Ekonomi Otoda 'engel' atlama!

Otoda 'engel' atlama!

Paylaş
Otoda 'engel' atlama!

Devlet engelli vatandaşların hayatını kolaylaştırmak için ÖTV’siz araç imkanı sağlıyor. Fakat özellikle kasım ayındaki ÖTV zammının ardından bu hak, art niyetli kişiler tarafından suistimal edilmeye başlandı. Nasıl mı? İşte detayları...

Bilal Emin Turan / Posta

Türkiye’de 8 milyon engelli var. Devlet, engellinin kendisine ve yakınına farklı isimler altında destekler veriyor. Otomobil alırken sağlanan avantajlar da bunlardan biri. Engelli vatandaşlar motor hacmi 1600 cm3’e kadar olan binek otomobilleri Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ödemeden alabiliyor. Bu haktan en az yüzde 40 engeli olanlar yararlanıyor.

100 BİN TL'DE 28 BİN TL


Yüzde 90 ve üzeri engeli olanlar için alınan otoyu üçüncü dereceye kadar yakınları kullanabiliyor. ÖTV indirimi 100 bin liralık bir otoda 28 bin lira, 140 bin liralık araçta 44 bin lira. Bu avantaj özellikle Kasım’daki ÖTV düzenlemesinden sonra daha da belirgin oldu. Çünkü donanım ve dövize bağlı vergisiz oto fiyatı arttıkça ÖTV dilimi yüzde 60’a çıkıyor.

FIRSATÇILAR SAHNEDE


Firmaların engelli için sattığı araç sayısında da ciddi artışların olduğu belirtiliyor. ÖTV indiriminden yararlanacak kişi tam teşekküllü devlet hastanesinden sağlık raporu alıyor. Sağlam ya da yüzde 40’tan az engeli olduğu halde bazı hastanelerden rapor alanların olduğu söyleniyor. Engelli akrabası olanlar da aracı onun üzerinden alarak ÖTV’den kaçıyor.

VERGİ KAÇIRIYORLAR


Trafik müşavirlerinin verdiği bilgiye göre; oto fiyatlarındaki artış nedeniyle çoğu kişi engelli birisini veya şehit yakını bulma yolunu seçiyor. Belli bir para karşılığı engelli, şehit yakını kişiden veya ailesinden vekaletname alan bu kişiler, 40-50 bin liralık ÖTV avantajından yararlanıyor. Bir başka deyişle vergi kaçırıyor.












Haberin Devamı