Kültür - Sanat La La Land (Aşıklar Şehri) 14 dalda Oscar'a aday oldu
Paylaş
La La Land (Aşıklar Şehri) 14 dalda Oscar'a aday oldu

Müzikal film La La Land (Aşıklar Şehri) 14 dalda Oscar'a aday gösterildi

Aşıklar Şehri, Damien Chazelle tarafından yazılan ve yönetilen Amerikan müzikal komedi filmi. Filmin oyuncu kadrosunda Ryan Gosling, Emma Stone, J. K. Simmons, Finn Wittrock, John Legend, Rosemarie DeWitt, ve Meagen Fay yer almaktadır. Summit Entertainment filmi ABD'de 9 Aralık 2016 tarihinde gösterime koydu. Aynı sene Eylül ayında düzenlenen 41. Toronto Uluslararası Film Festivali'nde Halkın Seçimi Ödülü'ne layık görüldü. 89. Oscar Ödülleri'ne 14 dalda aday olan La La Land, bu adaylık sayısıyla bir rekora ortak oldu. Müzikal bir yapım olan La La Land (Aşıklar Şehri) 14 ayrı kategoride aday olarak Oscar tarihinin en çok adaylık kazanan filmleri arasında yerini aldı. Yönetmenliğini Damien Chazelle'in yaptığı La La Land, Titanik ve All About Eve ile birlikte en çok dalda Oscar adayı olan filmler arasında yerini aldı.

ALTIN KÜRE'DE 7 ÖDÜL KAZANDI


Filmin temel çekimleri 10 Ağustos 2015 tarihinde Los Angeles'da başladı. Eleştirmenler tarafından oldukça yüksek bir başarı sağlayan film Amerikan Film Enstitüsü tarafından 2016'nın en iyi 10 filminden biri olarak seçildi ve 74. Altın Küre Ödülleri'nde en fazla adaylık elde eden film olarak elde ettiği 7 adaylıktan hepsini kazandı. Ayrıca 70. BAFTA Ödülleri'nde elde ettiği 11 adaylık ile yine en fazla adaylık elde eden film oldu


İŞTE LA LA LAND’IN KAZANDIĞI OSCAR ADAYLIKLARI


En İyi Erkek Oyuncu - Ryan Gosling
En İyi Kadın Oyuncu - Emma Stone
En İyi Yönetmen - Damien Chazelle
En İyi Görüntü Yönetmeni – Linus Sandgren
En İyi Film - Fred Berger, Jordan Horowitz, Marc Platt (Yapımcılar)
En İyi Özgün Senaryo - Damien Chazelle
En İyi Yapım Tasarımı - David Wasco, Sandy Reynolds-Wasco
En İyi Kurgu – Tom Cross
En İyi Ses Kurgusu - Ai-Ling Lee, Mildred Iatrou
En İyi Ses Miksajı - Andy Nelson, Ai-Ling Lee, Steven Morrow
En İyi Kostüm Tasarımı – Mary Zophres
En İyi Film Müziği - Justin Hurwitz
En İyi Özgün Şarkı (2 Adaylık)
"Audition (The Fools Who Dream)" Justin Hurwitz, Benj Pasek, Justin Paul
"City of Stars" Justin Hurwitz, Benj Pasek, Justin Paul

OYUNCULAR


Ryan Gosling, Sebastian Wilder
Emma Stone, Mia Dolan
J. K. Simmons, Bill
Finn Wittrock, Greg Earnest
John Legend, Keith
Rosemarie DeWitt, Laura Wilder
Meagen Fay, Mia'nın annesi
Jason Fuchs, Carl


FİLMİN HİKAYESİ


Kalabalık Los Angeles kara yolunda barmen ve oyunculuğa hevesli Mia'nın yaklaşan oyunculuk seçimleri hazırlığı için dikkati dağılmıştır. Bu, kendisi ile caz piyanisti Sebastian arasında yolda sinirlenmelerine neden olur. Mia'nın seçmeleri işteyken bir müşteri tarafından elbisesine kahve dökülmesinden dolayı bozulur. Aynı aynda Sebastian faturalarını öderken sorun çıkar ve sıradaki konseri için restoranda sahneye çıkmadan önce ablası Laura ile arasında tartışma çıkar. O gece Mia'nın üç oda arkadaşı onu neşelendirmek için şehir merkezindeki bir partiye davet ederler. Mia'nın arabası çekildiğinde apartmanına yürümek zorunda kalır.

Bu sırada Sebastian herhangi bir caz şarkısı çalamayacağı yönünde restoran sahibi Bill tarafından bilgilendirilir. Yılbaşı şarkılarının değişik sürümlerini çalarken restoranın önünden geçen Mia'nın kulak misafiri olduğu tutkulu bir doğaçlama yapmaya başlar. Mia onu izlemek için içeri girer fakat Sebastian itaatsizliğinden dolayı hızlıca kovulur. Sebastian çıkarken Mia onun yeteneğine iltifat eder fakat Sebastian onu sessizce es geçer.

