Beden Sağlığı Kolesterol nasıl düşürülür, kolesterol düşüren besinler nelerdir?

Kolesterol nasıl düşürülür, kolesterol düşüren besinler nelerdir?

Paylaş
Kolesterol nasıl düşürülür, kolesterol düşüren besinler nelerdir?

Sağlıksız beslenme diğer hastalıklara davetiye çıkardığı gibi kolesterolü de etkiler. Sağlıklı yaşamak için kolesterol seviyesine dikkat etmek şart. Diyetisyen Bilgen Tanyel, kolesterol düşüren yöntemleri ve kolesterol düşüren besinleri anlattı.

Kolesterol; yağ benzeri bir madde. Beyin, bağırsaklar, karaciğer, kalp, sinirler başta olmak üzere tüm vücudumuzda bulunur. Vücudumuz kolesterolü kullanarak, D vitamini, safra asitleri ve hormonları üretir. Kanda fazla bulunması durumunda damarların iç çeperlerinde birikerek kan damarlarının daralmasına (ateriyoskleroz) ve sertleşmesine neden olur. LDL ( Low density Lipoprotein, düşük yoğunluktaki lipoprotein) ve HDL ( High density Lipoprotein, yüksek yoğunluktaki lipoprotein) olmak üzere farklı tipleri vardır.

Haberin Devamı

Yüksek kolesterol kalp krizi, felç, bilinç kaybı, hatta körlüğe sebep olabilir. Düşük değerlerde olması istenen LDL, yüksek değerlerde olması istenen HDL sağlığımız için önemlidir.

Kolesterol seviyesini etkileyen faktörler

Kolesterol yanlış, beslenme, şeker hastalığı, karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları, tiroid bezinin yetersiz çalışması, sigara kullanımı ve bazı ilaçların kullanımına bağlı olarak yükselir. Sedanter yaşamda kolesterol yüksekliğini etkileyen en önemli faktörler arasında. Düzenli yapılan spor ve fiziksel aktivite HDL kolesterolün artmasını sağlar ve HDL kolesterol yüksekliği kalp damar rahatsızlıklarının azalmasına yardımcı olur.

Kolesterol düşüren besinler

Kolesterol düşürücü en önemli faktörlerden biri sağlıklı ve düzenli beslenme. Et seçiminde; balık, beyaz et, yağsız dana ve koyun eti tercih edilirken, sucuk, salam, sosis, kavurma, yağlı dana ve koyun etlerinden uzak durmak gerek. Süt ve süt ürünleri seçiminde; yağsız ya da yarım yağlı süt, peynir, yoğurt ve lor peyniri tercih edilmeli, tam yağlı süt, yoğurt, peynir ve kremadan yapılmış dondurma, krem şanti, kaymaktan uzak durmak gerek.

Haberin Devamı

Ekmek ve tahıl seçiminde ise tam tahıllı, kepekli, yulaflı ekmekler ve bulgur tercih edilirken beyaz ekmek, makarna, mantı sınırlı miktarda tüketilmeli.

Yağ seçiminde zeytinyağı, fındık yağı ve bitkisel sıvıyağ tercih edilirken, iç yağ, tereyağı, margarinden uzak durulmalı.

Ceviz, badem gibi yağlı tohumları günlük olarak belirli miktarlarda tüketmekte (1 avuç kadar) kötü kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur.

Posa da kolesterolün dışarıya atılmasına yardımcı olduğundan, yüksek posalı beslenmek kötü kolesterolün düşürülmesinde önemli bir faktör. Posa kaynağı olarak tahıllar, meyve ve sebzeler (maydanoz, roka, pırasa, karnabahar, domates, brokoli, şeftali, çilek, yaban mersini, avakado, ayva vb.), kuru baklagillerden yararlanılır.

Yiyeceklerin pişirilme yöntemleri de kötü kolesterolün düşürülmesinde önemli faktörler arasında. Kızartma yerine ızgara ve haşlama yöntemlerini tercih edebilirsiniz.

Posta.com.tr