Dini bilgiler Fetanet nedir? Fetanet TDK anlamı ve din kültüründe "fetanet özelliği" önemi

Fetanet nedir? Fetanet TDK anlamı ve din kültüründe "fetanet özelliği" önemi

Paylaş
Fetanet nedir? Fetanet TDK anlamı ve din kültüründe "fetanet özelliği" önemi

Fetanet, "yüksek zeka" ya da "zihin açıklığı" gibi anlamlarıyla öne çıkar. Herhangi bir durumu çabuk anlama gibi özelliklere sahip olan insanlar için kullanılan bir sözcüktür. "Fetanet nedir, fetanet ne demek TDK, fetanet özelliği ne demek, Peygamberlerin sıfatlarından fetanet ne anlama gelir" diye merak ediyorsanız, Posta.com.tr okuyucuları için detayları ile araştırdık:

Fetanet kelimesi Türkçeye Arapça dilinden geçen bir kelimedir. Arapçadan geçmesine rağmen Türkçede yaygın kullanılır. Zihin açıklığı veya yüksek zeka ile çabuk kavrama gibi anlamları vardır. Günlük konuşma dilinde çok sık kullanılmasa da başta islami kaynaklar olmak üzere pek çok kaynakta yaygın olarak fetanet kelimesi geçer.

Haberin Devamı

Büyük İslam Ansiklopedisi adı ile bilinen, dünyada Müslümanlar tarafından hazırlanmış ve tamamlanmış ilk İslâm ansiklopedisi olarak tanımlanan TDV İslâm Ansiklopedisi gibi kaynaklarda fetanet kelimesi ile sıkça karşılaşabilirsiniz. Çünkü "fetanet" kelimesi İslam'da "peygamberlerin sahip olduğu, onların yaratılışlarından gelen üstün zeka ve anlama kabiliyeti" anlamında kullanılır. Bu anlamda "Peygamberlerin sıfatlarından fetanet ne demek?" sorusunun karşılığı da fetanet" kelimesinin TDK anlamının karşılığında bulunabilir. 

FETANET NEDİR?

Dilimizde Arapça'dan geçmiş "fetanet" kelimesinin Türkçe anlamını en iyi şekilde veren kelimeler şunlardır:

  • Yüksek zeka
  • Zihin açıklığı
  • Kavrama yeteneği
  • Çabuk anlama

Görüldüğü gibi genel olarak zihinsel açıdan kişi ya da kişilerin zekasını ele alan bir tanımlamaya sahiptir. Herhangi bir konu veya alan içerisinde kişinin yüksek zekasını ve kavrama yeteneğini ifade eder.

Haberin Devamı

FETANET NE DEMEK TDK?

Türk Dil Kurumu kapsamında farklı kelime grupları üzerinden fetanet kelimesi tanımlanır. Bu bağlamda zihin açıklığı ve kavrama yeteneği ile yüksek zeka gibi anlamlar doğrultusunda ele alınır. Bireyin zihin açıklığına ya da herhangi bir konuyu çabuk anlamasını sağlayan beceriye sahip olduğunu ifade eder. Özellikle günlük hayatta fetanet sahibi gibi kelime grubu şeklinde yaygın olarak kullanılır. Bu sözcük grubu zihin açıklığına ya da yüksek zekaya sahip olmak anlamındadır. Arapçadan Türkçeye geçmiş olan yerleşik kelimeler içerisinde olduğunu ifade etmek mümkündür.

FETANET ÖZELLİĞİ NE DEMEK?

İnsanların yaratılıştan ortaya çıkan zekaları ile akıl yürütme doğrultusunda, daha yüksek zekaya sahip olması fetanet özelliğidir. Doğuştan gelen zekasını farklı alanlarda geliştirilmiş olan, bu konuda zihnini daha açmış kişiler için ön plana çıkar. Özellikle yaratılıştan gelen bir kabiliyet olması ile beraber, aklında üstünde bir zeka kapasitesi şeklinde ifade edilir. Yani üstün zeka, çabuk kavrama yeteneği ve bunu en iyi şekilde kullanan anlama yeteneği doğrusunda değerlendirilir. Farklı kaynaklarda ve eserlerde çok sık karşılaşılan sözcükler içerisinde yer aldığını söylemek mümkün.

Haberin Devamı