Pazar Postası Karın ve bel bölgesi yağlarıyla vedalaşın
Paylaş
Karın ve bel bölgesi yağlarıyla vedalaşın

Karın yağları yalnızca estetik sorun yaratmaz, sağlığı da tehdit eder. Yağlarınızın bel çevresinde yoğunlaşması şeker ve kalp hastalığına aday olmanız anlamına geliyor. Diyetisyen Berrin Yiğit, (Aşağıdaki fotoğrafta) göbek yağlarını eritmenin yollarını anlattı...

Haberin Devamı

 

Yağlanmanız hangi tip?

Deri altı yağı, derinin hemen altında, karın kaslarının önündedir. İç organ yağları ise kasların altında ve organların çevresindedir, asıl tehlikeli olan bu yağ türüdür. Bu yağ bir süre sonra organ gibi algılanarak vücuda zarar veren kimyasallar salgılamaya başlar.

Bu da kan şekeri, tansiyon ve kolesterolde artışa yol açar. Dolayısıyla kalp hastalıkları ve diyabet riski artar. Peki, yağlanmanız hangi tip?

Test 1: Dokunarak göbeğinizi kavradığınızda elinize gelen yağ, yumuşacık ve çok hareketliyse deri altıdır, sert ve gazlı gibiyse iç organ yağıdır.

Test 2: Bel ölçümü 90 cm’den fazlaysa hemen kan tahlili yaptırın. Kolesterol yüksek, HDL (iyi kolesterol) düşük, karaciğer enzimleri yüksek ve insülin direnci varsa doktorunuzun önerilerini ciddiye alın.

Haberin Devamı

Göbek eriten taktikler

Spor yapın. İç organ yağını eritmek için yapılan sporun zamanla ağırlaşması gerekir.

Yoğun antrenmanlarla vücut ağırlığı yüzde 10 azaldığında, iç organ yağı da yüzde 5 düşer.

Ne yerseniz yiyin miktarına dikkat edin.

Bir gün içinde yediklerinizin yarısı çiğ olsun.

Paketli, fabrikasyon ürünlerden uzak durmaya çalışın.

Gazlı içeceklerden, meyve sularından, tatlı ve kremalı kahvelerden uzak durun.

Kalorisiz, diyet olsa da gazlı içecekler şişmanlatır, çünkü beyni kandıramazsınız.

Damağınızda tatlı his yaratan bu içeceklere hormonal olarak verilen yanıt karında yağlanmadır.

Alkolü sınırlandırın. Günde bir kadehi ya da haftada üç kez 2’şer kadehi aşmayın. Düşük alkollüleri tercih edin.

Doğru karbonhidratları tüketin. Her şeyin esmer olmasına dikkat edin.

Ana yemekleri birleştirmeyin. Makarna, pilav, dolma, et, tavuk, balık, köfte, patates, sebze ve baklagiller...

Bunların hepsi ana yemektir, tek başlarına tüketilmelidir. Salata ve yoğurt hepsine eşlik edebilir.

Aceleci davranmayın, ümitsiz olmayın. Vücut enerji olarak iç organları saran yağı kullanır.

Uykusuz kalmayın. ‘Panik yok modu’ yaratın

Vücuda sağlıklı yağlar verip ‘enerji geliyor, panik yok’ modu yaratın. Bunun için ara öğünlerde bir küçük avuç fındık veya badem yiyin ki metabolizma yağ depolama modundan çıksın.

Haberin Devamı

Kendi kendinizin doktoru olun. Bedeninizi dinleyin, sürekli acıkıyor, kendinizi yemekten hemen sonra acıkmış ve yorgun buluyorsanız insülin direncinize baktırın.

Enerjinizi sabrınıza yönlendirin. Haftada 500 gram-1 kilo vermeyi hedefleyin.

Diyet yaparken hayata küsmek zorunda değilsiniz, bilakis aktif olarak çevrenizdekilerin takdirini toplayıp moral bulun.

Şımarın. Başarılarınızı kendi kendinize de kutlamasını bilin.

Caydırıcı bilgiler edinin. Mesela yediğinizi yakmak için ne kadar spor yapmanız gerektiğini bilin. Örneğin biri size yiyeceğiniz o yemeği yakmak için 4 saat koşmanız gerektiğini söylerse! Ya da yarım kilo yağ yakmak için 14 saat yürümeniz gerektiğini bilseniz, her kaşıkta bir kez daha düşünürsünüz.

DİYETİNİZDE YER AÇIN

Bebek ıspanak ve semizotunu bol tüketin. Bu besinler, beynin yağ yakma iletisini hızlandırır. Salatalarınıza ilave edin, zeytinyağlı pişirin, çorbalarınıza ekleyin.

Gün içinde yediklerinizin daha doyurucu olması için anne sütünden sonra en kaliteli besin olan yumurtayı tüketin. Yumurtaya pul biber ve kimyon serpmek de metabolizmayı hızlandıracaktır.

Haberin Devamı

Dereotunun iştah kapatıcı, doygunluk hissi veren özelliğinden faydalanın. Örneğin her sabah tostunuza ekleyebilir, çorbalarınıza bolca katabilirsiniz.

Her gün 1 tatlı kaşığı çörekotu tüketin.

Karbonhidrat düşkünüyseniz karabuğday kullanın. Örneğin çorba ve salatalarınıza karabuğday eklemek karbonhidrat almış gibi hissedip aslında protein içeriği yüksek bir yemek yemenizi sağlar.

Yemek sonrası canınızın tatlı çekmesini istemiyorsanız yemekten yarım saat önce sıcak su için. İçine taze nane yaprakları, limon dilimleri ekleyebilirsiniz.

Gerçek yemek yiyin, vücudu doğru gıdalarla besleyin. Vücut kendine iyi gelen gıdaları yakar, ihtiyaçlarını karşıladığı için yüksek kalori alsanız bile depolamaz. Örneğin acıktığında 1 paket bisküvi yerine fındık yiyen biri daha fazla kalori almasına rağmen kendini daha enerjik ve mutlu hisseder.

Bisküviyi ise yerken mutlu olursunuz, sonrasında tekrar aç ve yorgun hissedersiniz. Gerçek yemek doğal halini koruyan sebze, meyveler, baklagiller, tahıllar, et ve süt ürünleridir. Örneğin ızgara etin yanında bolca sebze, salata veya baklagillerle birlikte salata, yoğurt yemek dengeli bir kombinasyondur.

Haberin Devamı

Tatlıdan uzaklaşmak istiyorsanız şeker istediğini uyaran tatlandırıcılardan da uzak durun. Tat alma duyusu 2 haftada değişir; iki hafta sonunda şeker eşiğiniz düşer, daha doğal tatlardan (kuru veya taze meyve gibi) tatmin olursunuz. Hatta zamanla sofra şekeri ağır gelmeye başlar. Şekeri kesmek bağımlılıktan kurtulmaktır, sabırlı olun.

Çoğu kişi yemeğin bittiğini anlamak için tatlıyla sonlandırmak ister, oysa ki yemekten hemen sonra dişlerinizi fırçalayıp su içerseniz bunu da önlemiş olursunuz.