Dünya NATO ve Kremlin arasında gerilim: Rusya uyarı yapmadan işgal başlatabilir

NATO ve Kremlin arasında gerilim: Rusya uyarı yapmadan işgal başlatabilir

Paylaş
NATO ve Kremlin arasında gerilim: Rusya uyarı yapmadan işgal başlatabilir

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Ukrayna - Rusya gerilimi hakkında 'Rusya'da hala tam kapasiteli bir işgal başlatma kapasitesi var hiçbir uyarı yapmadan bu işgali başlatabilir' dedi, Kremlin'den bu açıklamaya yanıt geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in Rusya'nın Ukrayna sınırındaki askerlerini çekmediği, aksine asker sayısının arttığı şeklindeki sözlerine tepki göstererek, 'NATO'nun durumu değerlendirme sistemi belli. Muhtemelen eksiklikleri var. Bu durum NATO temsilcilerinin durumu ayık bir şekilde değerlendirmesine izin vermiyor' dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Rusya-Ukrayna krizi konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Stoltenberg Rusya'nın tatbikat sonrası bazı birliklerini sınır bölgelerinden çekmesi hakkında "Şu ana kadar Rusya'dan hiçbir geri adım görmedik. Tabi ki yakından gözlemliyoruz ve eğer gerçekten güçlerini çekmeye başlarlarsa bunu memnuniyetle karşılarız" dedi.

Haberin Devamı

"RUSYA İŞGALİ HER AN BAŞLATABİLİR"

'Sırf askerler hareket ediyor diye burada bir çekilme olduğunu söyleyemeyiz' diyen Stoltenberg, 'Rusya'da hala tam kapasiteli bir işgal başlatma kapasitesi var hiçbir uyarı yapmadan bu işgali başlatabilir' dedi,

Moskova'dan gelen mesajların ümit verici olduğunun altını çizen Stoltenberg şu ifadeleri kullandı;

Bir mesaj görüyoruz Moskova'dan diplomasiye bir şans vereceklerini söylüyorlar çözüm bulmak için hazırız ama en kötü olan için de hazırız. Onlara sözlerinin arkasında durmaları çağrısında bulunuyoruz' diyen Stoltenberg, 'Askerlerini çekmelerini bekliyoruz. gerilimi en iyi böyle düşürebilirler.

Stoltenberg sözlerine şöyle devam etti;

Son aylarda gördüğünüz şey pek çok asker bölgeye gidiyor, daha sonra askerleri çekiyorlar. Ancak teçhizat orada kalıyor. Bu sayede tekrar oraya dönebiliyorlar. Sadece güçlerin çekilmesi rotasyon haline olmaları değil.

Haberin Devamı

KREMLİN'DEN YANIT GELDİ

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın ABD ve NATO'ya sunduğu güvenlik garantisi teklifi ve gündemdeki konularla ilgili açıklamalardan bulundu. Sözcü Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Joe Biden'ın 12 Şubat'ta yaptığı telefon görüşmesinde güvenlik garantileri konusunda istişarelere devam edilmesi konusunda uzlaşı sağlanmasına yönelik, "ABD'lilerin belirttiği rasyonel hususları istişare ederken, onların bizim için öncelikli olan konularla doğrudan bağlantılı olarak tartışılması bizim için önemli. Bu müzakere sürecinin başlayacağını umuyoruz" dedi.

Peskov, "Temas noktalarını aramak ve ilk bakışta taban tabana zıt görünen bu duruşların yakınlaşmasını sağlamak için diplomasi var. Mevcut durumda Devlet Başkanı Putin de bu tür müzakerelere katılma arzumuzu ve buna hazır olduğumuzu vurguluyor ve Başkan Biden'ın da bu tür ciddi müzakerelere hazır olduğunu belirtmesi olumlu" ifadelerini kullandı.

'NATO'NUN SİSTEMİNDE SORUN VAR'

Peskov, Rusya'nın Ukrayna sınırlarındaki birliklerini çekmeye başladığını duyurmasından sonra NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in, "Rusya'nın çekildiğinin görülmesi lazım. Rusya'nın Ukrayna içinde ve çevresinde yaptıklarını yakından izliyoruz. Gördüğümüz şey, asker sayısının arttığı ve daha fazla askerin yolda olduğu" açıklamasına da tepki gösterdi. Peskov, "NATO'nun durumu değerlendirme sistemi belli. Muhtemelen eksiklikleri var. Bu durum NATO temsilcilerinin durumu ayık bir şekilde değerlendirmesine izin vermiyor. Sistemde sorunlar var. Durumu değerlendiriyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Ukrayna'nın doğusunda yer alan Donbass bölgesindeki durumu da değerlendiren Peskov, "Ukrayna'nın güneydoğusunda operasyon başlatma ihtimali yüksek. Ne yazık ki hepimiz daha önce Kiev'in Donbass'a operasyon yapmasına şahit olduk. Ukrayna'nın Donetsk ve Luhansk'a saldırma ihtimali yüksek ve bu ihtimalde azalma yok" dedi.

Rusya'nın Donetsk ve Luhansk'ta yaşayanlara Rus pasaportu vermesinin Minsk anlaşmalarını ihlal ettiği yönündeki suçlamaları reddeden Peskov, "Bu uygulama Minsk anlaşmalarını ihlal etmiyor. Bu kısa ve son derece spesifik metni en az bir kez okumak yeterlidir. Dolayısıyla bu suçlamalar yersizdir" diye konuştu.

Haberin Devamı

Peskov, Ukrayna'ya ile yapılan siber saldırılarla Rusya'nın bir ilgisinin bulunmadığını da sözlerine ekledi. (İHA)