Ekonomi Plastik poşet yerine bez çanta kullanın 110 lira cebinizde kalsın!

Plastik poşet yerine bez çanta kullanın 110 lira cebinizde kalsın!

Paylaş
Plastik poşet yerine bez çanta kullanın 110 lira cebinizde kalsın!

Marketlerde artık plastik poşet 25 kuruşa satılacak. Poşet satın almak yerine, alışverişinizde bez çanta, file veya pazar arabası kullanmanız halinde ise yılda 110 lira cebinizde kalacak. Gülten Uğurlu haberi...

Market alışverişlerinde ürünleri koyduğumuz plastik poşetlerin 1 Ocak itibarıyla, tanesi 25 kuruşa satılması planlanıyor. Market istese de poşeti müşterisine bedava veremeyecek. Yani kaçış yok. Türkiye’de bir kişi yılda 440 plastik poşet kullanıyor. Bir marketin aylık poşet tüketimi ise ortalama 10 ton. Türkiye’de 30 bin market var. Bu da marketlerde toplam aylık poşet tüketimi en az 300 bin tona çıkıyor demek.

Haberin Devamı

35 MİLYAR ADET

Başka satış noktaları da dahil edildiğinde, Türkiye’de yılda kullanılan toplam poşet sayısı ise 35 milyar adete ulaşıyor. Paralı olduktan sonra alışkanlıklarından vazgeçmeyen ve her alışverişte 2-3 poşet yani yılda 440 poşet kullanan biri, toplamda yılda 110 lira ödeme yapacak. 440 değil de 340 poşet kullananın cebinden ise 85 lira çıkacak. Oysa çözüm çok basit; bez ve file çanta ile pazar arabası.

KATLANABİLİR ARABA

Genelde pazara giderken kullanılan ‘pazar arabası’, artık market alışverişinde de kullanılabilir. Tekerlekli olduğundan taşıması kolay, sade, katlanabilir pratik pazar arabasının fiyatı ise 30 liradan başlıyor. kumaş, desen ve metal özelliklerine göre fiyatlar değişebiliyor. Bir kere alacağınız pazar arabası sayesinde, her yıl en az 70-80 lira cebinizde kalıyor. Pazar arabası ile 30 kilogram ürün taşıyabilirsiniz.

Haberin Devamı

CEZASI VAR

Ücretli poşet uygulamasında, işletmelere de sorumluluk düşüyor. Plastik poşetleri ücretsiz verdiği tespit edilen satış noktalarına ve işletmelere, depo alanı hariç kapalı satış alanının her metrekaresi için 10 lira idari para cezası verilecek. Aslında marketler de işletme giderini düşürmesi nedeniyle, poşetin ücretli olmasından memnun. Çünkü, mağaza başına poşet gideri 12 bin lirayı buluyor.

HEDİYE HAZIRLIĞI

Ücretli poşete ilgi göstermeyen tüketicisinin hayatını kolaylaştırmak isteyen bazı marketler ise şimdiden kendi bez ya da karton torbasını ürettirmeye hazırlanıyor. Marketler müşterisine logolu bez ya da karton torba hediye etmeyi planlıyor.

BEZ VE FİLE RAHATLIĞI

Sade, büyük boy bir bez çantanın (keten, pamuk) fiyatı 5 liradan başlıyor. Büyük boy ip örgü alışveriş çantasını da (file) yine 5-6 liradan temin etmek mümkün. Yani poşet yerine bir bez çanta ya da file alırsanız, 105 lira cebinizde kalıyor. üstelik çantaları alışverişinizde defalarca kullanabilirsiniz. Dayanıklı ve sağlıklı bu çantalar, poşet gibi çevreyi de kirletmiyor, gıdanın kimyasal ürünle teması olmuyor. Bu çantalarla 15 kilograma kadar ürün taşıyabilirsiniz.

Haberin Devamı