Dini bilgiler Makyaj orucu bozar mı? Saç boyamak, yüze makyaj yapmak oruca zarar verir mi? (Diyanet açıklaması)

Makyaj orucu bozar mı? Saç boyamak, yüze makyaj yapmak oruca zarar verir mi? (Diyanet açıklaması)

Paylaş
Makyaj orucu bozar mı? Saç boyamak, yüze makyaj yapmak oruca zarar verir mi? (Diyanet açıklaması)

Oruçluyken, özellikle Ramazan ayında, hangi hareketlerin uygun olup olmadığı, nelerin orucu bozup bozmayacağı merak ediliyor. Bu konulardan biri de oruçlu bir kişinin makyaj yapması. Oruç tutan pek çok kişi yaşadığı kafa karışıklığını çözmek için “Makyaj orucu bozar mı?” “Saç boyamak, yüze makyaj yapmak oruca zarar verir mi?” sorularına yanıt arıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı da konuya ilişkin cevabını resmi sitesinden veriyor. İşte o açıklama…

Makyaj orucu bozar mı?” ve “Saç boyamak, yüze makyaj yapmak oruca zarar verir mi?” sorusunun cevapları oruç tutan pek çok kişi tarafından araştırılıyor. İslam’ın 5 şartından biri olan oruç ibadeti yerine getirilirken, dikkat edilmesi gereken birtakım kurallar bulunuyor. Dikkat edilmediği takdirde oruç bozulabiliyor, kimi zaman kaza, kimi zaman ise kefaret gerekebiliyor. İşte Diyanet’in oruçluyken makyaj yapmak konusuna dair açıklaması…

Haberin Devamı

MAKYAJ ORUCU BOZAR MI?

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın resmi sitesinde yer alan açıklama şu şekilde:

Oruç, bir şey yemek, içmek ve cinsel ilişkide bulunmaktan dolayı bozulur. Makyaj yapmak, saç boyamak ve saç bakımı bu kapsamda olmadığından orucu bozmaz.

RUJ SÜRMEK ORUCU BOZAR MI?

Diyanet’ten yapılan açıklamaya göre tadı olmayan ruj orucu bozmaz. Özellikle de aromasız ve kokusuz rujlar besin değeri taşımadığından, vücuda herhangi bir gıda imkanı sağlamadığından ruj orucu bozmaz.

Ancak ağızdan alınan ve mideye ulaşan her şey orucu bozar. Ruj sürmek orucu bozmaz ancak dudağa sürülen rujun mideye ulaşması sakıncalıdır. Bu durumda oldukça dikkatli davranılmalıdır.

ORUCU BOZAN DURUMLAR NELERDİR?

Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer (İbn bidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 386-387). Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir.

Haberin Devamı