Ekonomi Piyasa sakinleşti

Piyasa sakinleşti

Paylaş
Piyasa sakinleşti

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ‘erken seçim’ çağrısında bulunarak tarih vermesi sonrasında piyasalar dalgalandı. Dolar 4.12’ye, euro ise 5.11’e fırladı. Borsa eksiye döndü...

GERİLİM AZALMIŞTI


ABD ile Rusya’nın Suriye restleşmesi sonucu geçen hafta ateşi çıkan dolar 4.19’la, euro ise 5.19’la rekor kırmıştı. Daha sonra hükümet kanadından gelen “Bu yükseliş geçici, gerekirse Merkez Bankası müdahale eder” açıklamalarıyla gerileyen döviz, haftasonu Suriye’ye gerçekleştirilen hava saldırısının ardından Rusya ile sıcak çatışma riskinin azalmasıyla sakinleşmişti.


DOLAR 5 KURUŞ FIRLADI


Ancak dün MHP lideri Devlet Bahçeli’nin partisinin grup toplantısında genel seçimlerin normal tarihinden 15 ay önce, bu yıl 26 Ağustos tarihine alınmasını önermesi piyasalarda belirsizliği artıran bir gelişme olarak değerlendirildi. Döviz cephesinde ve borsada bu açıklamanın tepkisi anında görüldü. Açıklamadan önce 4.0745’te olan dolar 4.1270’e, 5.0516’da olan euro da 5.1153’e fırladı.


ERDOĞAN SAKİNLEŞTİRDİ


Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AK Parti grup toplantısındaki konuşmasında 3 kez ‘2019’ ifadesini kullanması seçimlerin vaktinde yapılacağı algısı oluşturunca dolar ve euro, Bahçeli’nin çağrısından önce bulunduğu seviyelere geri çekildi. Dolar, günü 4.09’dan, euro ise 5.06’dan kapadı. Borsada kayıplar gün sonunda yüzde 2’ye (1942 puan) ulaştı.


4.13 SEVİYESİ ÖNEMLİ


GCM Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan, “Erken seçim ihtimali piyasa tarafından fiyatlanmadığından ilk tepki sert oldu. Pozitif olan borsa eksiye döndü. Dolarda 4.13’ün üzerindeki kalıcı hareketler, yükselişi hızlandırabilir” değerlendirmesinde bulundu. Erken seçim durumunda piyasada yeni bir belirsizliğin oluşacağını belirten uzmanlar, “Bu durum yatırım ve büyümeyi de etkiler” diyor.


GÖZLER KRİTİK GÖRÜŞMEDE


İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Eda Karadağ, “Cumhurbaşkanı ile Bahçeli bugün saat 13.30’da görüşecek. Dolayısıyla piyasalar, görüşmeyi yakından izliyor olacak. Eğer, erken seçim olmayacak gibi kesin ifadelerle karşımıza çıkarlarsa bu durumda iç piyasa biraz daha rahatlayabilir. Ancak, bu belirsizlik sürerse, o zaman fiyatlamalar üzerindeki baskının bir süre daha devam etmesini bekleyebiliriz” dedi.

Haberin Devamı