Dini bilgiler Diş eti kanaması orucu bozar mı? Oruçluyken dişten kan gelmesi ve kan yutmak oruç zayıflatır mı?

Diş eti kanaması orucu bozar mı? Oruçluyken dişten kan gelmesi ve kan yutmak oruç zayıflatır mı?

Paylaş
Diş eti kanaması orucu bozar mı? Oruçluyken dişten kan gelmesi ve kan yutmak oruç zayıflatır mı?

Diş eti kanaması oruçlu olan birçok kişi için sorun teşkil etmektedir. İster Ramazan ayında ister sair günlerde oruçluyken dişten kan gelmesi ve kan yutmanın hükmü, orucu zayıflatıp zayıflatmadığı pek çok kişi tarafından merak ediliyor. İşte Diyanet İşleri Başkanlığının konuya ilişkin yanıtı…

Oruç ibadeti Ramazan ayı içerisinde belirli şartları taşıyan kişiler için farzdır. Ancak Ramazan ayı dışında da nafile olarak oruç tutulmaktadır. Oruç tutarken kişinin maddi ve manevi açıdan dikkat etmesi gereken kurallar bulunur ve bu kurallara uyulmadığı takdirde kişinin tuttuğu orucun sevabını alamaz. Peki, Diş eti kanaması orucu bozar mı? Oruçluyken dişten kan gelmesi ve kan yutmak oruç zayıflatır mı? İşte yanıtı…

Haberin Devamı

DİŞ ETİ KANAMASI ORUCU BOZAR MI?

Oruçlu iken diş eti kanamasının olması pek çok kişi için istenmeyen bir durumdur ve genellikle böyle bir kanama sonucunda kişi orucunun bozulduğunu düşünür. Bunun için de oruçlu iken diş eti kanamasına karşı daha hassas davranılmaktadır. Halk arasında yaygın kanaat ise oruçluyken dişten kan gelmesi ve kan yutmak oruç zayıflatır şeklindedir.

Ancak tat alma organı olan dil ile dişler ağız içerisinde çok yakın bir konumda bulunmaktadır ve diş etlerinde olan en ufak bir kanama bile dil tarafından istemsiz olarak hissedilebilmektedir.

ORUÇLUYKEN DİŞTEN KAN GELMESİ VE KAN YUTMAK ORUÇ ZAYIFLATIR MI?

Ağızda birikmiş diş eti kanı veya kanlı tükürüğün yutulması ve bununla kan tadının alınması orucu zayıflatabilir. Bununla birlikte aniden, refleks olarak yutulan diş eti kanı orucu bozamamaktadır. Çünkü bu durum istemsiz bir şekilde gerçekleşmiştir. Diyanet İşleri Başkanlığı ve din alimlerine göre; bu durum ilk hissedildiği anda tükürülürse orucu bozmayacaktır. Fakat kişi kanamayı veya kanlı tükürüğü bile ve isteye yutarsa orucu tehlikeye girecektir. Bu yüzden bireyler kanama olduğu anda tükürerek müdahalede bulunmalıdır.

Haberin Devamı

Kısaca, kişi ağzındaki kanı istemsizce yuttuğunda oruç bozulmamaktadır, ancak kişinin bilerek ve isteyerek bu kanı ağzında tutarak ve biriktirerek yutması halinde orucu tehlikeye girer.