Ekonomi Hükümet memura zam teklifini artırdı

Hükümet memura zam teklifini artırdı

Paylaş
Hükümet memura zam teklifini artırdı

Memurla hükümetin zam pazarlığının son gününde iki taraftan da arka arkaya hamleler geldi. Yüzde 3 artı 3 olan 2012 teklifini dün akşam saatlerinde yüzde 3.5 artı 4'e, 2013 için yüzde 2 artı 3 olan teklifini yüzde 3 artı 3'e çıkardı. Sendikalar da teklifini yarım puan düşürerek yüzde 7.5 artı 7.5'e çekti. Sabaha kadar süren görüşmelerde anlaşma sağlanamazsa kararı 29 Mayıs'a kadar hakem heyeti verecek

Hükümetle memurlar arasındaki zam görüşmelerinde iki taraftan arka arkaya hamleler geliyor. Hükümet kanadı yeni bir zam teklifi ile masaya geldi, Memur-Sen Başkanı Gündoğdu teklife tepki gösterdi.

Kamu tarafı 2012 için yüzde yüzde 3.5+4 ve 2013 için de 3+3 teklifinde bulundu. Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, bu teklife 'Şaka gibi' diyerek tepki gösterdi.

>>> HÜKÜMETİN TEKLİFİNE MEMURDAN YANIT

İLK TEKLİF 3.5+3.5

Kamu tarafı sabah saatlerinde 2012 için yüzde 3+3 olan teklifini yüzde 3.5+3.5 yükseltti. Ancak 2013 için bir değişiklik yapılmadı.

Görüşmelere verilen aranın ardından 2013 için de daha önce yüzde 2+3 olarak belirlenen zam teklifi yüzde 3+3'e revize edildi.

Bu rakamları kabul etmeyen Memur-Sen ise daha önce yüzde 8+8 olarak belirlediği zam rakamını yüzde 7.5+7.5'e indirdi. Sendika, 2013 için ise yüzde 6.5+6.75'e çekti.

İlk teklifin ardından değerlendirmelerde bulunan Memur-sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, hükümetin yeni teklifinin çok çılız olduğunu belirtmişti.

Gündoğdu, şöyle konuşmuştu:

"Kamu İşveren Heyet Başkanı'ndan yeni bir teklif geldi. Bu teklif yine tek kalemde 3+5, 3,5. Cılız bir teklif. Bu teklif karşısında tekliflerimizi gözden geçirmeyeceğiz. Yüzdelik zam boyutuyla sadece 2012'ye yönelik tek kalemde 0.5 + 0.5, 2013 yılına yönelik bir teklif yok.

Ya adım atmayacaklar, erkenden uzlaşmazlıkla sonuçlanacak ve Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun yolları gözükecek veya yarın sabah 8'e kadar mücadele devam edecek. Biz umudumuzu korumak istiyoruz. Kamu İşveren Heyeti'nin de 4 milyon memurun, aileleriyle birlikte 15 milyon insanımızın beklentilerini dikkate alan, geçim standardını dikkate alan rakamlarla gelmesini bekliyoruz"

Son oturumda anlaşma sağlanamaması durumunda toplu sözleşme, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na gidecek.

Ve süre bitti Başbakan da son sözünü söyledi


Memurun son umudu da bitti. İş bırakmayı gündemine aldı. İmzaların atılmasına saatler kala masadan kalkan memur konfederasyonları Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan da umduğunu bulamadı.

Başbakan, masadan kalktıktan sonra kendilerini arayan Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti Başkanı ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu'ya, "Bütçe açığı, cari açık, Orta Vadeli Mali Plan ve kamu mali disiplinini" gerekçe göstererek "Bu son teklifimiz" dedi. Başbakan'ın bu cevabı üzerine Memur-Sen de iş bırakma eylemini gündemine aldı.


Haberin Devamı