Cumartesi Postası kellik kabusuna son

kellik kabusuna son

Paylaş
kellik kabusuna son

erkeklik hormonunun aşırıçalışması, fazla miktarda sigara kullanımı

HABER: ESRA ÖZÜBEK

Haberin Devamı

eozubek@elle.com.tr


düzensizuyuma ve beslenme,vitamin eksikliği,genetik yatkınlıkSaç dökülmesinin ana nedenleri. Kel kalma kabusuna nasıl son verebilirsiniz?

Etkileyici bir görüntü sadece kadınlar değil, erkekler için de önemli. Zamana teslim olmak istemeyen erkeklerin en büyük korkusu ise saç dökülmesi. Erkeklik hormonunun aşırı çalışması, fazla sigara kullanımı, düzensiz uyuma ve beslenme, vitamin eksikliği, genetik yatkınlık saç dökülmesinin ana nedenleri olabiliyor. Yan etkisi olmayan, acısız, ağrısız saç ekim imkanı sunan ve profesyonel ellerce yapılan operasyonlar, sanıldığından daha uygun fiyata gerçekleşebiliyor. Üstelik etkili de. Op. Dr. Beyhan Kanmaz bilinmeyen soruları ve çözümleri cevaplandırıyor.

Haberin Devamı

Saç ekiminden neden korkuyoruz?

En büyük nedeni, iğne fobisi. İğne (enjeksiyon) yapılırken acı duyacaklarını ve ağrı çekebileceklerini düşündükleri için korkuyor insanlar. Bir diğer neden de operasyon sonrası görüntülerinin, öncesine oranla kötü ya da yapay durması endişesi. Saç tellerinin alındığı bölgede yara izi ve eksiklik oluşacağı kanısı da korkuyu artırıyor. Oysa tüm bu korkular bilgi eksikliğinden...

Neden korkmamalıyız?

Saç ekimi yapılacak bölgeye iğneyle lokal anestezi uygulanır. Çok ince iğne uçlarıyla, çok kısa sürede ve hastanın hassasiyetine büyük özen gösterilerek yapılır. Anestezi genellikle minimum acı ve ağrı ile tamamlanır. Ardından hasta sohbet ederken uzmanlar tamamen risksiz saç ekim aşamalarını uygular. ¦

Tekniğin aşamalarını anlatır mısınız?

FUE adlı tekniğin üç aşaması var. 1. aşama: Ensede saç foliküllerinin alınacağı bölüm hazırlanır. Lokal anestezi yapılır. Kıl kesecikleri, mikromotor ile teker teker alınır ve hazırlanan özel solüsyonlarda bekletilir. Birinci aşama 2 - 3 saat sürer. Süre, alınacak saç miktarına göre değişir. 2. aşama: Ekim yapılacak bölgeye lokal anestezi uygulanır. Sonra özel cihazlarla kişiye uygun kanallar açılır. Doğal görünümün sağlanması için bu kanalların yönü, sayısı ve sıklığı önemlidir. Bu aşama da ortalama 2 saat sürer. 3. aşama: Saç folikülleri açılan kanallara tek tek yerleştirilir. Gelecekteki görüntüyü belirleyecek bu uygulama 2-3 saati aşmaz. Toplam 6-8 saatte ekim tamamlanır. Son olarak kıl köklerinin alındığı ense bölgesi pansumanla kapatılır. Saç ekilen bölge ise açık kalır. Aynı gün bu bölgeye ilaç uygulaması yapılır. Daha sonra iki hafta süresince kişinin kendisi, evde her akşam özel losyonlarla pansuman yapar. Bu losyonlar sayesinde kabuklanma giderilir. Losyondan 45 dakika sonra ılık duşta, saç zorlamadan yıkanır.

Haberin Devamı

Kanal açmada kullanılan cihaz deriye ne kadar nüfuz eder? Derinlere girip beyinde sorun filan yaratır mı?

Bu aletler, yeni teknoloji ürünü. Saç derisine yarım santim kadar girebiliyor. Bugüne kadar milyonlarca kez uygulandı, beyne etki ettiği görülmedi.

EKİ LEN SAÇ DÖKÜLMÜYOR

Op. Dr. Beyhan Kanmaz dört noktayı özellikle vurguluyor: 1. FUE tekniğinde kesi yapılmadığı için herhangi bir iz yoktur. 2. Yeni çıkan saçlar, ensedeki saç folikülleri kökenli olduğu için daha canlı ve kalıcıdır. 3. Saç ekimi; uygulama sonrası 2 gün dinlenmeyi, 10 gün yoğun korumayı, 2 hafta özel bakımı gerektirir. 4. Aynı yöntemle kaş, sakal, bıyık ekimi de başarıyla uygulanır.

Haberin Devamı

Saç ektirdikten sonra kesin sonuç ne zaman alınıyor?

Birinci ayın sonunda ekilen saçların yüzde 80’i dökülebilir ama üçüncü ayda tekrar çıkar. 8-12 ay arasında beklenen ideal sonuç elde edilir. Önemli olan, üçüncü ayda saçlar tekrar çıkıncaya kadar saçsız görüntüye sabredilmesi, panik yapılmaması.

Peki ekim yapılan yerde hiç mi dökülme olmuyor?

Ekilen saç dökülmez. Sadece kişinin kendi saçının olduğu ve ekim yapılmamış diğer alanlarda dökülme gerçekleşir.

7’den 70’e herkes saç ekimi yaptırabilir mi?

Kafa derisinde herhangi bir cilt hastalığı bulunmayan, saç alınacak bölgede (özellikle ensede) uygun kök saçı tespit edilen, lokal anesteziye alerjisi olmayan, ergenlik dönemi sonrası dökülme sorunu olan herkes ekim yaptırabilir. Kadın-erkek fark etmez.

AKLIMIZA TAKILAN SORULAR

Ekilen saç uzar mı? Boya, perma, maşa ya da fön yapılabilir mi?

Haberin Devamı

Ekilen saçı, kırılmadığı sürece belinize kadar uzatabilirsiniz. 8. aydan itibaren de saydığınız her işlemi yaptırırsınız. Ekimden sonraki 3. gün şapkanızı, 15. gün bandananızı, saçınızı uzattıktan sonra da istediğiniz tokayı takabilirsiniz.

Denize, havuza girebilir miyiz?

Özellikle havuz suyu saçların köküte zarar vermez mi? Denize veya havuza 15. günden sonra kontrollü girilebilir. Ama her ihtimale karşı 30. günden sonra girilmesi daha güvenli olur. Havuz suyu temiz ise köklere zarar verme olasılığı yok..


( 23.03.2013 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır. )