Pazar Postası Cildiniz için bakım zamanı geldi
Paylaş
Cildiniz için bakım zamanı geldi

Yaz günlerinde güneş, rüzgar ve denizin zararlı etkenlerine maruz kalan cildimiz için yenilenme zamanı geldi

Günde sadece birkaç dakikanızı cildinize ayırarak ve hayat tarzınıza dikkat ederek yaz aylarının olumsuz etkilerini ciltten atmak mümkün...

Haberin Devamı

Acıbadem Kadıköy Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Funda Güneri, sağlıklı bir cilt için yapılması ve yapılmaması gerekenleri anlattı.

 

Sağlıklı bir cilt için uymanız gereken 10 kural

Sağlıklı beslenin: Sağlıklı bir cilt için meyve, sebze, proteinden zengin beslenmek gerekiyor. Katı yağlardan fakir beslenmek akne oluşumunu engelliyor. Şekerden ve karbonhidrattan zengin beslenmek de cilt sağlığını olumsuz etkiliyor. Fast food’dan, et ve peynirin yağlısından kaçının.

Stresle baş etmeyi öğrenin: Stres, akne ve bazı cilt problemlerinin artmasına neden oluyor. Stresinizi ortadan kaldıracak yollar bulun. Stresiniz günlük yaşamınızı engelleyecek boyuttaysa bir psikolog yardımı alın.

Klimalı ortamdaysanız cildinizi nemlendirin: Uzun süre maruz kalındığında klima cildi kurutuyor. Uygun nemlendiricilerle cildinizi güçlendirin.

Haberin Devamı

Tuz tüketimini sınırlayın: Günlük tuz tüketimini 5 gram ve altında tutun. 1.5-2 litre su için.

Badem, ceviz ve fındık yiyin: Bu besinler omega 3 yağ asitleri, çinko ve E vitamininden zengindir. Cildin nem kaybetmesini engelliyor ve ayrıca antioksidan özelliği de gösteriyorlar. Günde 2- 3 adet ceviz veya 7-8 adet badem veya fındık tüketmek yeterli. Fazlası kilo almanıza neden olur.

Vitamin takviyesi alın: Vitamin E, C, karoten ve omega asit 3 güneşin cilde verdiği hasarı azaltıyor. Selenyum, çinko ve bakır da onarılmasında rol oynuyor. Antioksidan özelliği olan Koenzim Q 10, kırışıklıkları azaltıyor. Biotin, saç ve tırnağı güçlendiriyor. Bu vitaminleri içeren yiyecekleri tüketmek cilde çok faydalı. Yeşil sebzeler, mısır, fındık, soya, buğday ve zeytinyağı, kavun, kayısı şeftali, turunçgiller gibi sarı-turuncu meyveler, ton balığı, kabuklu deniz ürünleri, patates, yumurta ve ay çekirdeği domates, greyfurt, badem, marul ve karnabahar beslenme düzeninde olması gereken yiyecekler. Ancak tablet olarak kullanılacaksa en fazla 3 ay yeterlidir.

Şekerli yiyeceklerden uzak durun: Yüksek miktarda rafine şeker tüketimi cildin erken yaşlanmasına neden oluyor.

Cildinizi uygun bir ürünle temizleyin: Cilt uygun bir ürünle temizlenmeli. Yağlı ciltlerde likid temizleyiciler suyla kullanılmalı, kuru ciltlerde ise nemlendirici içeren sabunlar ya da süt formunda temizleme ürünleri tercih edilmeli. Kuru ciltlerde kullanılan köpüğü az temizleyiciler de yeterince temizlik sağlıyor.

Haberin Devamı

Nemlendirici kullanın: Nemlendiriciler cilt üzerindeki su kaybını önlüyor ve bakım yapıyor. Nemlendirici sürmek için en iyi zaman cildi yıkadıktan sonradır. Yaşa göre göz ve yüz kremleri kullanın, gerekiyorsa cilt gençleştirici özelliği olan ürünleri seçin.

Haftada bir peeling veya maske uygulayın: Mutlaka cilt tipine uygun ürünler seçin ve cildiniz tahriş olduysa kesinlikle uygulamayın. Peeling ölü hücreleri uzaklaştırıyor, cildi gençleştiriyor ve tıkanmış gözenekleri temizliyor. Cildin durumuna göre yapılacak peeling ev tipi olabilir ve haftada 1 veya 2 kez tatbik edilir. Lekeler belirgin ve cilt kabalaşmışsa dermatoloğun yapacağı 2-3 hafta aralarla uygulanan meyve asitli peelingler (AHA ) gerekebilir.

Haberin Devamı

Sağlıklı bir cilt için yapmamanız gereken 10 davranış

-Tek yönlü dengesiz beslenme ve ağır diyetler: Bu tip diyetlerde hem cilt için gerekli vitamin ve mineraller alınmıyor hem de hızlı kilo vermek, ciltte sarkma ve gevşeme, cilt çatlaklarına neden oluyor.

-Yağ, şeker, alkol ve kahve tüketiminin fazla olması: Yağlı besinlerin fazla tüketilmesi ciltte aknelerin artmasına neden olabiliyor. Aşırı şeker ve karbonhidrat ise elastik lif kaybı ve kollajen oluşumundaki olumsuz etkileriyle cilt yaşlanmasında tetikleyici rol oynayabiliyor. Günde 1 adet kahve içilmesinin sakıncası yok, ancak çok tüketilmesi ciltte nem kaybı yaratabiliyor.

-Sigara kullanmak: Sigara, cildin beslenmesini ve kan dolaşımını bozuyor. Ayrıca cilt yaşlanması ve akne oluşumuna zemin hazırlıyor.

-Egzersizden uzak yaşam tarzı: Hareketsiz bir yaşam kan dolaşımını yavaşlatıyor. Ayrıca stres oluşumunda rol oynuyor.

-Uygun olmayan cilt ürünlerinin kullanımı: Yağlı ciltte, yağlı görüntüyü veren, yeterli temizlemeyen temizleyicilerin kullanılması veya yağlı kremlerin tercih edilmesi gözeneklerin tıkanmasına, büyümesine ve akne oluşumuna neden olabiliyor. Kuru ciltte de yoğun temizleyicilerin kullanılması cildi tahriş edebiliyor, kuruluk ardından da egzema oluşturabiliyor. Ayrıca kremlerin de yaşa göre seçilmesi gerekiyor.

Haberin Devamı

-Solaryuma girmek: Solaryum, leke, cilt yaşlanması ve cilt kanseri ihtimalini arttırıyor.

-Makyajı temizlememek: Makyaj malzemelerinin içindeki yağlar ve kimyasallar gece boyu ciltte kalıyor ve gözenekleri tıkıyor.

-Başkasının makyaj malzemelerini kullanmak: Başka birinin makyaj ürünlerini kullanmak bakteri ve virüs bulaşımına neden olabiliyor.

-Sivilceleri sıkmak: Sivilceleri ve siyah noktaları kurcalamak ve steril olmayan materyallerle sıkmak iz kalmasına veya enfeksiyona sebep olabiliyor.

-Uykusuz kalmak: Uykusuz kalan vücutta hücre yenilenmesi yavaşlıyor. Akne ve egzama gibi bazı cilt hastalıklarının oluşumuna da katkıda bulunuyor.

(29.09.2013 tarihli Posta Karnaval ekinden alınmıştır.)