Dini bilgiler Zekat kimlere farzdır? Zekat ne zaman verilir? Zekatın geçerli olması için ne yapmak gerekir?

Zekat kimlere farzdır? Zekat ne zaman verilir? Zekatın geçerli olması için ne yapmak gerekir?

Paylaş
Zekat kimlere farzdır? Zekat ne zaman verilir? Zekatın geçerli olması için ne yapmak gerekir?

Müslümanların özellikle ramazan ayında verdiği zekat, fitreden (fıtır sadakası) farklı olarak yılın herhangi bir zamanında verilebiliyor. Ancak zekatın geçerli olması için bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Biz de bu nedenle sizler için zekatın geçerli olması için gereken şartları ve zekat verilecek kişilerin kimler olduğunu anlattık, zekatın farz olduğu kimseleri açıkladık.

Bir kimseye zekâtın farz olması için o kimsenin müslüman, akıl sağlığı yerinde, ergenlik çağına gelmiş ve hür olması (Kâsânî, Bedâî’, II, 4-5) bir yıllık borcundan ve aslî ihtiyaçlarından fazla hakikaten ya da hükmen artıcı; kazanç sağlayıcı nitelikte “nisap miktarı” mala sahip olması gerekiyor. Artıcı olmaktan kastedilen, malın sahibine gelir, kâr, fayda temin etmesi yahut kendiliğinden çoğalma ve artma özelliğine sahip bulunmasıdır.

Haberin Devamı

Temel ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olan kişinin, diğer şartlar da yerine gelmişse bu mallarının zekâtını vermesi gerekiyor.

Zekâtın farz olması için ayrıca nisap miktarı mal ya da servete sahip olduktan sonra üzerinden bir kameri yılın geçmesi ve yıl sonunda da nisap miktarını koruması gerekiyor (Kâsânî, Bedâî’, II, 13 vd.; İbn Kudâme, el-Muğnî, IV, 73-74). Ancak yıl içerisindeki artış ve düşüşlere itibar edilmiyor. Zekât bu süre dolmadan önce de verilebiliyor. (Kâsânî, Bedâî’, II, 15).

ZEKATIN GEÇERLİ OLMASI İÇİN NE YAPMAK GEREKİR?

Zekâtın geçerli olması için öncelikle “niyet” şartı aranıyor. Zekât bir ibadet olduğu için niyetsiz yerine getirilemiyor. (Kâsânî, Bedâî’, II, 40; İbn Kudâme, el-Muğnî, IV, 88).

Haberin Devamı

Zekatın ayrıca fakire verilmesi ve teslimi demek olan “temlik” şartı da aranıyor (Kâsânî, Bedâî’, II, 39).

Bir diğer önemli nokta ise yemek hazırlayıp yedirmek gibi ibâha denilen yollarla fakire zekât verilmiş olmuyor. Bu anlamda örneğin ramazan ayında kurulan iftar sofraları veya yemek bağışları zekat yerine geçmiyor.

ZEKAT NE ZAMAN VERİLİR?

Zekat ödemek için belli bir zaman bulunmuyor. Farz olduğu andan itibaren verilmesi gerekiyor. Bunun için belli bir kamerî ayı veya ramazan ayını beklemeye gerek bulunmuyor.

ZEKAT MİKTARI NASIL HESAPLANIR?

Zekat malın 40'ta 1'i olarak hesaplanıyor. 40 lirası olan bir kişinin 1 lira zekat ödemesi gerekiyor.

Zekat miktarını Türkiye Diyanet Vakfı web sitesi ya da uygulaması üzerinden de hesaplayabiliyorsunuz.