Dini bilgiler Cünüp nedir? Cünüplük kavramı anlamı ve boy abdestinin önemi

Cünüp nedir? Cünüplük kavramı anlamı ve boy abdestinin önemi

Paylaş
Cünüp nedir? Cünüplük kavramı anlamı ve boy abdestinin önemi

Müslümanlık inancında yer alan terimlerden biri olan ‘cünüp’ veya ‘cünüplük’ konusu her Müslümanın bilmesi gereken bir konudur. Cünüp kelimesi ne anlama gelir, Müslüman nasıl cünüp olur, bu noktada boy abdesti kavramının yeri nedir, ibadette neden önemlidir, Posta.com.tr okurları için ayrıntıları ile derledik.

Kişinin cinsel ilişki sonrası veya şehevi nedenlerle meni gelmesi kişinin cünüp olmasına neden olur. Yani kişi bu şekilde ibadet edemez ve gezemez. Kişinin bu şekilde gezmesi günahtır ve kişi hemen boy abdesti alması gerekir. 

Haberin Devamı

CÜNÜP NEDİR?

İslam dininde kişinin cinsel ilişki sonrasında veya şehvetlenme sonunda cinsel organından meni gelmesi sonucunda oluşan durumdur. Bu durumdaki kişiye ‘cünüp’ veya cenabet denilmektedir. Bu halde kişi ibadet edemez.

CÜNÜP NE DEMEK TDK?

Türk Dil Kurumu’nun sözlüğünde cünüp kelimesi ‘ cinsel ilişki sonrası dinin kurallarına göre yıkanmamış kişi’ anlamında tefsir edilmiştir. Kişinin yıkanma işlemi İslam dininin kurallarına ve Hz. Muhammed (sav)’in sünnetine uygun şekilde gerçekleşmesi gerekir. Aksi halde kişi cünüp sayılır.

CÜNÜPLÜK NASIL OLUR?

Kadın veya erkek cinsel ilişkiye girdiğinde kişi cünüp sayılır. Rüyada ilişkiye girdiğini gören kişi tatmin olursa yine cünüplük oluşur. Mastürbasyon yapan kişiler de (dinen caiz değildir) cünüptür ve boy abdesti alması gerekmektedir. Ters ilişki veya yasak olan ilişki sonucunda da kişi cünüptür. Öncelikle ters ilişkinin ve yasak ilişkilerin terk edilmesi gerekir.

Haberin Devamı

Şehvetlenme veya başka nedenlerle meni gelmesi durumunda da kişi cünüp sayılır. Her hangi bir hastalık veya benzeri nedenlerle meni gelmesi durumunda namaz abdesti alınması yeterlidir. Bunun dışında kişinin boy abdesti alarak cünüplükten kurtulması gerekir. Boy abdesti almayan kişi manevi kalkandan mahrum kalır. Cin ve şeytan gibi görünmeyen düşmanların hedefi olur.

BOY ABDESTİ NASIL ALINIR?

1-Öncelikle kişinin niyet etmesi gerekir. ‘Niyet ettim Allah rızası için boy abdesti almaya, cünüplükten kurtulmaya’.

2-Normal namaz abdesti alınır. Eller yıkanır. Ağız ve burun üç kere yıkanır. Yüz üç kere yıkanır. Sağ ve sol kol dirseklere kadar yıkanır. Kulaklar yıkanır ve başın üçte biri mesh edilir. Ense elin tersi ile ıslatılır. Sağ ve sol ayak topuklarla birlikte yıkanır.

3- Sağ ve sol omuz üç kere yıkanır ve vücutta iğne ucu boşluk kalmayacak şekilde yıkanır.