Ekonomi Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından dolar ne kadar oldu?

Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından dolar ne kadar oldu?

Paylaş
Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından dolar ne kadar oldu?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) saat 14.00'te faiz kararını açıkladı. Bu gelişme sonrası gözler döviz kuruna, özellikle de dolara çevrildi. Ekonomiyi yakından takip edenler 'Dolar ne kadar oldu?' sorusunu yöneltmeye başladı.

Bugün piyasaların gözü kulağı Merkez Bankası'nın alacağı faiz kararındaydı. MB, saat 14.00'te tüm Türkiye'nin yakından ilgilendiği faiz kararını açıkladı. Karar sonrası gözler dolara çevrilirken "Dolar ne kadar oldu?" sorusu gündeme oturdu.

Haberin Devamı

DOLAR NE KADAR OLDU?

Dün 6,34 ile kapanış yapan dolar, sabah saatlerinde yükselişteydi ve 6,37 TL'den işlem görüyordu. Öğleden sonra saat 12.30 sularında ani bir yükselişe geçen dolar 6,55 seviyelerini gördü. Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından dolar düşüşe geçerken şu sıralar 6,15 TL'den işlem görüyor. Euro ise 7,17 TL seviyelerinde...

MERKEZ BANKASI KARARI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Kurulu Politikası, bugünkü toplantısında aldığı kararları açıkladı. Politika faizi olan bir hafta vadeli repo faizi yüzde 17.75'ten yüzde 24'e yükseltti. Böylece faizde 625 baz puan artış yapılmış oldu.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklama şöyle:

Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 17,75’ten yüzde 24’e yükseltilmesine karar vermiştir.

Haberin Devamı

Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyette dengelenme eğiliminin belirginleştiğine işaret etmektedir. Dış talep gücünü korumakla birlikte iç talepteki yavaşlama hızlanmaktadır.

Yakın dönemde enflasyon görünümüne ilişkin gelişmeler fiyat istikrarı açısından önemli risklere işaret etmiştir. Döviz kurundaki hareketlerin de etkisiyle fiyat artışlarının alt kalemler bazında genele yayılan bir nitelik gösterdiği dikkat çekmektedir. İç talep koşullarındaki zayıflamaya rağmen fiyatlama davranışlarında gözlenen bozulma enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü risk oluşturmaya devam etmektedir. Bu çerçevede Kurul, fiyat istikrarını desteklemek amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma gerçekleştirilmesine karar vermiştir.

Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları, para politikası kararlarının gecikmeli etkileri, maliye politikasının dengelenme sürecine vereceği katkı ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir.

Haberin Devamı

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır.