Sağlık Kalitesiz ilaçlar Afrika'ya

Kalitesiz ilaçlar Afrika'ya

Paylaş
Kalitesiz ilaçlar Afrika'ya

Afrika'da sıtmaya karşı kullanılan ilaçların kalitesinde sorun olduğu belirlendi. Çoğu Çin'de üretilen ilaçlar, testlerden geçemedi

İngiliz dergisi "Research and Reports in Tropical Medicine"nde yayımlanan iki araştırmada, Afrika'da satılan, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından onaylanmış ilaçların büyük bir bölümünün düşük kaliteli olduğunu gösterdi.

Haberin Devamı

Araştırmalarda, yetkililer ve DSÖ tarafından kullanımına izin verilmeyen ilaçların yüzde 13'ünün testlerden geçemediği belirtildi.

Örgüt tarafından kullanımında sakınca bulunmayan ilaçların yüzde 7'sinin testlerden geçemediği ve söz konusu ilaçların yüzde 18'inin Çin'de üretildiği de ortaya çıktı.

Araştırmaya imza atanlardan Roger Bate, testlerden geçemeyen ilaçların neredeyse yarısının fason üretim olabileceğini belirtti.

Bate, diğer yarısının ise yasal olarak uygun, ancak düşük kalitede olduğunu vurguladı.

İlaçlardaki bu durumun kötü üretim şartlarından veya ilaçlardaki bozulmadan kaynaklanabileceği belirlendi.

Araştırmacılar ayrıca, Gana ve Lagos'ta incelenen ilaçların yaklaşık yüzde 8'inin, içinde yeterli derecede etken madde bulunmadığı için kalite testinden geçemediğini vurguladı.

Haberin Devamı

Söz konusu ilaçların “şimdilik” yan etkisinin ortaya çıkmadığı açıklandı.

Bate, fason ilaç üretiminin sağlığa zararlı olduğunun bilinmesine karşın suç olarak kabul edilmediğini belirtti.

Araştırmada, geri kalmış veya orta gelir düzeyine sahip ülkelerin ilaç depoları ya da eczanelerinden toplanan verem, sıtma ve bakteri enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılan 2652 ilaç incelendi.

AA