Cumartesi Postası Makyaj out dolgu in

Makyaj out dolgu in

Paylaş
Makyaj out dolgu in

Lekeleri kapatmak, yüz hatlarını belirginleştirmek, yaşlanma belirtilerini yok etmek için makyaj, tek çözüm olmaktan çıktı. Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Akın Yücel'e göre cildin erken yaşlanmasına neden olan makyaj yerine, birkaç küçük uygulama ve dolgu işlemiyle hem mükemmel hem kalıcı sonuçlar elde etmek mümkün.

Haber: Esra Özübek
eozubek@elle.com.tr

eden makyaj yaparız? Derideki ince kırışıklıkları ve lekeleri kapatmak, yüz hatlarını belirginleştirmek, orantısız bölgeleri oranlamak için... Oysa artık mükemmel görünüme kavuşmak için makyaj malzemelerine gerek kalmadı, çünkü cerrahi dışı uygulamalar kalıcı kusursuzluğu sağlıyor. Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Akın Yücel göz bölgesine yapılan işlemlerle başladı söze; “Göz çevresine yapılabilecek ameliyat dışı girişimlerin başında botoks uygulamaları geliyor. Botoks ile kaşları yükseltmek, kaz ayaklarını azaltmak, gözaltında oluşan çukurları doldurmak, kaşlar arasında oluşan dikey çizgileri ve alındaki yatay çizgileri gidermek mümkün. Botoksun en büyük tehlikesi yüzü ifadesiz hale getirmesi ve kaşlarda itici bir görünüme yol açması. Ama uygun noktalara doğru dozlarda botoks uygulanırsa sonuç, mükemmel olur.”

Elmacık kemikleri ve yüz ovali

Elmacık kemiklerinin ve yüz ovalinin belirginleştirilmesi için de dolgu işlemi kullanılıyor. Prof. Dr. Akın Yücel bu sayede çene kenarındaki yığılmalar da azalıyor. Gözyaşı oluğunun doldurulmasının yüzde ciddi fark yarattığını anlatan Yücel şöyle devam ediyor; “Dolgu işlemi ile elmacık kemiği ve çene kontürü belirginleşir, burun ve dudak arasındaki çizgi yok olur, ağız kenarındaki ince kırışıklıklar azalır.”

Dudak

Haberin Devamı

Kadınların en fazla rağbet ettiği işlem, dudak dolguları. Ancak Prof. Dr. Akın Yücel önemli bir noktaya parmak basıyor; “Abartılı uygulamalar kötü sonuç verir. Tam başarı için önce dudak yapısı iyi analiz edilmeli. Bazı hastalarda sadece kontür belirginleştirilmeli, bazılarında ise dudağın yalnız pembe kısmını dolgunlaştırmalı. Dudak kenarı düşük kişilerde botoksla bu sorun giderilir. Dudak kenarlarındaki derin çizgiler de ortadan kalkar.”

Yüz cildi işlemleri

Yaşla birlikte cilt kuruyor, inceliyor, cilt altı dokusu azalıyor, lekeler oluşuyor. Cilt altı dokusunu desteklemek, teni nemlendirmek, parlaklaştırmak için yüze hyalüronik asit uygulamaları ve hastanın kanındaki büyüme faktörlerinin verildiği PRP uygulamaları yapılıyor. Orta yaşı geçen hastaların her yıl yaza girmeden önce yüzlerine, boyun ve dekolte bölgelerine bu bakımı yaptırmaları önem taşıyor. Akın Yücel “Plastik cerrahiye başvurmak için yüzünüzün çok yıpranmasını ve yaşlanmasını beklemeyin. Bu işlemleri yoğun bir cilt bakımı olarak görün ve yılda bir kez yaptırın” diye konuşuyor.

