Sağlık 'Hayat Ekspresi'yle umuda yolculuk başlıyor

'Hayat Ekspresi'yle umuda yolculuk başlıyor

Paylaş
'Hayat Ekspresi'yle umuda yolculuk başlıyor

Kök hücre donörlüğünün Türkiye'de yaygınlaşması için çalışan "Belki de Sensin", toplumdaki farkındalığı daha da artırmak amacıyla "Hayat Ekspresi"yle yola çıkıyor. "En az bin insan kök hücre nakli beklerken yaşamını yitiriyor" diyen ekip, ilk fırsatta kök hücre donörü adayı olmaları konusunda herkesi umuda yolculuğa davet ediyor

Senim TANAY KARAKUŞ

Haberin Devamı

senim.tanay@posta.com.tr

twitter.com/senimtanay

"Belki de Sensin" ekibi, 2014'ten beri ülkemizde unutulmuş bir alan olan kök hücre donörlüğünün yayılımı konusunda çalışmalar yürütüyor. Kızılay ile yaptıkları ortak çalışmalar sonucu, birçok insanın kök hücre adayı olmasına da yardımcı oluyorlar.

"Kök hücre konusunda ülke olarak çok gerilerdeyiz, biz kök hücremizi esirgediğimiz için her yıl büyük bir çoğunluğu çocuk olan binlerce insanımızı kaybediyoruz " diyen ekip, bu konuyla ilgili daha fazla farkındalık yaratmak için şimdi de "Hayat Ekspresi" projesiyle yola çıkıyor.

Belki de Sensin Ekibi (soldan sağa): Serkan Ünvermiş, Beste Diriöz, Aykut Kadir Kurt

İnternetteki sayfalarında ve sosyal medya kanallarında büyük bir çaba sarf ederek kök hücre donör adayı sayısını artırmaya çalışan "Belki de Sensin" ekibini daha yakından tanımaya ne dersiniz? "Belki de Sensin"in yaratıcısı Aykut Kadir Kurt anlatıyor...

Haberin Devamı

Kimdir 'Belki de Sensin' ekibi? Nasıl bir araya geldi?

Twitter’a bakarken önce #efeyeiliklazım etiketini görmüştüm, sonrasında aynı etiket üzerinden minik Efe’yi kaybettiğimizi öğrendim. Daha sonra #meliseilik etiketi herkesçe paylaşıldı. Bu noktada nedir bu ilik meselesi diye kendime sordum. Araştırma yaptığımda bu konuda bilgi sahibi olmanın zorluğunu gördüm. Bu alan neredeyse tamamen boştu. Bu konu ile ilgili insanlara hızlıca bilgi verecek bir web sitesi lazımdı. Web tasarımcısı arkadaşım Okan Mavzer ile birlikte yoğun bir çalışma sonucu belkidesensin.org’u hazırladık. Ertesi gün telefonla hiç tanımadığım birisi aradığında doğru bir iş yaptığımızı anladım.

O zamanlar Girişim Savaşçısı adında bir girişimcilik eğitimindeydim. Eğitimden arkadaşlarım Serkan Ünvermiş ve Beste Diriöz projeye dahil oldular. En az benim kadar çalışan ve kovalayan 2 kişi daha katılınca daha hızlı yayıldık. Girişim Savaşçısı eğitiminin kurucusu Berke Sarpaş da her daim destekçimiz oldu. Sonrasında ekibimiz hızla genişledi.

Yola çıkarken neleri hedeflediniz? Sizi destekleyen kurumlar oldu mu?

Hedefimiz, geniş kitlelere doğru bilgiler vererek tedavisi kök hücre nakli olan hastaların yaşadığı boşuna ölümlerin önüne geçmek istiyoruz. Vurgulamak isterim ki biz kan toplamıyoruz, Kızılay ve Sağlık Bakanlığı'na yönlendirmede bulunuyoruz. Kök hücre nakli insanların çekindiği gibi acılı bir süreç değil. Çok kısa bir vakit ayırarak bir hayat kurtarabilirsiniz. Bunun için ilk yapılması gereken; Kızılay kan merkezlerine giderek kan örneği vermek.

Haberin Devamı

En çok destek aldığımız kurumların başında Girişim Savaşçısı topluluğu geliyor. Şu anda Kızılay ile ortak çalışmalar yürütüyoruz. Kuru ile birlikte çalışmalar planlıyoruz. Öznur Onur, harika işler çıkarıyor. Proje Panosu ve Aristolog diğer destekçilerimiz arasında. Bununla birlikte Grafiket firması ve Youth Media sosyal medya kanalımızda bizlere gönüllü destek sağlıyorlar.

"Çocukların ölmesine dur diyen bir ekip" olarak kaç çocuğun hayatına dokunabildiniz?

