Ekonomi Hayatınız otomobilinizden daha değerli değil mi?

Hayatınız otomobilinizden daha değerli değil mi?

Paylaş
Hayatınız otomobilinizden daha değerli değil mi?

Hayatınız otomobilinizden çok daha önemli. Yılda 120 TL ile yaptıracağınız 100 bin TL teminatlı bir hayat sigortası belki de yaşayacağınız olumsuz bir durum sonrası sevdiklerinize önemli güvenceler sağlayacaktır

“Hayatınız otomobilinizden daha değerli mi?” Bu sorunun cevabı herkes için şüphesiz 'Tabii ki evet’ olacaktır. Fakat yanıtlar böyle olsa da rakamlar öyle demiyor. Bugün sigorta branşlarındaki rakamlara bakıldığında otomobilini kasko yaptırma isteği hayat sigortası yaptırmaktan çok daha fazla. Yani araçlarının başına bir şey gelme ihtimaline karşı kaskosunu ihmal etmeyen birçok tüketici kendi hayatları için aynı özeni göstermiyor. Fakat konuyla ilgili yurtdışına bakıldığında Türkiye’deki bu resmin tam tersi bir durum dikkat çekiyor. Özellikle gelişmiş ülkelerde neredeyse her bireyin hayat sigortası mevcut.

Haberin Devamı

İNSAN KASKOSU

Hayat sigortalarına ‘insan kaskosu’ demek yanlış olmaz. Bugün araçlarına kasko yaptırmak için gerekli bütçeyi ayıranlar ‘insan kaskosu’nu yaptırmak için çok da istekli değil. Oysaki kasko fiyatları ile kıyaslandığında ‘hayat sigortaları’nın primleri oldukça düşük. Örneğin 35 yaşında bir kişi ayda 10 TL, yılda 120 TL prim ödeyerek 100 bin TL teminatlı Hayat sigortası yaptırabiliyor. Bu kişinin başına bir şey gelmesi durumunda ise varislere bu para geri ödeniyor. Hayat sigortası poliçelerinin prim fiyatları içine maluliyet yani kaza ve sakat kalma durumu eklendiğinde yüzde 20 oranında artıyor. Bunun yanında hayat sigortası yaptırmak için sadece sağlık beyanı da yeterli. Üstelik bütün acenteler ve bankalar kanalıyla hayat sigortasına ulaşmak çok kolay.

Haberin Devamı

ÇOĞUNLUKLA HAYAT SİGORTASI ALANLAR SİGORTA YAPTIRIYOR

Öte yandan hayat sigortaları kendi içinde Birikimli Hayat Sigortası ve Kredili Hayat Sigortası olarak ikiye ayrılıyor. Türkiye’de hayat sigortası satışlarına bakıldığında, sektörde hayat branşındaki üretimin önemli bir kısmı, bankaların verdikleri kredilerle birlikte yapılan hayat sigortası satışlarından oluşuyor. Yani çoğunlukta bankalardan kredi alırken sigorta yaptırıyoruz. Ama böyle bir gereklilik olmadan da yıllık 120 TL prim ödeyerek hayatınızı sigorta ettirmeniz mümkün.

SİGORTANI YAPTIR, EVİNİ KAYBETME

Bireylerin bankalardan kredi aldıklarında yapılan ‘kredili hayat sigortaları’, toplumda zaman zaman tartışma konusu. Sigortanın önemini özellikle de başta tüketici dernekleri olmak üzere sivil toplum kuruluşlarına iyi anlatmak gerekiyor. Çünkü, sigortayı kredi kullanırken ödenen ‘dosya masrafı’ gibi bir maliyet unsuru olarak görmek doğru değil. Banka müşterisi, sakatlık, maluliyet vb. gibi durumlarda kendisini, vefatı halinde de geride kalan sevdiklerini güvence altına alarak, kredi borcunun bankaya ödenmesini sağlıyor. Böylece, bireylerin satın aldığı konutu kaybetme riski de ortadan kalkıyor.

'EĞİTİM SİGORTALARINA İLGİ ARTIYOR'

Hayat branşında büyümenin sürdüğünü belirten Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Özgür Obalı, şunları söyledi: “Bankasürans kanalından hayat sigortası satışları olumlu seyrediyor. Ancak, satışların ağırlıklı kısmı kredili hayat sigortası satışlarından oluşuyor. Kredili hayat dışında tüketicilerin son dönemlerde prim iadeli hayat sigortaları ile eğitim sigortalarına ilgisinin arttığını gözlemliyoruz. Biz de Vakıf Emeklilik olarak kredili hayat dışındaki ürünlere ilginin artması için tüketicilerin bu ürünler hakkında bilgi ve bilinç düzeyinin artması gerektiğine inanıyor; bu konuda çalışmalarımıza devam ediyoruz.”

Haberin Devamı

HAYAT SİGORTASI ÇEŞİTLERİ

Yıllık Hayat: Sigortalının belirlenen sigorta süresi içinde (sigorta süresi 1 yıl) vefatı durumunda, lehtarına başlangıçta belirlenen teminat tutarını ödüyor. Vefat teminatının yanı sıra iş göremezlik, tehlikeli hastalık, vb. riskler için de teminat verilebiliyor.

Uzun Süreli Hayat: Sigortalının belirlenen sigorta süresi içinde (sigorta süresi 1 yıldan fazla) vefatı durumunda, lehtar(lar)ına başlangıçta belirlenen teminat tutarını ödüyor.

Haberin Devamı

Prim İadeli Hayat Sigortası: Sigorta süresi sonunda risk gerçekleşmemişse primler sigortalıya geri ödeniyor.

Birikimli Hayat: Risk teminatı ile birlikte birikim sağlamak amacıyla düzenleniyor ve teknik faiz oranında getiri garantisi veriyor.

Kritik (Tehlikeli) Hastalıklar Sigortası: Kanser, kalp krizi, multipl skleroz, felç vb. tehlikeli hastalıklara karşı sigortalıya güvence sağlıyor.

Eğitim Sigortası: Çocuk sahibi bir bireyin, vefat ve sakatlık gibi hayati risklerini teminat altına alıyor ve çocuklarının eğitimine aynı şartlarla devam edebilmesini sağlıyor.