Ekonomi İki milyonu umut etti 22 bini muradına erdi

İki milyonu umut etti 22 bini muradına erdi

Paylaş
İki milyonu umut etti 22 bini muradına erdi

İSMMMO'nun son araştırması, 'İşsiz Kursta' raporuna göre, işsizliğin tavan yaptığı 2009'da, mesleki eğitim kurslarına 2 milyona yakın kişi katıldı, bu eğitimler için 3.5 milyar lira harcandı

3.5 MİLYAR LİRA HARCANDI

İstanbul Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) son araştırmasında meslek edindirme kurslarını ele aldı.

‘İşsiz Kursta’ adlı rapora göre, işsizliğe karşı hükümetin bir politika olarak ortaya koyduğu meslek edindirme kurslarına, geçen yıl 2 milyona yakın kişi katıldı, bu kişilerin sadece 22 bin 569’u iş bulabildi.

Meslek kurslarına 3.5 milyar lira harcandı. Bu kaynağın 500 milyon lirasını İş Kurumu (İş-Kur), 1.5 milyar lirasını devlet harcadı. Vatandaş cebinden 2 milyar lira çıkardı.

BİLGİSAYAR İLK TERCİH

Yeni meslek edinmek için geçen yıl İş-Kur’a başvuranların sayısı, 2008’e göre 6 kat birden artarak 181 bin 900’e çıktı. İş-Kur kayıtlarında, meslek kurslarına, krizde işini kaybedenlerin yanı sıra bugüne kadar çalışma hayatı içinde yer almayan kişilerin de ilgisinin arttığı gözlendi.

En çok tercih edilen meslek kursu, bilgisayar dalında oldu. Bunu emlak danışmanlığı, bankacılık, pazarlama, cilt bakımı, kuaförlük, aşçılık izledi. İş-Kur’a gidenlerin yüzde 25’ini üniversite mezunları oluşturdu.

AYLIK 750-2 BİN LİRA

İş-Kur’un kursiyer sayısının yüksekliğinde, kursiyerlerine verdiği 15 lira günlük teşviğin de etkisi görüldü. Ancak yeni meslek edinmek için başka kapılara da başvuruldu. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya büyükşehir belediyeleri ile halk eğitim merkezlerine 100 bin kişi gitti.

Sayıları 2 bin 274’ü bulan özel meslek edindirme kurslarına da 1 milyon 700 bin insan devam etti. Yaklaşık 300 ayrı branşta eğitim veren özel kurslara aylık 750 ile 2 bin lira arasında para ödendi.

İŞSİZ ÖĞRETMENLERE YARADI

Mesleki eğitim alan milyonlarca insanın, iş bulma umudu karşılıksız kalsa da eğitimler işsiz öğretmenlerin işine yaradı. Sadece İş-Kur bünyesinde açılan mesleki eğitim kurslarında yurt genelinde 5 bine yakın usta öğretici istihdam edildi.

Bu rakam halk eğitim ve belediyelerin düzenlediği kurslarla 30 bini geçti. Kurs açmak için ödenen kiralar, verilecek eğitim için gerekli olan araç gereç materyallerinin temini, kursun başka çalışanlara ödediği ücretler de diğer getiriler oldu.

2

Haberin Devamı