Konserve turşu yedi, 50 gün yoğun bakımdan çıkamadı

Nisanur evde yapılan çaşır turşusunu yedikten sonra zehirlendi ve konservelerde bulunan Botulismus antioksidanı nedeniyle de komaya girdi.

10 Ekim 2019, Perşembe 10:24 Son Güncelleme:
A A
Konserve turşu yedi, 50 gün yoğun bakımdan çıkamadı

Yediği turşu yüzünden zehirlenen ve 50 gün boyunca solunum yolları felç olan Nisanur’a tedavisinin ardından 'hayata yeniden hoş geldin' kutlaması yapıldı.


Ağustos ayında ailesi ile birlikte çok az yediği konserve turşusunun ardından bir belirti ile karşılaşmayan Yaşar ailesinden 15 yaşındaki Nisanur Yaşar, ancak ertesi gün kendisinde baş dönmesi, mide bulantısı, gözlerinde bulanıklık, annesinde ise dil şişmesi gibi etkiler gördüklerinde hemen soluğu hastanede aldılar.

Turşu zehirlenmesi sonucu, Ağrı’da yoğun bakıma kaldırıldıktan sonra, Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edilen Nisanur, hastaneye geldiğinde kurtulması zor bir durumdaydı.

Nisanur’un bilincinin açık olmasına rağmen solunumu olmadığından dolayı çocuk yoğun bakım doktorları tarafından çok ciddi bir süreç başlatıldı.



Çaşır turşusu hayatından ediyordu

Evde yapmış oldukları çaşır turşusunu yedikten sonra zehirlenen ve konservelerde bulunan Botulismus antioksidanı nedeniyle komaya giren Nisanur, boynunda açılan delikten solunum desteği aldı.

Bir buçuk ay hastanede kalan ve solunum yolları felç olan Nisanur’un solunum desteği ile hayata dönmesine sevinen hemşire ve doktorlar hayata yeniden hoş geldin pastası ile kutlama yaptı.

Doktorlar ve hemşirelerle sevgi bağı kuran Nisanur, pasta jestine karşılık doktorlara kendi elleriyle patatesli sigara böreği sözü verdi.


"Evde yapılan turşular hayati risk oluşturabilir"

Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi, çocuk yoğun bakım sorumlusu Dr. Nuri Alaçakır, “Ülkemizde çok ciddi yaşanan besin zehirlenmelerinin en ciddisini yaşadı Nisanur, birkaç kaşık konserve sonrası hayati fonksiyonları riske girdi” dedi.

Dr. Adem Dursun ise, “Ülkemizde evde yapılan konserve turşularda zehirlenmeler meydana gelebiliyor. Hijyen koşulları açısından dikkatli davranılması gerekiyor. Paslanmış kapakların kullanılmaması ve konserve yapmadan önce kapların çok iyi ısıtılması gerekiyor” dedi.

Okuluna gıda zehirlenmesinden dolayı başlayamayan ve taburcu olan lise 2. sınıf öğrencisi Nisanur Yaşar’ın şu andaki tek dileği Doğubayazıt’tayken müdahale için geç kalınan annesi Zinnet Yaşar’ın da kendisi gibi taburcu olması.

Anne Zinnet Yaşar’ın yoğun bakımda tedavisine devam ediliyor.


Çaşır otu nedir?

Çaşır otu boyu 3 metreye kadar ulaşabilen otsu bir bitki türü. Ana vatanı İran olarak biliniyor ancak kökleri bulunduğu takdirde hemen hemen her toprağa ekilebiliyor. Çaşır otu bitkisi çok fazla kurak olmadığı takdirde her toprağa uyum sağlayabiliyor. Çaşır, maydanozgiller familyasından 170 türü olan bir çiçekli bitki cinsi. Anavatanı Akdeniz bölgesinin doğusu ve Orta Asya ve genelde kurak iklimlerde yetişiyor.

İHA

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

;
Sıradaki haber yükleniyor...