Veriler herkese açık olmadığı için bunu söyleyebilmek biraz zor. Bir milyon civarı kişiye kök hücre donörlüğü konusunda ulaşabildiğimizi hesapladık. İnsanların ne yazık ki çok azı kök hücre donörü adayı olmayı düşünüyor. Bizim dahil olduğumuz süreçte TÜRKKÖK projesinin de devreye girmesi ile bağışçı sayısı Türkiye standartlarına göre epey yükseldi. Yine de yolun çok başındayız.

Donör sayısı konusunda umut verici bir noktada mısınız?

Haberin Devamı

Şu an toplam kök hücre donörü adayı sayısı 100 bin civarında. Biz bu konuya dahil olduğumuzda sayı 45 bindi. Bu sayı, maalesef hiç yeterli değil. Her şeyin yolunda gitmesi için 1,5 milyonluk bir havuza ihtiyaç var. Bizim de görevimiz bu sayının artmasında Kızılay ve Sağlık Bakanlığı ile iş birliği içerisinde çalışmak.

'Hayat Ekspresi' projesiyle neyi amaçlıyorsunuz? Bu projenin detaylarını sizden dinleyelim.

Daha fazla kitlenin kök hücre donörlüğü konusunda bilgilenmesini sağlamak adına "Hayat Ekspresi" projesini devreye alıyoruz. Uzun mesafeli kulaktan kulağa oynayacağız. Bu proje kapsamında İstanbul’dan İzmir’e kadar yaklaşık 800 km koşacağız. 15 gün olmasını planladığımız bu süreçte güzergahımız şu şekilde olacak: İstanbul – Kocaeli –Sakarya – Eskişehir – Kütahya – Manisa – İzmir. Bu güzergahlarda şehirlerde gönüllülerimizin katılımı ile şehirlerin içerisinde kısa mesafeli (2 veya 3 km) parkurlar düzenleyeceğiz. Örneğin; Bostancı sahilde 200 kişi üzerinde "Hayat Ekspresi" tişörtleri ile yürüyerek, koşarak farkındalık sağlayacaklar. Yine bu bölgelerde Kızılay Aracı ve "Belki de Sensin" olarak standımız bulunacak.

Bağış yapmakta tereddüt yaşayanlara neler söylemek istersiniz?

Haberin Devamı

Bunu söylemek acı ama biz üşeniyoruz diye insanlar ölmemeli. Açık konuşmak gerekirse senede en az bin insan kök hücre nakli beklerken yaşamını yitiriyor. Toplumsal bir seri katillik durumu söz konusu. İnsanlardan ricamız, hemen ilk fırsatta kök hücre donörü adayı olmaları. Çekinecek hiçbir durum yok. Nakil işlemi gerçekleştiğinde bir hayat kurtarmış olacaklar. Her şey doktorların kontrolünde gerçekleşiyor ve vericiden eksilen hiçbir doku, organ olmuyor. Nakil işleminin olduğu gün hayatlarına devam edebilirsiniz. Bugün esirgerseniz yarın ihtiyacımız olduğunda aynı durumda siz de olabilirsiniz. Son olarak herkesi bu konuda bilinçlenerek çevresinde bahsetmesini rica ediyoruz.

SİZ DE HAYAT KURTARABİLİRSİNİZ

18-55 yaş arasındaysanız, kronik ve bulaşıcı herhangi bir rahatsızlığa sahip değilseniz ve son 1 yıl içerisinde herhangi bir ameliyat geçirmediyseniz siz de hayat kurtarabilirsiniz.

KAN ÖRNEĞİ VEREBİLECEĞİNİZ KURUMLAR

1. Kuzey Marmara (İstanbul) Bölge Kan Merkezi 444 9 526 - 0216 458 0 500

2. Orta Anadolu (Ankara) Bölge Kan Merkezi 0312 362 97 00

3. Ege Bölge (İzmir) Kan Merkezi 0232 347 63 47

4. Batı Akdeniz (Antalya) Bölge Kan Merkezi 0242 310 55 55

5. Güney Marmara (Bursa) Bölge Kan Merkezi 0224 262 55 18

6. Batı Karadeniz (Düzce) Bölge Kan Merkezi 0380 514 38 33-34

7. Orta Akdeniz (Adana) Bölge Kan Merkezi 0322 232 97 92

8. Batı Anadolu (Eskişehir) Bölge Kan Merkezi 0222 23771 81

9. Doğu Akdeniz (Gaziantep) Bölge Kan Merkezi 0342 232 66 66

• Güney Anadolu (Diyarbakır) Bölge Kan Merkezi 0412 228 32 97

• Malatya Bölge Kan Merkezi 0422 290 66 55

10. İç Anadolu (Kayseri) Bölge Kan Merkezi 0352 437 19 44

11. Orta Karadeniz (Samsun) Bölge Kan Merkezi 0362 457 55 65

• Doğu Karadeniz (Trabzon) Bölge Kan Merkezi 0462 321 32 41

12. Doğu Anadolu (Erzurum) Bölge Kan Merkezi 0442 342 70 84

• Güneydoğu (Van) Bölge Kan Merkezi 0432 214 00 00

Belki de Sensin: www.belkidesensin.org

Hayat Ekspresi: www.hayatekspresi.com