Yüz gerdirmeye alternatif: Silhouette Lift

Lokal anestezi altında ve tek seansta gerçekleştirilen yeni bir sistem olan Silhouette Lift, yüz bölgesindeki sarkmalar için geliştirilmiş özel bir dikiş tekniği. Büyük yüz germe ameliyatı istemeyen orta yaşlıların tercih ettiği bu yeni uygulamanın süresi, 30-45 dakikayı aşmıyor. Özel dikişlerle saçlı deriden iki kısa kesik yapılarak sarkan orta yüz bölgesi yukarı taşınıyor. İyileşme süreci oldukça hızlı. Kendi kendine eriyen iplerle yüz askılama sistemi olarak da bilinen bu operasyon, yorgunluk ve yaşlılık görüntüsünü gideriyor. Özellikle 35-40 yaşını aşanlarda hem sarkmalar gideriliyor hem yüze yeniden ovallik kazandırılıyor. Şişlik ve morluk gelişmiyor, bu sayede iki gün içinde kişi gündelik hayatına dönebiliyor. Ancak derinin kendini yenilemesi ve yumuşak yapısını tekrar kazanması iki haftayı alıyor. Üst göz kapağı ameliyatları, kaş ameliyatları ya da boyun germe işlemleri sırasında da orta yüz bölgesi için Silhouette Lift işlemi uygulanıyor.

DOLGU HAKKINDA BİLMEDİKLERİMİZ


Yağ dolguları ile hazır dolgular arasındaki farklar ne?

İdeal dolgu malzemesi, kişinin kendi dokuları. Avantajları şunlar: Alerji riski yok, enfeksiyon riski ise çok düşük. Ayrıca yağ enjeksiyonları sırasında yağ hücrelerinin yanı sıra çok miktarda kök hücre de verildiği için yıpranmış dokularda yenilenme ve tazelenme de oluyor. Özellikle göz çevresine yapılan uygulamalarda sonuçlar kalıcı.

Neden hazır dolgular kullanılmakta?

Yağ enjeksiyonlarının birkaç dezavantajı var: Ameliyathane ortamı gerektiriyor, şişlik ve morluklar uzun sürüyor, maliyeti de yüksek. Özellikle dudak çevresi uygulamalarında kayıplar da fazla oluyor. Verilen yağın ne kadarının yaşayacağını bilememek de sorun.

Hazır dolguda risk var mı?

Yabancı cisim olduğu için vücut dolguyu sınırlayıp atabilir. Bazı dolgular toksik reaksiyona neden olabilir. Her dolgunun alerji ve enfeksiyon riski vardır.

Güvenilir dolgu maddeleri hangileri?

Riski en aza indirmek için kalıcı dolgudan kaçınmak gerek. Silikon ve çeşitli plastik ürünlerini kullanmak risk taşıyor. Eriyebilen dolgular arasında en yaygın kullanılan, hyaluronik asit içerenler.

Dolgu nasıl yapılır? Kalıcı mıdır?

Dolguları ofis ortamında, uyuşturucu etkisi olan kremlerle yapıyoruz. Gerekirse lokal anestezikler ve sinir blokları ile daha kapsamlı bir uyuşturma da yapılabilir. Bazı dolgu tipleri lokal anestezik de içerdiğinden uygulamadan sonra ağrı ortadan kalkıyor. Uygulama 15-20 dakika sürer. İlk günlerde biraz şişlik olabilir. Yaygın kullanılan hyaluronik asit dolgularının kalıcılığı 9-12 ay sürüyor.

Yüzüne dolgu yaptırıp itici görünenler var. Böyle mi olmak zorunda?

İyi yapılmış dolgu anlaşılmaz. En sık yapılan yanlış, cerrahi işlem gerektiren hastayı doldurarak gerginleştirmek. Dolgular, cerrahinin sağladığı etkiyi sağlayamaz. Uygun malzemeler, işinin ehli bir hekim tarafından ve doğru dozlarda doğru yerlere verilmeli.

( 08.09.2012 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır. )

Haberin Devamı