Sağlık 'Her Yaşta Hareket Özgürlüğü' başlıyor!

'Her Yaşta Hareket Özgürlüğü' başlıyor!

Paylaş
'Her Yaşta Hareket Özgürlüğü' başlıyor!

Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Derneği, Nobel İlaç'la yaptığı iş birliğiyle yaşlıların hareket kabiliyetlerini artırarak yaşam kalitesini yükseltmeyi amaçlayan “Her Yaşta Hareket Özgürlüğü” projesini başlatıyor

SENİM TANAY KARAKUŞ

Haberin Devamı

senim.tanay@posta.com.tr

twitter.com/senim_hande

Günümüzde özellikle huzurevlerinde kalan yaşlılarımızın, uzman kontrolünde egzersiz olanaklarından mahrum kalmasından yola çıkan Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Derneği, yaşlılarımızın yaşam kalitesini artırmak hedefiyle yeni bir projeyi hayata geçiriyor.

Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Derneği ve Nobel İlaç’ın iş birliği ile hayata geçirilen “Her Yaşta Hareket Özgürlüğü” projesinin ilk ziyareti Maltepe Özel Adora Huzurevi’ne gerçekleştirildi. Bu ziyarette huzurevi sakinleri, öncelikle hastalıkları açısından değerlendirildi ve kendilerine uygun egzersiz programını fizyoterapist eşliğinde yapma fırsatı buldu.

Etkinlikte konuşan Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Ayşegül Ketenci, “Her Yaşta Hareket Özgürlüğü” projesiyle ilgili olarak şunları söyledi:

Haberin Devamı

Huzurevi sakinleri, Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Ayşegül Ketenci eşliğinde egzersizlerini yaptılar.

“Günümüzde milyonlarca kişi, hareketsiz yaşam tarzına bağlı olarak diyabet, obezite, eklem ağrıları, dolaşım sistemi sorunlarıyla karşı karşıya kalmaktadır. Özellikle aşırı kilo ve kasların zayıflaması, ilerleyen yaşlarda eklem sorunlarına yol açarak yaşlıların hareket kabiliyetlerini kısıtlamaktadır. Bu proje kapsamında yaşlılarımızın göz ardı ettikleri ama hayat kaliteleri için oldukça önemli olan başta eklem problemlerini, ağrılarını düzenli egzersizle en aza indirilebileceğimizi göstermek istiyoruz. “Egzersiz ilaçtır” fikrinden yola çıkarak uzman doktor kontrolü ve reçetesi ile yapılan egzersiz, uzun ve ağrısız bir yaşamın ilk adımıdır. Projemiz kapsamında yer alan her huzurevinde, yaşlılarımızla birebir görüşerek egzersizlerini kontrollü olarak öğretecek ve onların sağlık sorunlarından şikayet etmesi yerine bu sorunlarla baş edebilmelerini sağlayacak çözüm yollarını sunmaya çalışacağız. Eminim ki öğrendikleri küçük hareketler dahi hayatlarına büyük değişiklikler getirecektir. Bir–iki ay sonunda yaşlılarımızı tekrar ziyaret ederek çeşitli ölçümleme yöntemleriyle egzersizden ne kadar yarar gördüklerini saptayacağız.”

Haberin Devamı

startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer22293","22293","201410","22293-198048.jpg","1", "0","'Her Yaşta Hareket Özgürlüğü' başlıyor!");

“Her Yaşta Hareket Özgürlüğü” Projesi nedir?

İki ay sürecek proje kapsamında, İstanbul’daki 30 huzurevinde fizik tedavi uzmanları huzurevi sakinlerinin kontrollerini yapıp egzersiz programlarını oluşturacak. Fizyoterapistler ise haftada iki gün düzenli ziyaretlerde bulunacakları huzurevlerinde yaşlılarımızla birlikte hareketlerini yaparak onların egzersiz alışkanlığını kazanmasına katkıda bulunacaklar. Huzurevlerinde çalışan hastabakıcıların, hemşirelerin ve yardımcı sağlık personelinin bu egzersiz programlarını öğrenmeleri ile yaşlılarımızın, daha hareketli ve sağlıklı olmaları sağlanacak.