Cumartesi Postası 'Mutlu olmak istedikçe şişmanlıyoruz!'

'Mutlu olmak istedikçe şişmanlıyoruz!'

Paylaş
'Mutlu olmak istedikçe şişmanlıyoruz!'

Fransız tıp doktoru Pierre Dukan, ülkesinde ve dünyada en sıkı takip edilen beslenme uzmanı.

Ortaya çıkardığı diyet şeklini yazdığı ‘Dukan Diyeti’ adlı kitabı bestseller oldu. Halen kendi sitesinde beslenme danışmanlığı yapan Pierre Dukan, İstanbul’a geldi; ‘İstediğiniz Kadar Yiyebileceğiniz 100 Besin’ adlı yeni kitabını tanıtmak ve anlatmak için. Özel röportaj yapma şansı bulduğumuz uzman bir de uyarıda bulundu; “Türkler doğru besleniyor. Bu alışkanlığınızı koruyun, aksi takdirde obezite sizi de tehdit edecek.”

Haberin Devamı

Röportaj: Nar Güneş KILIÇ

- ‘Dukan Diyeti’ni okumayan, en azından bilmeyen kalmadı. Yeni kitap kısaca neyi anlatıyor?

Yeni kitap, Dukan Diyeti’nin temelini oluşturan 100 besinden söz ediyor. Dukan Diyeti’ni uygulayanlar bilgi eksikliğinden ya da akıllarına gelmediği için belirli besinlere odaklanıyor. Sınırsız yiyebilecekleri 100 besinin olduğunu onlara anlatmak istedim. Her besine iki sayfa ayırdık: İlk sayfada diyetteki rolüne, besin değerlerine, ikinci sayfada ise bu besinle yapılabilecek lezzetli bir yemek tarifine yer verdik.

- Diyetinizde karbonhidrat ile proteini hâlâ ayırıyor musunuz?

Aslında karbonhidratı tamamen kaldırmıyoruz. Zayıflama döneminde şeker, beyaz un, patates ve şekerleme gibi hızlı karbonhidratları yasaklıyoruz. Ama sebzelerdeki yavaş karbonhidrat olarak tanımladığımız karbonhidrata yasak getirmiyorum. Mesela yulaf kepeği yavaş bir karbonhidrat ve Dukan Diyeti’nde belirli miktarda yenmeli.

Haberin Devamı

- Dukan Diyeti’ni yazdığınızdan bu yana insanların hayatlarında nasıl değişiklikler oldu?

Diyeti uygulayıp zayıflayan insanların gözlerindeki mutluluğu görüyorum. Kendilerini sevmeye, kendilerine değer vermeye başlıyorlar. Hayatlarının tamamen değiştiğini ve daha sağlıklı yaşamaya başladıklarını anlatıyorlar bana. Tabii bir de Dukan Diyeti’ne başlayıp devam edemeyenler var. Onlara da umutsuzluğa kapılmadan yeniden denemelerini, olumlu örnekleri görerek zayıflamayı tekrar arzulamalarını tavsiye ediyorum. Mutlaka yardım almalılar. Zayıflamak zordur, çok istemeyi, cesaretli ve istikrarlı olmayı gerektirir.

‘40 milyon kişi kitaplarımı okudu’

- Kitaplarınız dünyada ne kadar sattı? Sizce kaç kişi Dukan Diyeti’ni uygulamıştır bugüne kadar?

Dünya genelinde 13 milyona yakın kitap satıldı. Yayıncılar Birliği verilerine göre bu tür kitap kategorisinde bir kitabı en az üç kişi okuyor. Bu veriden yola çıkarsak, bugüne kadar dünyada 40 milyon kişinin kitaplarımı okuduğunu söyleyebiliriz. Yarısının da Dukan Diyeti’ni uyguladığını düşünüyorum.

- Bu kadar senedir uygulandığına göre içiniz rahat olmalı, sonuçta etkisi kanıtlanan bir diyetten söz ediyoruz.

Haberin Devamı

Evet, doğrusunu söylemek gerekirse içim rahat. İnsanları mutlu, kendi vücutları ile barışık gördüğümde ben de mutlu oluyorum. Bilgimin, deneyimimin işe yaradığını hissediyorum.

- Sizce dünya neden obez olma yolunda?

1950’li yıllardan beri obezite dünyaya yayılıyor. Bunun en önemli nedeni alternatifler sunan, uyarıcı ve çekici olan ama insanlığını kaybeden tüketim toplumu alışkanlıkları. Aile, din, inanç, iş ve dostluk gibi değerlerimizi her geçen gün kaybediyoruz. Bu değerlerin yerine de yemeği koyuyoruz. Aslında her şey mutlu olmak için. Değerlerle mutlu olma şansımızı kaybedince, mutluluğu tüketmekte, yemekte arıyoruz.

‘Türkler, beslenme alışkanlığını korumalı’

- Hatayı nerede yapıyoruz?

Vücudun yakabileceğinden fazla karbonhidrat almakta... Aslında vücut yapımız bu kadar şeker almaya müsait değil; aldığımız şekeri biriktiriyoruz ve yağlanıyoruz.

- Türklerin beslenme alışkanlığını nasıl buluyorsunuz?

Türkiye gelişmekte olan bir ülke. Ekonomik büyüme nedeniyle insanların kilo alma eğilimi artıyor. Gelenekleri olan bir toplu et de seviyorsunuz, sebze de. Bu, korunması gereken bir alışkanlık. Ama bilinçlenme olmazsa obezite Türkiye’de de artacaktır. Yapılacak çok şey olduğu için buradayım. Ne kadar çok yardım edebilirsem kendimi o kadar iyi hissedeceğim.

Haberin Devamı

Kilo aldırmayan tarifler

Dukan Kepekli Gözleme
Hazırlama süresi: 5 dk. Pişirme süresi: 6 dk. Malzeme: 2 yemek kaşığı yulaf kepeği, 1 yemek kaşığı buğday kepeği, 3 yemek kaşığı yağsız beyaz peynir, 1 yumurta. Yapılışı: Geniş bir kâsede tüm malzemeyi karıştırın. Yapışmaz tavayı 3 damla sıvı yağla yağlayıp kâğıt havluyla kurulayın. Gözlemeyi orta ateşte, tavadan ayrılıncaya kadar (yaklaşık 3 dakika) pişirin. Ters yüz edip diğer yüzünü de pişirin. Kolesterol sorununuz varsa sadece çırpılmış yumurta akıyla yapın. İstediğiniz aromaları ya da ot ve baharatları ekleyerek de gözlemeyi hazırlayabilirsiniz.

Patlıcan Dolması
6 Kişilik Hazırlama süresi: 15 dk. Pişirme süresi: 30 dk. Malzeme: Patlıcan, 250 gram kıyma, 250 gram yağsız jambon, 2 diş sarımsak, 150 gram mantar, 1 soğan, 2 yemek kaşığı domates püresi, bira mayası, tuz, karabiber. Yapılışı: Patlıcanların içini boşaltın. Kıyma, jambon, dövülmüş sarımsak, doğranmış mantar ve soğanla harç hazırlayın. Harca domates püresini ekleyin. Tuz ve karabiberi de koyup harcı patlıcanlara paylaştırın. Üzerine bira mayası serpin, fırına sürüp 30 dakika pişirin.

Haberin Devamı