Dini bilgiler Estağfirullah ne demek? Ne anlama gelir? Hangi anlarda ne zaman söylenir?

Estağfirullah ne demek? Ne anlama gelir? Hangi anlarda ne zaman söylenir?

Paylaş
Estağfirullah ne demek? Ne anlama gelir? Hangi anlarda ne zaman söylenir?

Estağfirullah kelimesi, Türkçemize Arapçadan geçen ve günlük hayatta sıkça kullandığımız kelimelerden biri. "Estağfirullah, hasbinallah" gibi bazı kelimeler kalıplaşmış olarak dilimize yerleşmiş durumda. Ancak kimi zaman sıkça duyduğumuz halde, bazı Arapça kelimelerin anlamlarını bilmeyebiliriz. Bundan dolayı sıkça kullanılan bu ifadelerin ne anlama geldiği araştırılabilir. Peki "estağfirullah" tam olarak ne demektir, ne anlama gelir, hangi anlarda ne zaman söylenir? Sizin için detayları ile derledik.

Günlük hayatta sıkça duyduğumuz ve dilimize Arapçadan geçen kelimelerden biridir "estağfirullah". Yaygın olarak kullanılan bu sözcüğü günlük hayatında pek çok kez kullan insanlar bile tam anlamını bilmiyor olabilir. Bu nedenle "estağfirullah" kelimesinin anlamını öğrenmek oldukça yararlı olacaktır.

ESTAĞFİRULLAH NE DEMEK? NE ANLAMA GELİR?

Estağfirullah veya "estağfurullah tövbe" sözünü birçok kişi kullanır. Günlük hayat içerisinde ve ibadet zamanlarında sıkça geçer. Arapçaya baktığımızda Estağfi kelimesinin anlamı "af ve bağışlanma" anlamına gelir.

Birine karşı nezaket göstermek istenildiği zaman estağfirullah denilebilir. Bunun yanında dua ederken de bu sözü kullanmak mümkündür. Her iki durumda da estağfirullah sözü mantıklı bir yerde kullanılacaktır.

ESTAĞFİRULLAH HANGİ ANLARDA, NE ZAMAN SÖYLENİR?

Estağfirullah sözü ibadet yaparken dua sözü olarak sıkça kullanılır Bunun yanında günlük hayat içerisinde de bu söze denk gelme şansı vardır. Çünkü birisi size teşekkür ettiğinde veya "kusura bakma" dediğinde estağfirullah şeklinde cevap verebilirsiniz. Bu söz bu gibi durumlarda kullanıldığında karşı tarafa "önemli değil" anlamı verir. "Estağfirullah" demek yaptığınız işin veya söylediğiniz şeyin sizin için sakıncası olmadığını, size zahmet vermediğini söylemenin bir yoludur. Dolayısıyla karşılıklı olarak sıkça estağfirullah ifadesi kullanılabilir.

Haberin Devamı

ESTAĞFİRULLAH KELİMESİNİN ÖRNEK KULLANIMI

- Bu havada seni buraya kadar yorduk. Kusura bakma...
- Estağfirullah (Verilen bu cevaba göre "önemli değil" anlamı çıkmaktadır. )

Estağfirullah sözünü duaların içerisinde de kullanılır. Böylelikle af ve bağışlanma dilenir. Yani estağfirullah sözünü farklı yerlerde kullanma imkanı bulunmaktadır.