Cumartesi Postası Estetikte etnik köken önemli

Estetikte etnik köken önemli

Paylaş
Estetikte etnik köken önemli

Plastik ve estetik cerrahideki gelişmeler, tek tip estetik operasyonlara son vermeyi gerekli hale getirdi. Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Akın Yücel, insanların ait olduğu ırkın etnik özellikleri yok edilmeden estetik operasyonlar yapılması gerektiğini söylüyor ve “O ırkın güzel ve özellikli tarafları korunmalı” diyor

Röportaj: Esra Özübek
eozubek@elle.com.tr

rkların taşıdığı fiziksel özellikler, değişkendir. Dünyanın farklı noktalarında yaşayan çeşitli ırkların kendine özgü karakteristik detayları, insanlığı tek tipleşme ve sıradanlaşmadan çıkarır. Gerek ten rengi, gerek burun, göz yapısı ya da diğer kişisel detaylar kişilere değer katar. İşte bu nedenle, özellikle Amerika ve Batı Avrupa’da yaşayan farklı etnik grupların beyaz ırka benzemek için yaptıktıkları çeşitli cerrahi işlemler, artık tercih edilmiyor. Yani artık dünyada ‘etnik plastik cerrahi’ uygulanmıyor. Onun yerine, hastaya özgü planlanmış doğal operasyonlar yapılıyor. Türk kadınlarının, sahip oldukları vücut yapısı ve karakteristik yüz hatları ile fark yarattığını belirten Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Akın Yücel “Bu nedenle etnik ve kişisel özellikleri koruyarak istenilen değişiklikleri yapmak daha anlamlı” diye konuşuyor. Uzmanımız, konuyla ilgili sorularımızı şöyle yanıtladı:

Etnik plastik cerrahi ne demektir?

Özellikle Amerika ve Batı Avrupa’da yaşayan farklı etnik grupların beyaz ırka benzemek için yaptırdıkları çeşitli cerrahi işlemlerdir. Etnik gruplar: Afrika kökenli siyahlar, Uzak Doğulular ve Latin Amerikalılar... Kastedilen ameliyatlar ise Afrika kökenlilerin burun ameliyatları, Uzak Doğuluların göz kapağı ve burun ameliyatları, elmacık kemikleri ve çene kemiklerini büyüttürmek için koyulan protezler, meme büyütme ameliyatları... Michael Jackson örneğinde olduğu gibi cilt beyazlatma ve kemik yapısıyla oynama gibi çok daha abartılı uygulamalardan bahsetmek de mümkün. Tüm bunları, hakim ırka benzeme çabası diye yorumlayabiliriz.

Türkiye’de etnik plastik cerrahi var mı?

Bir dönemde vardı. Yani herkese aynı burun, aynı yüz şekli uygulandı. Hedeflenen, batılı kadın görüntüsüydü. Oysa artık bu anlayış değişti. Artık kişilerin ailesel özelliklerini ve etnik farklılıklarını korumaya çalışıyoruz. Amacımız, kişiyi, ait olduğu etnik grubun daha güzel ve çekici bireyi haline getirmek. Türkiye’de çok farklı ırklar yaşıyor: Türkmenler, Kürtler, Çeçenler, Lazlar, Balkan kökenliler, Rumlar, Ermeniler, Araplar... Irkların tümü bu coğrafyaya ait olduğu için fiziksel özellikleri birbirine benziyor. Ama yine de kendilerine has farklılıkları var.

Estetikte bu anlayış farklılığı ne zamandır var?

1970’li yılların bilim kurgu filmleri, 2000’li yıllar için farklı bir dünya tanımlıyordu; minimalist ortamlarda yaşayan, bir örnek üniforma giyen, çeşitli haplarla beslenen, hepsi birbirine benzeyen insanlar... Çocukken çok etkilendiğimiz ‘Uzay Yolu’, ‘Uzay 1999’ gibi dizilerde de hep böyle bir gelecek sunulmuştu. Bunun tersini savunan ‘Yıldız Savaşları’ serisi oldu. Konfederasyonun meşhur parlamentosunu hatırlayın: Bir sürü farklı tuhaf ırkın temsilcisi, yerel giysileri içinde farklı dillerde konuşmaktaydılar. Özellikle soğuk savaşın bitiminden itibaren farklı etnik özellikler, moda dünyasında aranan öğeler haline geldi. Aynı farklılık anlayışı, plastik cerrahiye de yansıdı.

Türk kadınlarının belirgin etnik özellikleri ne?

Vücut yapıları daha kıvrımlı: İnce bel ve belirgin kalça, bu coğrafyada yaşayan kadınların tipik özellikleri. Yüzde ise karakteristik güçlü burunlar var: Çoğu kemerli, batılı kadınlarınkine göre daha büyük ve daha güçlü burunlar. Ama bence Türkiye’deki kadınların en belirgin özellikleri, gözleri. Çok anlamlı bakan, çok şeyler söyleyen, olağanüstü güzel gözlere sahipler. Bu nedenle, estetik ameliyatlarda gözlerin yapısının çok değiştirilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Aynı şekilde burunların da çok küçültülmemesi, güçlü karakterlerinin korunması gerektiğine inanıyorum.

(05.05.2012 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır. )

Haberin Devamı