Ekonomi Kıbrıs Rum Kesimi de kemer sıkıyor

Kıbrıs Rum Kesimi de kemer sıkıyor

Paylaş
Kıbrıs Rum Kesimi de kemer sıkıyor

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, troyka ile imzaladığı anlaşma gereği, yeni vergiler, maaş kesintileri ve kara para aklamayla ilgili bazı yasal düzenlemeler yapacak

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Dimitris Hristofyas’ın Kıbrıs Rum halkına troyka heyeti (Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu) ile mali yardım memorandumunu imzaladığını açıklamasının ardından bugün 23 yasa tasarısının meclise gönderileceği bildirildi.

Haberin Devamı

Rum basınına göre, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin, troyka ile imzaladığı anlaşma gereği acilen onaylanması ve yürürlüğe konulması için yeni vergiler, maaş kesintileri ve kara para aklamayla ilgili bazı yasal düzenlemeler yapması gerekiyor.

Rum Hükümeti’nin hazırladığı 23 tasarı, sigaraya, alkollü içkilere, akaryakıta ilişkin vergilerin artırılması ile kamu çalışanlarının maaşları ve emekli maaşlarının azaltılmasını öngörüyor.

Ayrıca, troykanın kara para aklama konusunda saptadığı eksiklikleri gidermek amacıyla, tüzel kişiliklerin denetimi ve şeffaflığın güçlendirilmesi amacıyla da yasal düzenleme hazırlığı yapıldı.

-Hristofyas sorundan bankaları sorumlu tuttu-

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Hristofyas, troyka ile anlaşmak zorunda kaldıklarını halkına açıklamıştı.

Haberin Devamı

Rum yönetiminin içine girdiği kötü durumdan bankaların sorumlu olduğunu herkesin itiraf ettiğini belirten Hristofyas, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin içerisinde bulunduğu durumu şöyle açıklamıştı:

"Net bir şekilde belirtmek istiyorum ki, Avrupa İstikrar Mekanizması’na başvurmamız tercihimiz değildi. Mekanizmaya başvuran devletlerin olumsuz ve acı tecrübelerini dikkate alarak ve troykanın uyguladığı politikaları bilerek, bundan kaçınmak için pek çok çaba harcadık. Başka finansman kaynakları aradık. Maalesef gerekli finansmanı sağlayabilmemiz mümkün olmadı. Eğer bankaların sorunu olmasaydı, kamu ekonomisinin mevcut sorunları ile yapısal sorunlardan bağımsız, Kıbrıs’ın herhangi bir mekanizmaya ihtiyacı olmayacaktı. Biz, asla yanılmazlık iddiasında olmadık. Ancak bu, her şeyin cumhurbaşkanına ve hükümete yüklemenin bahanesi olamaz. Özellikle de bankalar konusunda. AB Tüzüğü’ne göre, bankacılık sisteminin düzenlenmesinin ve denetiminin sorumluluğu hükümetlere değil, tamamen merkez bankalarına aittir."

Bu arada, Rum Maliye Bakanlığı dün, bütçe açığının bu yılın ilk 10 ayında 643,9 milyon avroya (yüzde 3,62) yükseldiğini, bir önceki yılın aynı döneminde bu rakamların 618,9 milyon avro (yüzde 3,44) olduğunu açıkladı.