Ekonomi Kuru fasulyedeki artış devleti 'gaza getirdi'

Kuru fasulyedeki artış devleti 'gaza getirdi'

Paylaş
Kuru fasulyedeki artış devleti 'gaza getirdi'

Kuru fasulye herkesi şaşırtarak 2013'ün zam şampiyonu olmuştu. Yüksek kuru fasulye fiyatlarının gündemden düşmemesi hükümeti harekete geçirdi. Yüksek fiyat artışının nedenlerini araştıran Tarım Bakanlığı gümrük vergilerinin yeniden düzenlenmesini sağlayıp fiyatları düşürmek istiyor

Tarım Bakanlığı'nın yaptığı araştırmaya göre yüksek fiyat artışının nedeni Çin ve Hindistan'da kuru fasulye üretiminin ciddi oranda azalması. İthal kuru fasulyeye bir de gümrük vergileri eklenince fiyat daha da artıyor. Öte yandan Türkiye'deki kuru fasulye üretimi son 3 yıldır aynı düzeyde devam ediyor.

Haberin Devamı

GÜMRÜK VERGİSİ ORANINDA DÜZENLEME

Araştırmanın ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, fiyat artışını durdurmak için yeni kararlar alınacağını belirterek, 'Arkadaşlar çalışıyor. Belki fiyat mesela gümrük oranlarıyla vesaireyle Ekonomi Bakanlığı ile istişare edip orada bir düzenlemeye gidebiliriz.' ifadelerini kullandı.

Bakan Eker, patates fiyatlarındaki artışın ise Türkiye'deki üretimle ilgili olduğunu söyledi. Eker, geçen yıl bazı tarım ürünlerinde üretimin rekor kırdığını bu yıl içinse kuraklık endişesi bulunduğunu dile getirdi.