Ekonomi Kadın çalışmak istiyor

Kadın çalışmak istiyor

Paylaş
Kadın çalışmak istiyor

Avrupa Birliği'nde yüzde 57 olan kadın istihdam oranının Türkiye'de yüzde 23.5'te kalması, Kadın Girişimciler Derneği'ni harekete geçirdi

Gülşah KARADAĞ-POSTA

Haberin Devamı

Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER), Avrupa Birliği (AB) sürecinde önemli reformlara imza atan, demokratik açılımlara koşan ama konu kadın istihdamı olunca Ortadoğu ve Afrika ortalamasında takılı kalan Türkiye’de gündeme, ‘korsan müdahalede’ bulunmaya karar verdi.

Bugünden itibaren televizyon izlerken dikkat edin. Her an görüntü karlanabilir, mutsuz bir kadın, izlediğiniz programı bölüp ‘Çalışmak İstiyoruz’ diyerek sizi sarsabilir. Bu, KAGİDER’in, tv ve gazetelerce de desteklenen yeni kampanyası.

FAS'LA AYNI KATEGORİDE

‘Çalışmak İstiyoruz’ kampanyası bir yıl sürecek. Amaç, AB kriterlerinden ‘Lisbon Kriteri’nde, yüzde 60 olan kadın istihdam oranına, Türkiye’nin yaklaşmasını sağlamak. Bugün Türkiye’de kadın istihdam oranı yüzde 23.5.

Haberin Devamı

Bu oran, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ortalamasında yüzde 62, AB’nin ilk 19 üyesinde yüzde 64, 25 üyeli AB’de yüzde 57 düzeyinde. Kadın istihdam oranı Türkiye’ye yakın ülkeler Tunus, Fas ve Mısır. Yalnız Pakistan, Arabistan ve Irak’ta bu oran Türkiye’den düşük.

SEÇİMLERDE BEKLENTİLİ

Kampanyanın tanıtım toplantısında konuşan KAGİDER Başkanı Gülseren Onanç, kampanyayı özellikle genel seçimlere yaklaşılan bir zamanda yaptıklarını belirterek, “Bu konu, Türkiye’nin demokratik açılım, hukuk reformu gibi temel problemleri kadar önemli. Kadın istihdamı, seçimde bizden oy isteyecek partilerin ajandasına mutlaka girmeli. Hükümetin aktif bir kadın istihdamı stratejisi olmalı” dedi. Gülseren Onanç, kampanya ile işverenleri, sivil toplum örgütlerini de harekete geçirmek istediklerini belirtti.

SEKİZ MİLYON İÇİN PLAN NE?

Türkiye’de çalışma yaşındaki kadın nüfusu 24 milyon civarında. İşgücü içindeki kadın sayısı 6 milyon 47 bin. Kadın istihdam oranı kentlerde yüzde 16.7, Türkiye genelinde yüzde 23.5. AB’nin Lisbon Kriteri’ne ulaşmak için 8 milyon kadının daha çalışma hayatına katılması gerekiyor.

“Bu, imkansız görülebilecek bir istihdam rakamı. Ama adım adım oraya yaklaşmak gerekir” diyor KAGİDER Başkanı Gülseren Onanç. KAGİDER kampanyada siyasilere, ‘Sekiz milyonumuz için ne planladınız?’ diye soruyor.

Haberin Devamı

DUYARLİ İŞYERLERİNE AVANTAJ

Gülseren Onanç, KAGİDER’in kadın dostu kurumlar yaratmak istediğini, bu amaçla projeye destek veren işyerlerine ödül verileceğini ve kamuoyunda görünürlüklerinin sağlanacağını söyledi. Gülseren Onanç, ‘kadın dostu’ sertifikası alan şirketlerin ürünlerinin genel tüketici kitlesi ve özellikle kadınlar tarafından tercih edilir hale getirilmesinin önemli bir başarı göstergesi olacağını dile getirdi. Onanç, girişimle Türkiye’de özel sektörün kadın istihdamına ve toplumsal cinsiyet eşitliğine ne kadar duyarlı olduğunun da somut bir resminin çekilmiş olacağını kaydetti.