Dini bilgiler Kafir nedir? Kafir ne demek TDK? Kafir sözlük anlamı...

Kafir nedir? Kafir ne demek TDK? Kafir sözlük anlamı...

Paylaş
Kafir nedir? Kafir ne demek TDK? Kafir sözlük anlamı...

Dini anlamda kullanılan ve günümüzde farklı şekillerde kullanılan 'kafir' kelimesi anlamı merak edilen kelimelerden biridir. Arapça anlamı ile Türkçe anlamı arasında fark teşkil eden bu kelime genellikle 'tekfir' konuları ihtiva eden konularda bahsedilir. Kuran'da kafir kelimesi geçiyor mu? Geçiyorsa ne anlamda kullanılıyor? Merak edilen soruların yanıtlarını Posta.com.tr okurları için derledik.

Kişinin dinden çıktığını ifade eden bu kelime, Arapça kökenli olmakla birlikte dilimizde de kullanılır. Günlük yaşantıda Araplar bu kelimeyi kullanmakla birlikte dilimizde ağır anlam ifade eden bir kelimedir.

Haberin Devamı

KAFİR NEDİR?

Günümüz itibariyle geniş anlamlı kategorisinde yer alan bir kelimedir. Arapça kökenli bir kelimedir ve Ke-fe-re kökünden gelir. Arapçada örten anlamındadır ve çiftçiler için Araplar 'örten' anlamında kafir kelimesini kullanır. Dini literatürde ise anlamı oldukça geniştir.

KAFİR NE DEMEK TDK?

Türk Dil Kurumuna göre 'Kafir' kelimesinin anlamı 'tanrıyı tanımayan' şeklinde yorumlanırr. TDK'ya göre kafir kelimesi 'Allah'ın varlığını inkar eden' şeklinde tanımlanmıştır. İslam dini dışında olan kişiler için kullanılan bir kelimedir. Allahı tanımayan, Allah'ın birliğini (uluhiyyet-rububiyyet) inkar eden kişiye verilen isimdir. Allah'ın varlığını birliğini ve bütün sıfatlarını inkar eden kişiye sözlükte 'kafir' denilir.

Haberin Devamı

KAFİR SÖZCÜK ANLAMI

Arapça kökenli bu kelime Kuran'da geçer. Kuran'da Allah ile birlikte putlara veya putlaşmış her hangi bir şeye tapanlara verilen isimdir. Ayrıca İsa aleyhisselam'a Allah'ın oğlu diyen Hristiyanlara, Üzeyr Allah'ın oğlu diyen Yahudilere 'kafir' tabiri kullanılmıştır.

İslam'ın gereklerini yerine getiren ancak bununla birlikte küfre düşecek günahları işleyenler için de bu kelime kullanılmıştır. Kısacası Kuran-ı Kerim'de Allah'ın birliğine zıt olan bütün faaliyetler için 'küfür', işleyen kişiler için de 'kafir' kelimesi kullanılmıştır.

Türkçede halk arasında Hristiyan ve Yahudiler için kullanılıyor. Gavur kelimesi 'kafir' kelimesinin yerine kullanılır. Genellikle İslam dışındaki bütün din sahipleri için 'kafir' kelimesi kullanılıyor. Türkçede 'Kafir' kelimesi daha çok hakaret anlamına geldiği için asıl anlamında kullanılmıyor.

Kişinin İslam dışında olduğu ifade edilirken 'kafir' kelimesinin kullanımı aşırılık olarak ifade ediliyor. Kafir kelimesinin asıl anlamı 'dinimizden olmayan kişi, dinden çıkan kişi' şeklinde tanımlanır.