Ekonomi Milyarlarca liralık kredi ve maaş desteği

Milyarlarca liralık kredi ve maaş desteği

Paylaş
Milyarlarca liralık kredi ve maaş desteği

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, virüsle mücadele kapsamında bugüne kadar vatandaşa ve firmalara milyarlarca liralık kredi tahsis edildiğini söyledi. 2 milyonun üzerinde çalışan için Kısa Çalışma Ödeneği başvurusu yapıldığını vurgulayan Albayrak, “Ücretsiz izne çıkarılanlara da 3 ay, aylık 1.170 lira maaş desteği sağlanacak” dedi.

Virüs salgınının ekonomiye olası etkilerini en aza indirmek ve üretimin devamlılığını sağlamak için bir çok önlemi peş peşe uygulamaya başlayan hükümet, yeni düzenlemeleri de gündemine almış durumda. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, dün sosyal medya hesabı Twitter üzerinden hem gündemdeki konulara değindi hem de ‘Ekonomik İstikrar Kalkanı’ adımları kapsamında gelinen noktaya ve atılacak adımlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Haberin Devamı

4.4 milyon aileye 1.000 TL

Bu süreçte dar gelirli vatandaşları desteklemek amacıyla nakdi (1.000’er lira) yardımların uygulamaya alındığını hatırlatan Albayrak, 2.1 milyon aile için başlatılan bu yardımların 4.4 milyon aileye çıkarıldığını belirtti. Virüsle mücadele sürecinde vatandaşların işlerini kaybetmemesinin öncelikleri olduğuna işaret eden Bakan Albayrak, “3 ay boyunca işten çıkarmaların önüne geçmeyi, yasayla güvence altına alıyoruz” diye konuştu.

Ücretsiz izinde ayda 1.170 TL

İşleri duran ya da azalan işletmelerde çalışan için Kısa Çalışma Ödeneği’nin devrede olduğunu vurgulayan Albayrak, şunları söyledi:

“Kısa Çalışma Ödeneği’nden yararlanamayan veya bu sürede ücretsiz izne çıkarılan vatandaşlarımıza da maaş desteği vereceğiz. Bu kapsamda aylık 1.170 lira maaş desteğini de sağlayacağız. Kısa Çalışma Ödeneği’ne bugüne kadar 200 binden fazla firma, 2 milyondan fazla çalışan için başvuruda bulundu ve 700 bini onaylandı.”

Haberin Devamı

163 bin esnafa 4.1 milyar TL

Küçük ve orta büyüklükteki işletmeler (KOBİ) ve sanayicilere sunulan finansman desteklerinin hız kesmeden devam ettiğine dikkat çeken Bakan Albayrak, şu bilgileri paylaştı:

“25 bin liralık esnaf destek finansmanına, bugüne kadar yaklaşık 290 bin 35 esnafımız başvurdu. 163 bin 450 bin esnafımızın süreci tamamlandı ve 4 milyar 73 milyon lira finansman tahsis edildi. Ayrıca 72 bin 84 esnafımız da 25 bin lira limitli Paraf Ticari Kart’a başvuruda bulundu. Yaklaşık 66 bin 910 esnafımıza kartları tahsis edildi. Bu kapsamda da 1.5 milyar liranın üzerinde bir destek devreye alınmış oldu.”

Dayanışma vurgusu

Koronavirüs ile ekonomik mücadele kapsamında küresel finans kuruluşları ve uluslararası organizasyonlarla da düzenli görüştüklerini anlatan Albayrak, şunları kaydetti:

“G-20 başta olmak üzere tüm platformlarda, ülkeler dayanışma ihtiyacını net olarak vurguluyor. Türkiye olarak biz de bu kapsamda küresel ticaretin devamını sağlamak için ülkeler arasında farklı mekanizmaların devreye alınmasını destekliyoruz. Bunun dışında hiçbir kurum veya ülkeyle farklı gündemde görüşmemiz ya da talebimiz olmamıştır.”

Özel bankaların tavrı bizi üzüyor

Kamu bankalarının virüsle mücadele kapsamında tüm imkanlarıyla seferber olduğunu belirten Albayrak, “Özel bankaların tavrı bizleri fazlasıyla üzmektedir. Birlik ve beraberliğimizin üst düzeye çıktığı bu dönemde, özel bankalarımızı da bu birliğin parçası olmaya bir kez daha davet ediyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Cuma itibarıyla yatmaya başladı

Kamu bankaları düşük faizli, 6 ayı ödemesiz toplam 35 taksitli 10 bin liraya kadar krediyi devreye almıştı. Bu krediden geliri 5 bin liranın altında olanlar yararlanacaktı. Temel İhtiyaç Kredisi olarak bilinen bu destek paketi hakkında da bilgi veren Bakan Albayrak, krediye bugüne kadar 4 milyon 200 binden fazla vatandaşın başvurduğunu aktardı. Albayrak, geçen cuma günü itibarıyla tahsislerin başladığını ve 250 binden fazla vatandaşa 1.5 milyar liranın üzerinde tahsisin gerçekleştiğini kaydetti.

35 bin firmanın başvurusu sonuçlandı

Albayrak, kamu bankaları ve Kredi Garanti Fonu (KGF) çalışanlarının haftasonları dahil yoğun bir çaba sergileyerek, bu süreçleri hızlı bir şekilde sonuçlandırmaya çalıştığını bildirdi. KGF destekli İş’e Devam finansmanı için geçen cuma itibarıyla 66 bin 171 firmanın başvuru yaptığını anlatan Albayrak, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“34 bin 858 firmamızın süreci sonuçlandı ve 29 milyar 558 milyon liralık bir finansman tahsis edildi. Finansman tahsisi yapılan firmaların yüzde 96’sı KOBİ. Tahsis edilen ve kullandırılan meblağların da yüzde 75’i KOBİ’lerimiz için oldu. Süreçleri yakından takip ediyoruz. '

795 bin kişiye erteleme

Bakan Albayrak, tüm kamu bankaları çalışanlarının 7/24 esasına dayalı büyük bir gayretle bu talepleri takip ettiğini, bu bankaların kurumsal ve ticari işletmelerin 20 milyar 585 milyon lira tutarındaki kredi borcunu ve 795 bin vatandaşın da konut, ihtiyaç, araç kredisi ve kredi kartları için toplam 40.6 milyar liralık borcunu ötelediğini hatırlattı. Albayrak, ayrıca Halkbank’ın da 374 bin 674 esnafın kullanmış olduğu kredilerde, 3 ayda vadesi gelecek 3.5 milyar lira tutarındaki taksitlerini, faizsiz olarak ertelediğini dile getirdi.

Gerektiğinde ilave tebdirleri alırız

Dünyanın zor bir dönemden geçtiğine işaret eden Albayrak, Türkiye olarak bu süreçte ekonomik ve sosyal etkileri en aza indirecek, herkesi kapsayacak bir program uyguladıklarını, gerektiğinde ilave tedbirler almaya da hazır olduklarını belirtti. Albayrak, Türkiye’nin dünyada bu badirenin üstesinden gelmek için gerekli sağlık altyapısı ve ekonomik kapasiteye sahip olduğunu söyledi.

Haberin Devamı