.2024
Osmanlıda büyük şifa kaynağı olarak görülen bal, özellikle el değmemiş coğrafyalarda, endemik bitkilerle beslenen arılarla çok özel bir beslenme kaynağına dönüşüyor. Hakkari ve ilçelerinde üretilen bu en özel bal, tarihte de adından bahsettiriyor.
Pazar tezgahlarında kapış kapış gidiyor! Günde 10 tane yiyen kansere karşı savaş açıyor

Pazar tezgahlarında kapış kapış gidiyor! Günde 10 tane yiyen kansere karşı savaş açıyor

14.05.2024
Ülkemizin zengin topraklarında her mevsimde çeşit çeşit meyve, sebze ve otlar yetişiyor. Uzmanların bile dikkat çekti sebze, meyve ve otların faydaları saymakla da bitmiyor. Tam mevsimi olan ve birçok kişinin severek yediği çilek ise tam bir şifa deposu. Lezzetli olduğu kadar sağlıklı olan çilek için uzmanlar günde 10 tane tüketilmesini öneriyor. Günlük bir porsiyon çilek tüketimiyle C vitamini ihtiyacını fazlasıyla karşılayabilirsiniz.
Bahar yorgunluğunu sofranızda atın

Bahar yorgunluğunu sofranızda atın

12.05.2024
Yağmurlu, soğuk kış günlerinin ardından gelen daha güneşli, daha sıcak günler pek çok kişi için “yorgun, bitkin, neşesizlik” yakınmalarına yol açarken, diyetisyen Hande Selin Ok, “Bahar yorgunluğu” olarak adlandırılan bu duruma karşı “beslenme formülü” önerdi. Ok, “Şeker ve şekerli yiyecekleri azaltın, yerine günde 2-3 porsiyon taze ve kuru meyve tüketin, bol sıvı alın. Sofranıza bahar gelsin” dedi.
Gastronomi: Mide ve kural

Gastronomi: Mide ve kural

12.05.2024
Sevgili okurlarım; biz şeflerin günlük yaşamda ve televizyonda bolca kullandığı gastronomi kelimesine değinmek istiyorum biraz. Çoklarının bilmediğini düşündüğüm bu kelime Eski Yunan’dan geliyor.