Ekonomi KOBİ'lere 20 milyarlık destek

KOBİ'lere 20 milyarlık destek

Paylaş
KOBİ'lere 20 milyarlık destek

Geçtiğimiz günlerde açıklanan KOBİ alacak sigortasından sonra, küçük ve orta büyüklükteki işletmelere bir destek daha geldi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 40 bin işletmeye uygun koşullarda 20 milyar liralık kredi sağlayacaklarını söyledi

Son dönemde özellikle dar gelirli, asgari ücretli, işveren, esnaf, küçük ve orta büyüklükteki işletmeler (KOBİ) ve sanayiciler için peş peşe devreye alınan destek paketlerine bir yenisi daha eklendi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ‘KOBİ Değer Kredisi’ adı altında, bugünden başlamak üzere 40 bin KOBİ’ye 20 milyar liralık yeni bir kredi paketi kullandıracaklarını söyledi.

Haberin Devamı

6 AY ÖDEMESİZ

İstanbul Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde yeni paketi dün açıklayan Berat Albayrak, “Başta imalatçı ve ihracatçımız olmak üzere yıllık cirosu 25 milyon liranın altında olan KOBİ’ye, uygun şartlarda finansman sağlıyoruz. İmalat ve ihracat sektöründeki işletmeye azami 1 milyon lira, diğer ticaret ve hizmet sektöründeki firmaya da azami 500 bin liralık kredi verilecek. 6 ay anapara ödemesiz, toplam 36 ay vadeli ve aylık 1.54 faiz oranı ile bu kredi kullandırılacak” dedi.

HANGİ BANKALAR VAR?

13 katılımcı banka tarafından bu kredinin kullandırılacağını belirten Berat Albayrak, “KOBİ Değer Kredi programının Hazine’ye etkisi yoktur. KGF’nin halihazırda tahsis edilmiş, kullandırılıp ödenmiş olan limitlerinin tekrar kullandırılmasıdır” dedi. KOBİ’nin finansman sıkıntısını gidermeyi amaçlayan bu pakete destek veren bankalar ise şöyle: Albaraka Türk, Alternatif Bank, Denizbank, QNB Finansbank, Garanti, VakıfBank, Ziraat Bankası, TEB, Halkbank, Vakıf Katılım, Yapı Kredi, Ziraat Katılım ve Şekerbank. Akbank da dün akşam saatlerinde programa dahil olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

MOTİVASYON YÜKSEK

Eylül 2018’de açıkladıkları Yeni Ekonomi Programı’nın (YEP) ilk fazının ‘dengelenme’ olduğunu belirten Berat Albayrak, “Özellikle son 3-4 ayda yaşadığımız süreç dengelenme sürecinin başarılı şekilde devam ettiğini gösteriyor. Enflasyon, kur, faizler ve kredi temerrüt takası (CDS) primlerinde sağladığımız iyileşme ile 2018 yılı hedeflerimizi tutturduk ve 2019 motivasyonumuzu daha üst noktaya taşıdık” dedi.

TAHVİL İHRACINA 2.5 KATLIK TALEP

Önceki gün uluslararası tahvil ihracını gerçekleştirdiklerini belirten Albayrak, “uluslararası piyasaya 2 milyar dolarlık tahvil ihracı yaptık.Tahvil ihracına 2.5 kattan fazla talep geldi. Başarıyla tamamladık. Bu güvenin ifadesi. ekonomimizin güçlü temellerine yatırımcılar güven duyuyor. Bu süreç iyi bir şekilde devam edecek. rehavete kapılmadan aynı motivasyonla çalışıyoruz” dedi. Hazine’nin tahvil ihracına 200’den fazla yatırımcı katıldı.

HERKESE YANSIYACAK

Dengelenme sürecinin bu müjdelerle birlikte KOBİ’den esnafa ve vatandaşa kadar, herkese kendini hissettireceğini belirten Berat Albayrak, “Birileri ekonomide resesyon (küçülme) beklese de her gün literatürdeki farklı tanımlarla algı oluşturmaya çalışsa da üzülmeye devam edecekler. Rehavete kapılmadan, hatta daha fazla işimize sarılarak çalışmaya devam edeceğiz. Daha yeni başladık dedik, inşallah daha güçlü adımlarla daha güzel yarınlar bizi bekliyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

DİSİPLİNDEN TAVİZ YOK

Attıkları adımlarda bütçe disiplininden taviz vermediklerini belirten Berat Albayrak, “Türkiye’de herkes konuşuyor, herkes biliyor, bir futbol, diğeri ekonomi. 81 milyon teknik direktör ve ekonomist. Bu yüzden sağlıklı ve rasyonel yorum yapmak zorundayız. ’Bakan çok gülüyor, niye çok gülüyor?’ Bakan gülüyor, çünkü gerçeği,Türkiye’nin potansiyelini, mevcut yapabileceklerini biliyor ve buna inanıyor. İnandığı için her daim pozitif” dedi.

BANKACILIK GÜÇLÜ

Bankacılık sektörünün sağlıklı ve güçlü yapısını koruduğunu belirten Berat Albayrak, “kârlılıkları ile de sermaye yeterliliğini güçlü bir şekilde destekleyen bir bankacılık sektörümüz var. kimsenin şüphesi olmasın, biz politikalarımızın başına, bankacılık sektörümüz ve reel sektörümüzün küresel dalgalanmalardan ve şoklardan etkilenmemesi için gerekli güçlü altyapıyı tesis etmeyi hedef olarak koyduk. emin adımlarla ilerliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

YIL SONU BİR PAKET DAHA

Bütçe, enflasyon ve cari açığın (döviz açığı) dizginlendiğini belirten Bakan Albayrak, “2019 yılı enflasyonla mücadele ve bütçe disiplininde adımımızı daha da güçlü attığımız, pozitif iyileşmeleri yapısal adımlarla kalıcı hale getirdiğimiz ve küresel piyasalarda hedeflerimize ulaşacağımıza olan inancı çok daha yukarılara taşıdığımız bir yıl olacak. Bugün bu maliyetler zannediyorum sekizinci aydan sonra bankalarımızı çok ciddi pozitif kârlar olarak yazmaya devam edecek. son çeyrekte belki de çok daha uygun maliyetli başka paket yapacağız” dedi.

PİYASALAR DAHA SAKİN

Küresel ekonomide risklerin hâlâ yüksek olmasına rağmen Türkiye’de alınan önlemler ve yeni ekonomi programı sayesinde faaliyet ortamının daha sağlıklı hale geldiğini belirten Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, “piyasalarımız daha sakin.

Haberin Devamı

Hükümetimizin önderliğinde, ilgili tüm kesimlerle kolları sıvayıp ekonomide çarkların dönmeye devam etmesi için çalışıyoruz. risklerin daha makul, öngörülebilirliğin daha yüksek ve beklentilerin daha olumlu olduğu bir yıla başladık” dedi.

Sektörün 2018 yılı sonu itibarıyla bilanço büyüklüğünün 4 trilyon liraya yaklaştığını belirten Hüseyin Aydın, “Bilanço içinde krediler 2.5 trilyon lira ile yüzde 62 pay alıyor. kredilerin yüzde 55’i kurumsal müşteriye, yüzde 25’i koBİ’ye ve yüzde 20’si bireysel müşteriye kullandırıldı. Tahsili gecikmiş alacak oranı yüzde 4 seviyelerinde makul ve yönetilebilir düzeyde. kasım 2018 itibarıyla yapılandırılan kredi miktarı 118 milyar Tl oldu” diye konuştu.

GÜLTEN UĞURLU/POSTA