Ekonomi Lewis: 'Türkiye'nin orta vadeli görünümü son derece iyi'

Lewis: 'Türkiye'nin orta vadeli görünümü son derece iyi'

Paylaş
Lewis: 'Türkiye'nin orta vadeli görünümü son derece iyi'

Lewis: 'Türkiye'nin orta vadeli görünümü son derece iyi'

IMF Türkiye Daimi Temsilcisi Mark Lewis, kredi derecelendirme kuruluşlarının kendilerine özgü metotlarının bulunduğunu, IMF olarak derecelendirme yapmadıklarını ancak "Türkiye’nin orta vadeli görünümünün son derece iyi olduğunu söyleyebileceğini" belirtti.

Haberin Devamı

Lewis, Gediz Üniversitesi’nce düzenlenen Uluslararası Ekonomik Politik Sempozyumu’nun gala yemeğinde, bu yıl yüksek gelirli ülkeler için daha az bir büyüme beklendiğini, Türkiye’nin ise 2012 için reel GSMH büyümesinin yüzde 2,3 olacağını tahmin ettiklerini belirterek, enflasyonun yavaşça düşeceğini ve cari açıkta da az bir iyileşmenin olacağını öngördüklerini dile getirdi.

Lewis, "Türkiye’yle ilgili yaptığımız projeksiyon yumuşak bir düşüş gibi görülmelidir. Böyle yumuşak bir şekilde yerini bulmak bizce iyi. Büyüme oranları 2010’da çok iyiydi. Bu yıl bu büyüme oranında biraz yavaşlama beklenebilir. Böylece cari açıkta da biraz iyileşme sağlanabilir" dedi.

Gelişmekte olan ülkelere bakıldığında dış borç ve kamu borcunun GSMH içindeki payına göre Türkiye’nin durumunun daha makul olduğunu vurgulayan Lewis, "Türk bankacılık sistemi de son derece güçlü durumda. Diğer ülkelerle kıyaslandığında durumunun daha iyi olduğunu görüyoruz. Türkiye’deki kredi büyümesi de son yıllarda çok hızlı olmuş, hatta bazen bize göre çok fazla hızlı olmuş. Ama kredinin toplam miktarının GSMH içindeki payı uluslararası standartlara göre o kadar da yüksek değil" diye konuştu.

Haberin Devamı

Lewis, Türkiye’deki büyümenin ithalata bağlı olduğunu, bunun finanse edilme zorunluluğu nedeniyle ülkenin dış finansmana bağımlı kaldığını dile getirerek, büyüme için gerekli olan yatırımların finanse edilmesinde de tasarruf oranlarının öneminin ortaya çıktığına dikkati çekti.

Mark Lewis, Türkiye’nin genç nüfusu nedeniyle tasarruf oranlarının çok düşük kaldığını, doğum oranlarının düşmesi nedeniyle nüfusun yaşlanacağını böylece tasarrufların artacağını belirterek, söz konusu alanda uygulanacak politikalara bu durumun da destek olacağını ifade etti.

Dünyada iş gücüne kadınların katılımı oranı artarken Türkiye’de böyle bir şeyin olmadığına değinen Lewis, "Bu, Türkiye’nin büyümesi için önemli olan bir konudur. İyi bir büyümenin sağlanabilmesi için Türkiye’de kadınların iş gücüne katılmasının teşvik edilmesi gerekiyor" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Lewis, derecelendirme kuruluşunun verdiği notların Türkiye’de hoş karşılanmamasıyla ilgili sorular üzerine, kredi derecelendirme kuruluşlarının kendilerine özgü yöntemlerinin bulunduğunu, IMF olarak bu konuda yorum yapmadıklarını söyledi.

IMF’in kredi derecelendirmesi yapmadığını dile getiren Lewis, "Türkiye ile ilgili görüşümüzü biliyorsunuz. Türkiye’deki ekonominin temeli oldukça güçlü. Cari açıkla ve enflasyonla ilgili zorluklar var. Fakat Türkiye’nin orta vadeli görünümü son derece iyi" diye konuştu.