Dini bilgiler Geniz akıntısı orucu bozar mı? Geniz akıntısını yutmak orucu bozar mı, kaza gerekir mi? Diyanet açıklaması

Geniz akıntısı orucu bozar mı? Geniz akıntısını yutmak orucu bozar mı, kaza gerekir mi? Diyanet açıklaması

Paylaş
Geniz akıntısı orucu bozar mı? Geniz akıntısını yutmak orucu bozar mı, kaza gerekir mi? Diyanet açıklaması

Hem Ramazan ayı içerisinde hem de sair günlerde tutulan oruçlar için inananlar oldukça dikkatli davranıyor. Orucu bozacak, kaza ve kefaret gerektirecek durumlar vatandaşlar tarafından araştırılırken, sorulan sorulara da en net cevabı Diyanet İşleri Başkanlığı veriyor. Oruç tutulurken, merak edilen konulardan biri de geniz akıntısı. Pek çok kişi Geniz akıntısı orucu bozar mı? Geniz akıntısını yutmak orucu bozar mı, kaza gerekir mi? sorularına yanıt arıyor. İşte Diyanet’in sorulara dair açıklaması…

Oruç ibadeti imsak ile iftar arasına yemek, içmek ve cinsel faaliyetlerden uzak kalmak olarak tarif ediliyor. Ancak bazı durumlarda oruç bozulabiliyor ve kaza gerekebiliyor. Oruçlu iken geniz akıntısı problemi ile karşı karşıya kalanlar ise bu durumun orucunu bozup bozmayacağını ve kaza gerekip gerekmeyeceğini merak ediyor.

Haberin Devamı

GENİZ AKINTISI ORUCU BOZAR MI?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer (İbn bidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 386-387). Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir.

Bu durumda Diyanet tarafından kabul gören görüş geniz akıntısının orucu bozmadığı yönündedir. Hanefi mezhebine göre " ağız dolusu bile olsa kendi isteği dışında kusmak, balgam ya da burun akıntısını yahut ağzı çalkaladıktan sonra kalan yaşlılığı tükürük ile yutmak orucu bozmamaktadır. " Dolayısı ile burun akıntısının yutulması orucu sakatlamamakta oruca herhangi bir zarar vermemektedir.

Haberin Devamı

GENİZ AKINTISINI YUTMAK ORUCU BOZAR MI?

Geniz akıntısı vücudun içinde ve istemsiz olan bir durum olduğu için de orucu bozmamaktadır. Bu durumda geniz akıntısının yutulması durumunda kaza gerekmemektedir.