Sağlık Omuz çıkığı nasıl tedavi edilir?

Omuz çıkığı nasıl tedavi edilir?

Paylaş
Omuz çıkığı nasıl tedavi edilir?

Omuz ağrıları hakkında konuşan Ortopedi Uzmanı Dr.Öğr. Üyesi Levent Arslan, omuz çıkıklarının gençlerde daha sık görüldüğünü söyledi. Peki omuz çıkıkları nasıl tedavi edilir?

Temas sporlarına olan ilginin her geçen gün artmasından dolayı eklem yaralanmaları artış gösteriyor. Görüntüleme yöntemlerinin de ilerlemesiyle bu yaralanmalarda oluşan sorunlar daha net olarak ortaya konabiliyor. Medicana Bahçelievler Hastanesi Ortopedi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Levent Arslan omuz ağrıları hakkında konuştu.

Haberin Devamı

'20 YAŞ ALTINDA AMELİYAT GEREKMEZ'

Omuz bölgesi yaralanmalarının özellikle gençlerde olduğunu vurgulayan Dr. Levent Arslan, "Omuzu yana ve dışa açmaya zorlayan travmalarda omuz çıkığı oluşabiliyor. Omuz çıkığı oluştuğunda hemen bir acile başvurmalı ve eklem yerine oturtulmalı. Omuz eklemi çıkığının acil tedavisi eklemin yerine oturtulması olsa da kesin tedaviye karar verebilmek için manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ile özellikle labrum denilen yapıdaki olası yırtılmalar ve/veya kemik yapılardaki sorunlar ortaya konmalı. Genel olarak 20 yaş ve altındaki gençlerde ilk çıkıklar ameliyatsız tedavi edilebilirken 20 yaş üzerindeki kişilerde oluşan çıkıklar hemen her zaman ameliyat gerektiri. İki veya daha fazla çıkık gelişen kişilerde ameliyat kaçınılmazdır. Özellikle normalde çıkık oluşmaması gereken basit omuz hareketlerinde (örneğin gece yatakta dönerken, el ile bir şeyi hafifçe fırlatırken veya kolu arkaya doğru uzatırken gibi hareketlerde) dahi çıkık gelişiyorsa bir an önce müdahale edilmesi gerekir" dedi.

Haberin Devamı

'KAPALI AMELİYATLA TEDAVİ EDİLEBİLİR'

Omuz çıkığı sonrası oluşan labrum yırtıklarının tedavisi kapalı ameliyat yöntemiyle yani artroskopik olarak yapılmakta olduğunu belirten Dr. Arslan, "Bu sayede hem omuz çevresindeki diğer yapılar zarar görmez hem de iyileşme daha hızlı olur. Artroskopik omuz ameliyatı olan hastalarda kanama çok az olur ve ortalama 1-2 gün hastanede kaldıktan sonra taburcu olabilirlerr. Açık yapılan ameliyatlarda işe dönüş 12-16 hafta arasında sürmekteyken artroskopik yapılan ameliyatlarda ise 6-8 haftada işe dönüş sağlanabilir. Artroskopi, ekleme yaklaşık 1 santimlik deliklerden kamera ve özel cerrahi aletlerle girilerek yapılan ameliyatlardır. Önceleri diz ve ayak bileğine yapılan artroskopik ameliyatlardan sonra günümüzde omuz, dirsek, el bileği ve kalça gibi diğer büyük eklemlerde de artroskopik ameliyatlarla başarılı sonuçlar alınır. Labrum, Omuz ekleminin stabilitesini (dengesini) sağlayan en önemli yapılardan biri olup omuzdaki kemik yuvanın etrafını çepeçevre sarar. Omuz çıkığı gelişen kişilerde hemen daima yırtılarak omuz dengesinin bozulmasına neden olur" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

İHA