Aylar sonra Mia yine Sebastian ile aynı partidedir ve Sebastian klavyeci olarak 1980'lerden pop söyleyen bir grupta çalmaktadır. Mia şaka amaçlı Sebastian'ın canını sıkmak için gruptan A Flock of Seagulls grubunun "I Ran (So Far Away)" şarkısını söylemesini ister. Konserden sonra Mia, Sebastian'ı bulur ve beraber arabalarını bulmak için yürürler. Aralarındaki temiz kimyaya rağmen birbirlerinin arkadaşlıklarından yakınırlar.

Bir gün Sebastian, Mia'yı işyerinde bulur ve onu caz barına götürmeye karar verir ve caza olan yoğun sevgisini ve kendi caz barını çalıştırma isteğini açıklar. Birbirlerine ısınmaya başlarlar. Sebastian, Mia'ya Asi Gençlik filminin yerel sinemalardaki sahnelenmesine gelip gelmeyeceğini sorar. Mia kabul eder. Mia buluşmaya gitmek için hazırken geçen ay görüştüğü başka bir adam olan Greg daha önce belirledikleri randevuyu Mia'ya gösterir. Mia mahçup olur ve Sebastian'ı ekerek Greg ve kardeşi (kasabanın dışından ziyarete gelmiştir) ile çifte buluşmaya gider. Ancak Greg'le akşam yemeğinde yerinde olduğunu hissetmez ve aniden oradan ayrılarak acele ile sinemaya gider ve film henüz başlarken Sebastian'ı bulmayı başarır. Projektörün bozulmasından sonra Mia ve Sebastian buluşmalarını dans ederek Griffith Rasathanesi'nde bitirir.



Mia birkaç başarısız seçmeden sonra, kendisini şöhrete taşıyacağını ve Sebastian'ın düzenli olarak caz barında çalacağını umarak kişisel tek kişilik oyununu yazmaya karar verir. Bir gece Sebastian, lise sınıf arkadaşı Keith ile yeniden bir araya gelir ve Keith ona caz grubu The Messengers'da yüksek bir ücret sunan klavyeci olma şansını verir. Sebastian kabul eder fakat grubu pop odaklı bulunca dehşete düşer. Mia grubun ilk konserine katılır fakat Sebastian'ın bu müzik türünü çalarken hiç eğlenmediğini anlayarak huzursuz olur. Grubun ilk turunda Mia, Sebastian'la bu konuda karşı karşıya gelir ve Sebastian onu açıkça bir oyuncu olarak başarısızlığı yüzünden eleştirdiği sırada para kazanmanın tek yolunun bu olduğunu söyler. Onuru kırılan Mia orayı terk ederek oyununu yazar.

Gösterinin açılış gecesinde Sebastian, önceden planlanan bir fotoğraf çekimi nedeniyle grupta yer almaz. Mia'nın gösterisi kötü geçer, katılan bir avuç kişiden zayıf bir tepki alır. Harap ve canı yanan Mia, Sebastian ile ayrılır ve ailesine döner. Bir gece Sebastian, apartmanında Mia'nın oyununa katılan bir oyuncu yönetmeninden bir telefon alır ve ertesi sabah Mia'yı film seçmelerine davet eder. Sebastian, Mia'yı toparlamak için Mia'nın ailesinin evine gider. Mia yarın seçmelere gider. Filmin açık uçlu yapısı nedeniyle, Mia sadece seçmeler için hikaye anlatmalıdır. Mia filmin çekileceği Paris'te yaşayan ve oyuncu olmasına ilham kaynağı olan hayat dolu teyzesi hakkında konuşur. Seçmeden sonra Mia ve Sebastian, Griffith Rasathanesi'ne gider. Sebastian, Mia'ya oyunculuğuna tamamen gönül vermesi gerektiğini söyler. Hayallerinin uyumsuzluğunu kabul eden ikisi birbirlerini sonsuza kadar seveceklerini söyler. Mia rolünü alır ve Paris'e gider.

Beş yıl sonra Mia ünlü bir oyuncu olmuştur ve başka bir adamla evlenmiştir ve bir kızı vardır. Bir gece bir randevudan çıktıkları için ağır trafik nedeniyle dolambaçlı yoldan dönerler ve kocası sokakta yankılanan bir caz barını fark eder. Oraya girerler ve Mia, Sebastian'ın her zaman açmayı hayal ettiği kulüpte olduğunu fark eder. Şarkılardan biri bittikten sonra Sebastian, The Messengers'ten ayrıldıktan sonra şarkı çalmak üzere kendisini tanıtır. Ancak Mia'yı kalabalığın içinde tanır. "Mia ve Sebastian'ın Teması"nı çalmaya devam ederken o ve Mia, Sebastian'ın Keith'in katılma teklifini reddetmesi de dahil olmak üzere, Bill'in restoranında karşılaşmalarını takip eden birbirinden tamamen farklı bir yaşam hayal ederler. Sonunda şarkı biter ve Mia kocasıyla beraber oradan ayrılır. Ancak çıkmadan önce, o ve Sebastian son bir kez birbirlerine bakar ve gülümserler.







Haberin Devamı