Kültür - Sanat Kovacs: İzleyicilere kendi dünyamı gösteriyorum
Paylaş
Kovacs: İzleyicilere kendi dünyamı gösteriyorum

Hollanda çıkışlı müzisyen Kovacs, Türkiye’de büyük bir hayran kitlesi bulunan, dünyanın pek çok ülkesinde de çok sevilen genç bir müzisyen. Özel bir vokal tarzı, gücünü kimliğinden alan bir müziği var… Geçtiğimiz sene, kendisiyle Zorlu PSM’de konserine birkaç saat kala bir röportaj için buluşmuş, uzun uzun muhabbet etmiştik. 2020’de gerçekleşmesi planlanan konseri için sabırsızlıkla bekliyorduk ki, her şey birbirine girdi ve dünya alt üst oldu… // Andaç Üzel

Müziğini çok sevdiğim, performanslarını hayranlıkla izlediğim müzisyenle, yüz yüze röportajımızdan bir yıl sonra, dünyanın tamamen değiştiği bir noktada, bu sefer internet üzerinden sohbet ettik. Kendisi, konserleri iptal olsa da izleyicileriyle buluşmak için yepyeni bir yol buldu. Kendi web sitesi üzerinden canlı konserler vererek izleyicisiyle arasındaki bağı kuvvetlendiriyor. 13 Aralık’ta, Zorlu PSM’nin de desteğiyle gerçekleşen konseri için Kovacs’la tekrar bir araya geldik. Bu sefer, bambaşka bir şekilde… Ortaya da bu röportaj çıktı.

Haberin Devamı

Sizinle en son görüştüğümüzde Zorlu PSM’nin kulisindeydik. Her şey fazlasıyla yolundaydı ve yıl 2019’du. Ancak sonra çok fazla şey değişti. Nasıl hissediyorsunuz? Tüm bu süreçle nasıl baş ediyorsunuz?

O dönemde hiç zamanımız yoktu. Hiçbir şey için. Şimdi ise, bir anda, çok fazla zamanımız oldu her şeye. Daha önce hiç olmadığı kadar!

Herkes, koronavirüsün getirdiği bu sürece farklı tepkiler veriyor. Bazılarımız yaratıcılığını sürdürmeye çalışırken bazılarımız hiçbir şey üretemiyor. Örneğin ben, bir süredir kitap bile okuyamıyorum. Sizde durumlar nasıl? Pandemi yaratıcılığınızı nasıl etkiledi?

Yaratıcılığımı daha genişletip ateşledi diyebilirim. Farklı sanat disiplinleri arasında çalışmalar yaptım, ekibimi değiştirdim, ofisimi yeniledim…

Haberin Devamı

Bu Ağustos ayında ”Mata Hari” adında bir tekli yayınladınız. Oldukça hoşuma gitti şarkı. Şarkı, ilk albümünüz ile ikinci albümünüzün arasında bir yerde duruyor tarz olarak. Bu tekliyi, üçüncü albümün erken bir örneği olarak yorumlayabilir miyiz? Hazır başlamışken, Mata Hari sizin için ne ifade ediyor?

Evet, yeni albümüm üzerinde çalışıyorum. 13 Aralık’ta yaptığımız online konserde de bu albümden yeni bir şeyler dinlettim izleyicilerimize. Mata Hari, dünyanın onu anlayabileceğinden çok daha erken bir dönemde doğmuş. Bu beni çok etkiliyor. İşi, hayatına dönüşmüş. İşi için her şeyi bırakmış. Kendisine hayran olan bir adam tarafından öldürülmüş…

Önceki röportajımızda, Zorlu PSM’de 3 gün üst üste kapalı gişe konser vermenizi konuşmuştuk. Ama 2020’de, her müzisyen gibi sizin de konserleriniz iptal oldu ya da ertelendi. Bu nedenle de yeterince sahnede göremedik sizi. Ne düşünüyorsunuz bu konuda?

Canlı yayınlar, izleyicilere evimi, stüdyomu, dünyamı gösterdiğim derin bir canlı kayıt serisi. Size bir şarkı söylüyorum, yeni işlerimi gösteriyorum, konuk müzisyenlerle bir araya geliyoruz… Durmuyor, iletişim kurmanın yeni bir yolu bu. Ama tabii, yine de, büyük, tam donanımlı bir konser salonunda izleyicime ulaşmak isterdim. Önceki canlı yayınım 2 hafta önceydi. Bu Pazar gerçekleşende ise yatağımdan şarkılar söyledim. Beşli bir yaylı grubu ve piyano ile… Üstelik pandemi bizi birbirimize farklı anlamlarda yakınlaştırdı.

Haberin Devamı

Dünyanın bir ucundan verdiğiniz online konsere, Türkiye’deki bir performans merkezi destek veriyor. Bu performans da dünyanın her yerinden izlenebiliyor. İnsanlar birbirine farklı şekillerde bağlandı sanki. Size nasıl hissettiriyor bu durum? Nasıl bir şey online konser vermek?

İki kişi arasındaki bağ, ne olursa olsun bağdır. Ancak yine de, normal bir konsere göre çok daha fazla kendi dünyamdan parçalar gösterebiliyorum.

Online konserlerinizde izleyiciler neler görüyor? Özel olarak hazırladığınız bir şeyler oluyor mu?

Önceki canlı yayında stüdyomdaydım, şimdi ise yatak odamda…

Peki, üçüncü albüm ne durumda? Bir çıkış tarihi belirlediniz mi? Ya da, bize söyleyebileceğiniz ufak güzel şeyler var mı? Hepimiz heyecanla bekliyoruz!

Üzerine çalışıyorum. 2021’de yeni albüm çıkacak.

Son olarak… Türk izleyiciniz sizi 2020’de görmeyi bekliyordu ama konser ertelendi. Onlara bir şeyler söylemek ister misiniz?

Haberin Devamı

Sıkı tutun Türkiye, 2021’de görüşeceğiz!