Gündem Plankton nedir? Plankton nasıl oluşur? Plankton zehirli mi?

Plankton nedir? Plankton nasıl oluşur? Plankton zehirli mi?

Paylaş
Plankton nedir? Plankton nasıl oluşur? Plankton zehirli mi?

Havaların ısınmasıyla birlikte denizlerimizde kahverengi görüntüler görmem mümkün. Denizlerin kahverengiye dönmesindeki neden genellikle plankton olarak adlandırılan deniz canlıları. Planktonlar tek hücreli ve kamçılı deniz canlılarıdır. Peki, plankton nedir? Plankton nasıl oluşur? Plankton zehirli mi? İşte detaylar.

Sıcaklıkların artmasıyla birlikte denizlerde oluşan planktonları gören vatandaşlar internette sıklıkla Plankton nedir? Plankton nasıl oluşur? Plankton zehirli mi? sorularını aratıyor. Deniz suyu sıcaklığının yükselmesiyle plankton çoğalması meydana gelir. Plankton isimli bu canlı iki tane kamçısı olan tek hücreli bir biyolojik canlıdır. Dış görünüş olarak deniz anasına benzetilir ama deniz anasından farklıdır. Türkiye'nin tüm kıyılarında bulunur. Buna doğal bir ekolojik olay diyebiliriz. Bu geçici bir olay. Evsel, kentsel veya endüstriyel atıkların oluşturduğu kirlilik değildir.

Haberin Devamı

Plankton, suda bulunan, hareket yeteneği akıntıya bağımlı olan canlılara verilen genel isim. Genellikle mikroskobik boyutta ve tek hücreli oldukları varsayılsa da, denizanaları veya kopmuş yosunlar da okyanusbilimciler tarafından plankton olarak tanımlanır. Planktonlar hem bitkisel hem de hayvansal olabilir. Bitkisel planktonlara fitoplankton, hayvansal olanlarına ise zooplankton adı verilir. Göllerde, denizlerde ve akarsularda, hatta belirli şartlar altında buzullarda bulunabilirler. Dünyadaki fotosentez ile üretilen oksijenin büyük çoğunluğunu planktonlar üretir, diğer kısmını bitkiler üretir.

Planktonlar çoğalınca denizin rengi değişiyor

2019'da İzmir Körfezi'nin bazı noktalarında deniz kahverengiye dönmüştü. Bunun nedeni planktonlardı. Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Filiz Küçüksezgin, hava sıcaklıklarının tekrar mevsim normallerine dönmesinin deniz suyunu da ısıttığını söyledi. Isınmayla birlikte plankton sayısının da arttığına işaret eden Küçüksezgin, planktonların İzmir Körfezi'nin bazı noktalarında renkli olarak görüldüğünü kaydetti. Bunun korkulacak bir durum olmadığını dile getiren Prof. Dr. Küçüksezgin, "Herhangi bir deniz kirliliği söz konusu değil. Rengi de dönem dönem değişebilir. Bazısı yeşilimsi, bazısı kiremit rengi, bazen de sarı olabilir. Bahar aylarının özelliği. Özellikle kapalı koy ve körfezlerde çok sık görülebilir" diye konuştu.

Haberin Devamı

Planktonlar zehirli canlılar değil ve kısa süre sonra yok olurlar. Planktonlar deniz kirliliğinin bir işareti değildir.