Kültür - Sanat Minarenin yazıları ‘bisküvi’ kalıntılarından tespit edildi
Paylaş
Minarenin yazıları ‘bisküvi’ kalıntılarından tespit edildi

Sivas'ta, Selçuklu Devleti döneminde 2. Kılıçarslan'ın oğlu Kutbeddin Melikşah tarafından yaptırılan tarihi Ulu Cami'nin minaresinden zamanla dökülen yazılar, 'bisküvi' olarak adlandırılan alt sıva kalıntıları sayesinde belirlendi.

Minarenin farklı bölümlerinde bulunan yazıların tespiti, minarenin restorasyon süreci için önemli bir aşamayı tamamladı. Selçuklu Devleti döneminde 1196-1197 tarihlerinde inşa edilen Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne bağlı tarihi Ulu Cami'nin minaresi eğri olduğuyla bilinir. Yıllardır eğri durmasına rağmen ayakta kalan minarenin yüzey bezemelerinde dökülmeler meydana gelince, restorasyon kararı alındı. Ancak minarenin ilk yapılışında şerefe altı, orta kuşak ve alt kaide kısmında bulunan, dönemin ustaları tarafından 'kufi' tekniğiyle yazılmış yazıların bir kısmının tamamen, bir bölümünün ise kısmen döküldüğü tespit edildi. Bu yazıların orijinal hallerinin yeniden belirlenmesi için titiz bir çalışma başlatıldı. Dökülen yazıların alt kısmında yer alan ve 'bisküvi' olarak adlandırılan harçlar incelendi.

Haberin Devamı

"KRİTİK AŞAMAYI TAMAMLADIK "

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi Ali Toy ile Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sultan Murat Topçu'nun çalışmasıyla döküntü ve eksik yazıların tamamı ortaya çıkarıldı. Böylece minarenin restorasyon süreci için kritik bir aşama tamamlandı. Minaredeki restorasyon çalışmalarının yakın zamanda başlayacağı açıklandı.