Sağlık Hemoroid yanılgısı bağırsak kanseri gizliyor

Hemoroid yanılgısı bağırsak kanseri gizliyor

Paylaş
Hemoroid yanılgısı bağırsak kanseri gizliyor

Uzmanlar, bağırsak kanseri belirtilerinin hemoroid ile karıştırıldığını belirterek bu durumun kalın bağırsak kanserinin tedavi edilemeyecek evrelere getirdiğine dikkat çekiyor

Günümüzde görülme sıkılığı giderek artan kalın bağırsak kanseri, genellikle hemoroid ile karıştıılığı için, tedavisinde de hep geç kalınıyor.

Haberin Devamı

Kalın bağırsak kanserinde erken teşhisle büyük oranda tedavinin olumlu sonuç verdiğini dile getiren Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Hedef Özgün, tedavinin geciktirilmesi hastalığın da çok ileri evrelere geçmesine neden olduğuna dikkat çekti.

BU BELİRTİLERE DİKKAT!

Hemoroid’in toplumda genellikle utanmaya neden olduğunu ve bu nedenle doktora başvurulmasını da geciktirdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Özgün, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:

"Makattan olan kanamalarda, hemoroid şüphesi ile birlikte mutlaka kalın bağırsak kanseri tetkikinin de yapılması gerekiyor. Bu süreçte geç kalmadan tüm kalın bağırsağın görüntülenebildiği kolonoskopinin yapılması büyük önem taşıyor. Böylelikle kanamanın kansere bağlı olmadığını ispatlamak lazım. Tetkik yapılmaksızın, 'yalnızca hemoroid var' diyerek ilaç kullanılması, kalın bağırsak kanserini tedavi göremeyecek evrelere getirebiliyor."

Haberin Devamı

TEDAVİDE LAZER DEVRİ

“Hemoroid tedavisinde lazer sistemleri gelişti. Artık ağrısız ve uzun süre yatılı kalmaksızın problemin giderilebiliyor. Bununla birlikte kalın bağırsak kanseri tetkiklerinin yapılması da şart. Böylelikle bağırsak içerisinde kansere dönüşmesi muhtemel poliplerin erken dönemde tespit edilerek gelişiminin engellenebilir. Maalesef senelerce 'hemoroid' diye tedavi görüp sonra kalın bağırsak kanseri teşhisi koyduğumuz çok sayıda hasta oluyor. Hemoroid teşhisi adı altında esas problem kalın bağırsak kanseri olabiliyor.

BİTKİSEL TEDAVİ YERİNE DOKTORA BAŞVURUN

“Hemoroid olduğunu düşünüp tıbbi tedavi yerine bitkisel tedaviye yönelen kişilerde kalın bağırsak kanseri bulgusu olabiliyor. Bu kişilerin mutlaka doktora başvurarak gerekli tetkikleri yaptırması önemli. Son dönemde artış gösteren kalın bağırsak tedavisinde geç kalmamak adına herhangi bir bulgu görülmese dahi 50 yaşına gelen herkesin yaşamı boyunca en az bir kere tetkik yaptırmasında fayda var.”

AA