Yaşam Kırşehir 5 milyon yıl önce Afrika kıtası gibiymiş

Kırşehir 5 milyon yıl önce Afrika kıtası gibiymiş

Paylaş
Kırşehir 5 milyon yıl önce Afrika kıtası gibiymiş

Kırşehir Hirfanlı Baraj Gölü kıyısındaki yüzey araştırmasında 5 milyon yıl öncesine ait zürafa, gergedan ve fil kemikleri bulundu

Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Kırşehir Yüzey Araştırmaları Grubu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Cem Erkman başkanlığında, Hirfanlı Barajı kıyısında yapılan araştırmada, 5 milyon yıl öncesine ait olduğu belirlenen zürafa, gergedan ve fil kemikleri bulundu.

Erkman, Anadolu’nun en önemli antropoloji havzalarından birinin Çankırı-Çorum civarı olduğunu belirterek, yaklaşık 3 yıl önce bu havzanın güneyinde yer alan Kırşehir bölgesinde yüzey araştırmalarına başladıklarını söyledi.

SULAR YÜKSELİP ALÇALDIKÇA...


Bu anlamda Kırşehir’de özellikle Hirfanlı Baraj Gölü ve Yozgat sınırındaki Yiğitler bölgesinde çok büyük bir potansiyel bulunduğuna işaret eden Erkman, şöyle konuştu: "Bizim yeni tespit ettiğimiz iki lokalite var. Bunlardan biri Hirfanlı Barajı bölgesi ve Yiğitler bölgesi. İkisi de çok potansiyeli olan lokaliteler. Hirfanlı Barajı’nın kuzeyinden çok sayıda fosil çıktı. 3 yıllık çalışmamızda fil, zürafa, gergedan, domuz, sırtlan kemikleri bulduk. En son çalışmalarımızda gergedan kafatası, fil ve zürafa çene yapısı, bobit, at, domuz ve sırtlan kemikleri bulduk."

Ortadoğu Teknik Üniversitesi ile koordineli şekilde çalıştıklarını dile getiren Erkman, birlikte yaptıkları çalışmada buldukları kafatası ve kemiklerin yaklaşık 5 milyon yıl öncesine ait olduğunu tespit ettiklerini vurguladı.

Erkman, Hirfanlı Baraj Gölü’ndeki suyun yükselip alçalmasının bölgedeki çamur taşı ve çökerleri aşındırdığı için eski çağlara ait kemiklerin karaya çıktığını anlatarak, bundan sonra da çok daha değişik buluntulara rastlayabileceklerine inandığını söyledi.


.
İKLİMİ BUGÜNKÜ GİBİ DEĞİLMİŞ


Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ahi Evran Üniversitesi Rektörlüğü ve Türk Tarih Kurumu’nun destekleriyle yüzey araştırmalarına devam ettiklerini kaydeden Erkman, bunun yeterli olmadığını, kazı çalışması başlatılarak daha ayrıntılı sonuçlara ulaşılması gerektiğini vurguladı.

Erkman, "Bu fosillere bakarak, Kırşehir’in doğa tarihini ortaya koymak istiyoruz. Gördüğümüz ve incelediğimiz fosiller itibariyle burası geçmişte sanki bir Afrika kıtası gibi. İklimi bugünkü gibi değil. Gergedanların, fillerin, atların gezdiği, sulak bir alan olduğu, bugünkü bozkırdan çok farklı bir ekolojik ortama sahip olduğu anlaşılıyor" dedi.

AA

Haberin Devamı