Sağlık Mantar günlük tüketilmeli!

Mantar günlük tüketilmeli!

Paylaş
Mantar günlük tüketilmeli!

Uzmanlar, dünyanın en pahalı mantarının bile bozulduğu andan itibaren insan sağlığı için tehlike oluşturduğunu; bu nedenle balıklarda olduğu gibi mantarın da alındığı gün tüketilmesi gerektiğini belirtiyor

Doğal ortamda yetişen mantar uzmanı Mikolog Jilber Barutçiyan, Türkiye'de mantar yoğunluğunun Karadeniz Bölgesi'nde diğer bölgelere göre fazla olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

Barutçiyan, vatandaşlara bilmedikleri hiçbir mantarı asla ve asla tüketmemeleri uyarısında bulunarak, şöyle devam etti:

KÖTÜ SONUÇLAR DOĞURUYOR

"Mantar konusunda kimseye güvenmeyin. Halk arasında çeşitli söylemler dolaşıyor, örneğin hayvanlar yerse yenir, beyaz mantarlar zehirsiz gibi kulaktan dolma bilgilerin çoğu yanlış. Mantarlar çok sancılı zehirlenmelere, hatta ölümlere yol açıyor. Bu işin tek kurtuluşu var öğrenmek, araştırmak. Bu konuda da 'Türkiye’nin Mantarları' adlı rehber kitabı hazırlamış olmaktan gurur duyuyorum.

'ALDIĞINIZ GÜN YİYİN'

Bozulmuş her mantar zehirli hale gelir. Dünyanın en lezzetli ve pahalı mantarı bile bozulduğu andan itibaren insan için tehlike oluşturur, o nedenle balıklarda olduğu gibi mantarımızı da aldığımız gün pişirmeyi adet haline getirmeliyiz. Mantarlar çok çabuk bozulan organizmalar, bozulan mantarlar tehlike yaratıyor. ’Ben bir hafta sonra pişireceğim’ diye mantar alıp buzdolabına koymayınız. Mantar dondurmak da risklidir, çünkü mantarı çözerken de bozabilirsiniz. Ölümcül zehirlenmeler olmasa bile ciddi sindirim sorunu türünden zehirlenmeler dondurma olayı ile de yaşanıyor."

Haberin Devamı

NAYLON TORBAYA KOYMAYIN

Barutçiyan, mantar toplama sırasında çok yaygın yapılan yanlışlar arasında naylon torba kullanımının geldiğini anlatarak "Asla topladığınız mantarları naylon torbaya koymayın. Mantarların hava alması lazım, aksi takdirde bozulurlar ve zehirli hale dönerler. İkincisi mantarlar doğanın bize bir hediyesi, lütfen mantarları toplarken doğayı tahrip etmemek için özen gösterelim" dedi.

AA